Näin monta kännykän näpyttelijää poliisi sai kiinni viikon aikana – ”Normikansalainen ei koe tekevänsä väärin”

Lounais-Suomen kuskit syyllistyivät yhteen rikkeeseen huomattavasti muuta maata enemmän.

Poliisin teemaviikolla valvottiin muun muassa kuljettajien tarkkaamattomuutta.

16.3.2021 10:25

Poliisi joutui puuttumaan kuljettajien toimintaan viime viikolla valtakunnallisesti toteutetussa liikenteen teemavalvonnassa.

Valvonnan aikana kiinnitettiin erityistä huomiota turvalaitteiden käyttöön ja ajonaikaiseen tarkkaamattomuuteen. Poliisi suoritti samalla myös teemaan kuulunutta ulkomaalaisvalvontaa.

Koko maassa valvontajakson aikana puututtiin kuljettajien toimintaan yli 2 000 tapauksessa.

Lounais-Suomen poliisi kirjoitti sakon tai antoi huomautuksen yhteensä 352 kuljettajalle. Määrä on hieman suurempi kuin viime vuoden vastaavassa teemavalvonnassa (310 tapausta).

Valvonnassa korostuivat erityisesti tarkkaamattomuuteen liittyvät rikkeet. Poliisi joutui puuttumaan matkapuhelimen käyttöön ajon aikana 136 tapauksessa. Koko Suomessa tapauksia oli 730.

– Määrä on lisääntynyt viime vuodesta 10–15 prosenttia. Normikansalainen ei koe tekevänsä kovin väärin, mutta kännykän käytöstä johtuva tarkkaavaisuuden herpaantuminen on kohtuullisen suurena osavaikuttajana kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa, sanoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Pakottavaa syytä kännykän näpyttelylle ajon aikana hyvin harvoin on. Lain mukaan moottoriajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää viestintävälinettä siten, että pitää sitä kädessään. Ajoneuvossa ei saa myöskään käyttää teknistä laitetta siten, että se haittaa tai vaarantaa ajoneuvolla ajamista.

– Autoissa on edistyneitä hands free -laitteita, joten noiden määrien olisi syytä pikku hiljaa lähteä laskuun.

Lounais-Suomen poliisi kirjoitti sakkoja myös stop-merkin noudattamatta jättämisestä (11 tapausta) ja suojatierikkomuksista (14 tapausta). Lisäksi poliisi tavoitti valvontajaksolla 23 liikenteeseen soveltumatonta ajoneuvoa.

– Puutteellisten ajoneuvojen suuri määrä alueellamme yllätti. Useimmissa tapauksissa kyse oli ajoneuvon näkemäesteistä etulasien kalvojen tai tuulilasin kuuran vuoksi. Myös ajoneuvon suojatiesääntöjen rikkomuksia oli suhteellisesti enemmän kuin muualla maassa, Katajisto sanoo.

Koko Suomessa suojatierikkomuksia havaittiin vain 30, eli tapauksista noin puolet oli Lounais-Suomessa. Katajisto arvioi, että se johtuu tulkintaeroista. Ratsia on saatettu ymmärtää eri lailla eri puolilla Suomea.

– Tarkkailimme teemaviikolla myös suojatietä lähestyvän jalankulkijan väistämistä. Meidän tulkintamme mukaan rike tässä kuuluu tarkkaamattomuuden piiriin. Kaikilla laitoksilla tätä ei välttämättä ole valvottu, ja siksi saldo näyttää tältä.

Turvavyön tai turvalaitteen käytön laiminlyöntiin puututtiin etupenkillä 167 tapauksessa ja lasten turvalaitteisiin yhdeksässä tapauksessa. Koko Suomessa luku oli noin 1 200.

– Kolmannes kuolemaan johtaneiden liikenneonnettomuuksien uhreista pelastuisi, jos turvavyön käyttö olisi kattavaa, Katajisto sanoo.

Liikennevalvonnassa tavatuilta ulkomaalaiskuljettajilta tarkastettiin valvonnan yhteydessä myös maassa oleskelun edellytykset.

Ulkomaalaislain mukaisia henkilöllisyyden ja maassa oleskelun perusteiden tarkastuksia tehtiin viikon aikana Lounais-Suomessa 57 tapauksessa.

Liikenne on koronan takia hiljentynyt koko Suomessa. Sillä ei ole silti ollut toivotunlaista vaikutusta, vaan törkeitä liikenneturvan vaarantamisia on enemmän kuin ennen koronaa.

– Syytä emme osaa sanoa. Ehkä ihmisillä on jonkinlainen tarve päästä toteuttamaan itseään liikenteessä, kun he eivät pääse baareihin ja ravintoloihin, Katajisto sanoo.

Poliisi suorittaa noin kymmenen valtakunnallista teemavalvontaa vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?