Kaarinan taivaalla nähtiin pysäyttävä ilmiö: ”Äiti, mikä tuo on?” – Näin asian­tuntijat selittävät - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Kaarinan taivaalla nähtiin pysäyttävä ilmiö: ”Äiti, mikä tuo on?” – Näin asian­tuntijat selittävät

Sekä Ilmatieteen laitoksen että Ursan asiantuntijat olivat lopulta samaa mieltä erikoisen näköisen ilmiön alkuperästä.

17.2. 6:31

Ilta-Sanomien lukija kuvasi maanantaina alkuillasta hämmästyttävän ilmiön Kaarinan taivaalla.

Lukijan kuvaamalla videolla näyttää siltä kuin auringonlaskun värjäämällä taivaalla kelluisi valkoinen esine, jolla on pyrstö. Taivaalla näkyvä asia vaikuttaa joko pysyttelevän paikoillaan tai kulkevan hyvin hitaasti alaspäin.

Ilmiö näkyi taivaalla kaikkiaan yli puoli tuntia.­

Video on kuvattu 15. helmikuuta kello 17.30 aikaan.

  • Näet lukijan kuvaaman videon otsikon alla olevasta ruudusta.

– Ei se ollut lentokone, vaan ihan selvästi jokin muu, lukija sanoo.

Hän kertoo kiinnittäneensä huomiota ilmiöön huomattuaan välähdyksen taivaalla.

– Alussa, kun se lähti tulemaan, siinä tuli sellainen nopea välähdys, ihan kuin jokin kamera olisi välähtänyt. Sitten se meni tosi paljon alaspäin ja vaihtoi jotenkin jännästi suuntaa ja lähti menemään toiseen suuntaan.

Lukija kertoo, että ilmiö näkyi taivaalla kaikkiaan noin 30–40 minuuttia. Hän tiiraili sitä lastensa kanssa välillä myös kiikareilla.

Kun asia lopulta katosi, se lähti poispäin pikkuhiljaa, lukija luonnehtii.

– Se näytti vain möykyltä, joka jatkaa matkaa, lukija sanoo ja kertoo miettineensä, voisiko kyseessä olla esimerkiksi meteoriitti.

Hän sanoo, ettei säikähtänyt näkyä.

– Ehkä lapset vähän säikähtivät ja kyselivät, että äiti, mikä tuo on, lukija kertoo huvittuneena.

Tältä lukijan kuvaama ilmiö näytti kello 18.06.­

Viime vuonna alkukesästä Ilta-Sanomien lukijoita hämmästyttivät valkoiset lepattajat, joita putoili taivaalta. Monet uskoivat tuolloin, että kyseessä oli mansikka- tai muilta pelloilta karannut hallaharso. Kaarinassa kuvattu esine ei kuitenkaan näytä hallaharsolta, sillä pyrstö ei näytä niin pitkältä.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Juha Tuomala esittää kaksi eri selitystä ilmiölle.

– Äkkiseltään katsottuna näyttäisi olevan lyhyt lentokoneen jättöjuova, mutta voi olla myös yksittäinen yläpilven haituva, Tuomala sanoo nähtyään kuvat ja videon.

Juha Ojanperä tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ilmakehäryhmästä sanoo, ettei kyseessä ole tulipallo eli erityisen kirkas tähdenlento, koska ilmiö oli niin pitkäkestoinen. Se ei myöskään ole komeetta, koska juuri nyt ei ole näkyvissä kirkkaita komeettoja, jotka näkyisivät hämärätaivaalla.

– Kyseessä näyttäisi olevan laskevan auringon valaisema lentokoneen jättövana, hänkin toteaa videon nähtyään.

– Näitä näkyy aina silloin tällöin auringonlaskun ja -nousun yhteydessä, ja ihmiset kiinnittävät niihin huomiota ehkä juuri siksi, että ne erottuvat selkeältä taivaalta hyvin auringonvalon osuessa siihen.

Oletko nähnyt hiljattain jotain outoa tai jännittävää ja ottanut siitä kuvan tai videon? Lähetä se Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019 tai tällä lomakkeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?