Kun erikoinen lintu­pari ilmestyi kesken vappu­aaton, tuli Jounille salama­lähtö: ”Sanoin vaimolle, että heippa”

Harrastajakuvaaja Jouni Ruotsalainen vangitsi harvinaisen kaksikon kameraansa.

| Päivitetty

Vappuaattona juhlitaan perinteen mukaan työläisten oikeuksia. Turkulainen harrastelijakuvaaja Jouni Ruotsalainen juhli tänä vuonna kuitenkin aivan toisesta syystä.

Ruotsalainen oli juuri pannut takan päälle kahdeksan aikaan illalla, kun hän huomasi lintutietopalvelu Tiirasta, että naapurikunta Maskussa 20 kilometrin päässä on bongattu kaksi harvinaista yksilöä.

– Sanoin vaimolle, että nyt minä lähden, heippa. Olin Maskun Rivieralla puoli yhdeksältä, Ruotsalainen kertoo.

Paikalla olleiden bongareiden avulla Ruotsalainen paikansi kohteet. Värityksestä ei voinut erehtyä: Lammessa lipui kaksi mandariinisorsakoirasta.

Mandariinisorsia oli peräti kaksin kappalein.

Mandariinisorsa on alun perin Kaukoidästä kotoisin oleva, ihmisen Eurooppaan ja tarhoihin tuoma laji. Aivan tavaton sen vierailu ei ole, sillä niitä havaitaan Suomessa vuosittain 10–25. Suomeen eksyneet yksilöt ovat tarhalinnuista villiintynyttä kantaa.

Esimerkiksi keväällä 2018 IS uutisoi Helsingin Ala-Malmille ilmestyneestä mandariinisorsasta, joka kuitenkin katosi kuin tuhka tuuleen ja jonka epäillään joutuneen kanahaukan uhriksi.

– Minä en ole aiemmin sellaista nähnyt, eikä niitä kovin usein Turun seudulla esiinny. Olen muilta kuvaajilta kuullut, että silloin tällöin, Ruotsalainen sanoo.

Mandariinisorsan väritys on huomiota herättävän upea.

Viime viikkoina huomiota on herättänyt myös Vantaalle asettunut mandariinisorsa, joka on kuulemma melko kesy.

– Oli aiemmin mielessä, että lähtisin Vantaalle. Juuri puhuttiin yhden kaverin kanssa, että kai sellainen joskus tulee Turkuunkin. Ei mennyt kuin päivä, niin se tuli, Ruotsalainen iloitsee.

Ruotsalainen pääsi ikuistamaan sorsakaksikon ilta-auringossa. Mandariinisorsa ei kuitenkaan ole harvinaisin laji, joka harrastajan kameraan on päätynyt.

– Viime vuonna kuvasin lehmähaikaran ja harjalinnun, jotka ovat harvinaisia Suomessa.

Sorsan uiskentelivat ilta-auringossa.

Ruotsalainen ei ole kiinnostunut ainoastaan linnuista, vaan hän on kuvannut vuoden verran luontoa laidasta laitaan. Eilen kameraan tallentui sisiliskojen parittelu, tänään pöllöjä.

– Oli hauskaa, että vappuun osui vappuvärinen lintu. Se oli kruunu vappuaatolle, Ruotsalainen sanoo.

Mandariinisorsien Maskun-vierailusta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?