Turussa ei lopetettu lasten liikunta­harrastuksia koronan vuoksi – tilasto kertoo, mihin se johti - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turussa ei lopetettu lasten liikunta­harrastuksia koronan vuoksi – tilasto kertoo, mihin se johti

Kaksi lajia nousee ylitse muiden tartuntatilastossa.

Futsalista on tullut jonkin verran tartuntoja Varsinais-Suomessa. Arkistokuva.­

29.1. 10:51

Toisin kuin pääkaupunkiseudulla, Turussa ei koronan leviämisvaiheen alkaessakaan lopetettu lasten liikuntaharrastustoimintaa.

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta sai jatkua kaupungin tiloissa turvavälejä noudattaen ja ilman lähikontaktia. Yli 20-vuotiaiden varatut vuorot sen sijaan peruttiin, pois lukien huippu-urheilutoiminta. Myös naapurikunnat ovat noudattaneet samoja suosituksia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri julkaisi perjantaina tilastoja koronan tarttumisesta sisätilojen harrastuksista. Sairaanhoitopiirin mukaan noin kaksi prosenttia kaikista maakunnan jäljitetyistä koronatartunnoista on peräisin sisätilojen harrastuksista. Mukana ovat sekä aikuisten että lasten tartunnat.

Sisäharrastuksiin on jäljitetty koronavirusepidemian aikana yhteensä 83 koronavirustartuntaa. Kaikkiaan maakunnassa on todettu 4 216 koronavirustartuntaa 28. tammikuuta 2021 mennessä.

Selvästi eniten koronavirustartuntoja eri sisäharrastuksista on tullut jääkiekosta ja futsalista. Näihin kahteen lajiin on jäljitetty noin puolet kaikista maakunnan harrastuksiin liittyvistä koronatartunnoista.

Lisäksi salibandysta, ryhmäliikunnasta ja muista, tarkemmin yksilöimättömistä sisäharrastuksista on saatu useita tartuntoja. Muihin palloilulajeihin ja tanssiin on jäljitetty yksittäisiä koronatartuntoja. Kaikki harrastustoiminnasta saadut tartunnat ovat tapahtuneet ryhmäharrastustoiminnassa. Luvut perustuvat Varsinais-Suomen kuntien koronajäljitysraportteihin.

– Meille on raportoitu hyvin vähän lasten ja nuorten harrastuksiin liitettyjä tartuntoja. Toisaalta matalaa tartuntamäärää voi selittää se, että harrastuksia on ollut tauolla, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.

– Seurat ja muut järjestävät tahot ovatkin tartuntatilastoistamme päätellen huolehtineet koronaturvallisuudesta lasten ja nuorten harrastuksissa hyvin. Turvavälin on uusien THL:n suositusten mukaan oltava kaksi metriä, sillä koronan muuntunut virusmuoto tarttuu aiempaa herkemmin.

Sisäharrastukset ovat kaikista onnistuneesti jäljitetyistä tapauksista tartuntalähteenä sijalla 9. Selvästi eniten tartuntoja on saatu samassa taloudessa asuvilta.

– Noin 80 prosenttia kaikista tartunnoista saadaan jäljitettyä. Kunnissa tehdään erittäin hyvää työtä tässä. Jäljittämisen onnistuminen on tärkeää, jotta taudin leviäminen saataisiin mahdollisimman hyvin estettyä asettamalla altistuneet karanteeniin, Rintala sanoo.

Alla koronaviruksen jäljitetyt tartuntalähteet Varsinais-Suomessa 1.3.2020–28.1.2021:

Turun yliopistollisen keskussairaalan tilaston mukaan sairaalahoitoon joutuu hieman yli 10 prosenttia yli 50-vuotiaista koronavirustaudin saaneista potilaista. Sairaalaan joutuneista tehohoitoa tarvitsee noin 20 prosenttia. Alle 50-vuotiaista koronavirustartunnan saaneista sairaalahoitoa tarvitsee keskimäärin kaksi prosenttia.

Epidemian aikana Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 39 henkilöä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?