”Seksilelukseen” oppilasta toivoneen opettajan valitus kohtuuttomasta julkisuudesta ei kelvannut – tuomio jäi voimaan - Turun seutu - Ilta-Sanomat

”Seksilelukseen” oppilasta toivoneen opettajan valitus kohtuuttomasta julkisuudesta ei kelvannut – tuomio jäi voimaan

Kaarinalaisopettaja oli lähetellyt kahden vuoden ajan seksuaalissävytteisiä viestejä oppilailleen. Hän valitti käräjäoikeuden tuomiosta.

24.11.2020 21:11

Seksuaalissävytteisiä viestejä oppilailleen lähettäneen musiikinopettajan tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä jäi voimaan Turun hovioikeudessa.

Opettaja oli vaatinut, että 40 päivän ehdollinen vankeusrangaistus lievennetään sakoiksi tai että sitä ainakin alennetaan. Hänen mukaansa rangaistus oli kohtuuttoman ankara ottaen huomioon hänelle asiasta aiheutuneet muut seuraamukset. Hänen mukaansa asia oli saanut erittäin laajaa julkisuutta, ja hän oli menettänyt työnsä ja työmahdollisuutensa sekä hänen terveytensä oli romahtanut.

Miespuolinen opettaja työskenteli Kaarinan lukiossa marraskuusta 2015 vuoden 2017 loppuun. Hän lähetti tuona aikana useita seksuaalissävytteisiä viestejä naispuolisille oppilailleen Snapchat- ja Whatsapp-sovellusten avulla.

Opettaja oli oppilaiden keskuudessa erittäin pidetty. Hänellä oli oppilaisiinsa luottamuksellinen suhde, ja osan heistä hän oli tuntenut jo ennen aloittamistaan Kaarinan lukiossa.

Yksi todistajista kertoi, että hän oli viestitellyt keväällä 2017 opettajan kanssa päivittäin. Naisen mukaan opettaja oli antanut hänelle lempinimen ”jakorasia”.

Viestittely oli ollut sävyltään seksuaalista. Viesteissä opettaja oli muun muassa kertonut oppilaan olevan seksikäs tapaus, yllyttänyt oppilasta pukeutumaan ilman liivejä, yllyttänyt tätä lähettämään kuvia, todennut, että oppilas näyttäisi vielä paremmalta ilman paitaa sekä todennut toivovansa, että saisi oppilaan pariksi päiväksi henkilökohtaiseksi seksileluksi. Nainen oli ollut opettajan oppilaana syksystä 2015 alkaen. Hän oli ollut tuolloin 17-vuotias.

Vei alaikäisiä baariin

Opettaja oli antanut oppilaiden juoda alkoholia kuoroleirillä ja pelannut heidän kanssaan juomapeliä, jossa piti esittää härskejä kysymyksiä. Oppilaat kertoivat tuolloin muun muassa omista seksikokemuksistaan. Opettaja oli myös ollut kahteen eri otteeseen alaikäisten oppilaiden kanssa baarissa.

Vastaajalla oli ollut suosikkioppilaita, joiden ei tarvinnut tehdä mitään arvosanojen eteen. Lisäksi hän oli yrittänyt käännyttää oppilaita toistuvasti toista opettajaa vastaan.

Vastaaja vetosi alun perin puolustuksessaan siihen, että koska hänet rekrytoitiin irtisanotun musiikinopettajan tilalle ilman, että virka oli julistettu haettavaksi, hän ei ollut määräaikaisessa virkasuhteessa ennen kesäkuuta 2016 eikä näin ollen voinut syyllistyä tuolloin virkarikokseen.

Käräjäoikeus linjasi huhtikuussa 2019 antamassaan tuomiossa, että opettaja oli koko syytteen teonkuvauksen mainitun ajan virkamies ja hän oli virkamiehenä osallistunut päätöksentekoon antaessaan oppilaille arvosanoja.

Hovioikeus ei pitänyt vastaajan rangaistusta kohtuuttoman kovana, ja näin ollen käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

– Julkisuuden huomioon ottaminen rangaistusta määrättäessä edellyttää vastaajalle tosiasiallisesti aiheutuneita poikkeuksellisen haitallisia seurauksia. Lähtökohtaisesti syytetty lasten ja nuorten kanssa opetustehtävissä työskennelleenä on voinut varautua siihen, että rikosta käsitellään julkisuudessa, hovioikeus linjasi päätöksessään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?