Pahentuneeseen korona­tilanteeseen reagoitiin nopeasti – Varsinais-Suomeen useita uusia suosituksia - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Pahentuneeseen korona­tilanteeseen reagoitiin nopeasti – Varsinais-Suomeen useita uusia suosituksia

Rajoitukset koskevat muun muassa yleisötilaisuuksia ja harrastetoimintaa.

1.12.2020 13:52

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmä kertoi tiistaina uusista alueellisista koronasuosituksista.

Sairaanhoitopiirin pandemiatilanne on vaikeutunut merkittävästi viime päivinä. Uusien tartuntojen määrä kaksinkertaistui viikonloppuna aiempiin lukemiin verrattuna.

Turussa todettiin tiistaina 30 uutta koronatartuntaa. Koko sairaanhoitopiirin alueella on uusia tartuntoja 50. Turun lisäksi tartuntoja on Salossa (6), Raisiossa (4) Kaarinassa (2), Liedossa (2), Maskussa (2), Loimaalla (1), Naantalissa (1), Paimiossa (1) ja Pöytyällä (1).

– Olemme Varsinais-Suomessa kiihtymisvaiheessa ja leviämisvaiheen kynnyksellä, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoi tiedotustilaisuuden aluksi.

Koordinaatioryhmän antamat uudet suositukset astuvat voimaan 3.12. ja ovat voimassa 23.12. asti.

Yleisötilaisuudet

Sisätiloissa järjestettäviin yleisötilaisuuksiin voi osallistua korkeintaan 10 henkilöä, eikä yli 10 henkilön yksityistilaisuuksiakaan tule järjestää.

Ulkotilaisuuksissa täytyy noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä. Koordinaatioryhmä antaa ulkotilaisuuksia koskevat henkilömääräsuositukset myöhemmin.

Harrastustoiminnan rajoitukset

Koordinaatioryhmä suosittaa, että kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään 23.12. asti, samoin kuin aikuisten joukkueurheilu ja kontaktilajit.

Julkiset sisäliikuntatilat suljetaan 3.–23.12. muun kuin lasten ja nuorten harrastustoiminnan (alle 20-vuotiaiden) osalta.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan, mutta Varsinais-Suomen maakuntarajat ylittävä urheilu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.

Muu kuin liikuntaan liittyvä lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua. Ulkoliikuntapaikat pidetään auki omaehtoista liikkumista varten.

Nuorisotilat pidetään auki, mutta sisäleikkipaikat ja -puistot suljetaan.

Kirjastojen toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit säilyvät. Kulttuuritilojen museoiden on syytä rajata asiakasmääräänsä, jotta henkilömäärän rajoitukset voidaan toteuttaa. Kauppakeskusten oleskelutilat poistetaan käytöstä.

Työryhmä suosittaa, että yksityiset toimijat ottavat samat linjaukset käyttöönsä.

Opetuksen järjestäminen

Korkeakoulut jatkavat etäopetuksessa, kuten tähänkin asti. Myös lukioissa siirrytään etäopetukseen viimeistään 7.12., ammatillisissa oppilaitoksissa 3.12. alkaen.

Ylä- ja alakouluissa lähiopetus voi jatkua. Tarvittaessa opetusryhmiä voidaan siirtää määräaikaiseen etäopetukseen. Henkilökunnan täytyy käyttää kasvomaskeja, ja niitä suositellaan myös yläkoululaisille.

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilökunnalle suositellaan maskien käyttöä.

Matkustaminen

Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin tulisi välttää.

Sairaalat ja hoivakodit

Vierailuista alueen sairaaloihin tulee sopia etukäteen. Paikan päälle voi tulla vain oireettomana. Vierailijan tulee ottaa selvää osastokohtaisista rajoituksista.

Ikääntyneillä ja riskiryhmillä on oikeus tavata läheisiään.

Suositukset ovat voimassa kaikissa sairaanhoitopiirin kunnissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?