Turun tuomiokirkon kellot sekosivat täysin: Soivat läpi yön ja häiritsivät kaupunkilaisten unia – sammutusyritys meni mönkään

18 000 kiloa painavat kellot pitivät hämmentävää konserttia.

Turun tuomiokirkko on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä.

20.4.2021 11:05 | Päivitetty 20.4.2021 14:18

Turun keskustassa todistettiin tiistaiaamuna hämmentävää ”metakkaa”, kun Turun tuomiokirkon kellot soivat yhtäjaksoisesti tunnin ajan.

Kyseessä ei ollut tarkoituksellinen konsertti, sillä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tiedotti pari tuntia myöhemmin kelloissa olevan vika.

– Kellonsoittomoottoriin oli tullut maanantaina vika, ja kellot olivat soineet ylimääräisiä lyöntejä, tiedotteessa kerrottiin.

Pian kävi ilmi, että kyseessä ei ollut vain aamukonsertti, sillä Turun tuomiokirkko ilmoitti sosiaalisessa mediassa kellojen reistailleen jo maanantaina ja kuminan jatkuneen koko yön häiriten turkulaisten yöunia.

Paikalle on kutsuttu korjaaja, ja hän pääsee paikalle tiistain aikana. Turun tuomiokirkon kellot ovat nyt väliaikaisesti pois käytöstä.

Tuomiokirkon kellot soittavat normaalisti tasalyönnit, joissa saadaan ensin neljä lyöntiä ja niiden jälkeen aikalyönti. Tasalyöntien lisäksi kuullaan varttilyönnit niin, että vartin yli kello soi kerran, puolelta kaksi kertaa ja varttia vaille kuuluu kolme lyöntiä.

Tornissa on kuusi jumalanpalveluskelloa ja kaksi aikakelloa. Yhteensä kellot painavat 18 000 kiloa, ja ne on pitänyt vinssata torniin ulkopuolelta – tästä on muistona kirkon edustalla maassa oleva rautarengas.

Kellot ovat Turun palon jälkeiseltä ajalta. Vuonna 1827 Turussa koettiin liki koko silloisen kaupungin tuhonnut tulipalo, jolloin myös Tuomiokirkon torni paloi ja sen kellot sulivat. Kellot ovat tornissa 82 metrin korkeudessa.

Artikkelia muokattu 20.4.2021 kello 14.18: Lisätty tieto edellisen päivän ja yön äänistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?