Yli 70 opiskelijaa sairastunut ja satoja altistunut koronalle Turussa – kaupunginjohtaja pyysi poliisin apua valvontaan: ”Vakavin tilanne koko pandemian aikana” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Yli 70 opiskelijaa sairastunut ja satoja altistunut koronalle Turussa – kaupungin­johtaja pyysi poliisin apua valvontaan: ”Vakavin tilanne koko pandemian aikana”

Vaihto-opiskelijoilla on todettu 71 tartuntaa. Ylilääkäri pelkää jopa satoja uusia tapauksia.

18.3. 12:20 | Päivitetty 18.3. 16:27

Turkulaisilla korkeakouluopiskelijoilla on todettu viime päivinä kymmeniä koronavirustartuntoja ja satoja altistumisia.

Turun kaupunki piti yhdessä muiden toimijoiden kanssa asiasta tiedotustilaisuuden torstaina.

– Turussa on vakavin tilanne koko koronapandemian aikana, kaupunginjohtaja Minna Arve sanoi tilaisuuden aluksi.

Pääosin ulkomaalaisilta vaihto-opiskelijoilta on löydetty tähän mennessä 71 koronavirustartuntaa. Lisäksi altistuneita on satoja. Turussa on tällä hetkellä yhteensä noin 300 ulkomaalaista opiskelijaa.

Tilannetta vaikeuttaa se, että opiskelijat asuvat asuntoloissa, joissa monissa on käytössä yhteiskeittiöt. Asuntoloissa on lisätty tiedotusta, keittiöiden siivoamista on tehostettu ja vartiointia lisätty. Vaihto-opiskelijoille järjestettiin asiasta erillinen tiedotustilaisuus torstaina.

Mediassa on liikkunut tietoja, joiden mukaan ryväs olisi lähtenyt liikkeelle kaksi viikkoa sitten järjestetyistä juhlista.

– Tällä hetkellä emme osaa tarkasti sanoa, millaisesta tapahtumasta tämä on saanut alkunsa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoi.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan suurin osa tartunnoista on todennäköisesti brittimuunnosta, joka vaikeuttaa tilannetta entisestään herkän tarttuvuutensa vuoksi.

– Nyt on keskitytty miettimään, saako neljä tai kuusi ihmistä kokoontua, kun olisi aika miettiä, tarvitseeko kokoontua ollenkaan, Pietilä sanoi.

– On mahdollista, että tästä voi seurata jopa muutama sata tartuntaa.

Arve kertoi pyytäneensä poliisilta virka-apua karanteenien noudattamisen valvontaan. Hän on ollut myös yhteydessä ministeritasolle siitä, onko mahdollista rajoittaa liikkumista tietyillä alueilla.

Arve kertoo STT:lle pyytäneensä sosiaali- ja terveysministeriöltä selvitystä, olisivatko jonkinlaiset liikkumisrajoitukset mahdollisia ja jos olisivat, millä aikataululla.

Hän kehottaa kaikkia turkulaisia välttämään ylimääräistä asiointia kodin ulkopuolella.

– Vetoan kaikkiin erittäin voimakkaasti, että pidetään maskia ja turvavälejä, hakeudutaan herkästi testeihin ja vältetään ylimääräistä liikkumista. Meillä on erittäin kriittiset viikot edessä, hän sanoi.

Seuraavissa paikoissa oleskelleita pyydetään hakeutumaan koronatestiin viipymättä:

  • Old Irish pub 6.3.

  • Espresso house 7.3.

  • Educarium Campus Sport 11.3.

  • Yo-kylän sauna 11.3.

  • Turku international school 12.3.

Ilta-Sanomat seurasi tiedotustilaisuuden kulkua. Voit lukea seurannan jälkikäteen artikkelin alta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?