Turussa lanseerattiin ”Kirjatinder” – jokainen pyyhkäisy vaikuttaa seuraavaan vaihtoehtoon

Kyseessä on Suomen ensimmäinen kirjavinkkauspalvelu, joka tarjoaa mahdollisuuden selata hyllyjä virtuaalisesti.

Kirjastossa vaeltaminen voi jäädä historiaan, kun kiinnostavia kansia voi katsella kotona. Arkistokuva.

4.11.2020 9:46

Turun kaupunginkirjasto julkaisee keskiviikkona uudenlaisen verkkopalvelun.

Åbok, työnimellä ”Kirjatinder”, on verkkopalvelu, joka auttaa kirjaston asiakasta löytämään uutta ja kiinnostavaa luettavaa sekä tarjoaa mahdollisuuden selata hyllyjä virtuaalisesti.

Åbok tarjoaa käyttäjälle kirjavirran, josta voi valita mieluista luettavaa, vaikka vain kirjankannen perusteella. Verkkopalvelu näyttää myös pääkirjaston pohjakartasta, mistä hyllystä teos löytyy. Åbok on Suomessa ensimmäinen kirjavinkkauspalvelu, joka tarjoaa mahdollisuuden selata hyllyjä virtuaalisesti.

– Kirjastoilla on aiemminkin ollut kirjasuosituksia antavia palveluita, mutta Åbok on hiukan erilainen tapa lähestyä asiaa. Mielenkiinnolla odotan, miten palvelu otetaan vastaan ja millaista palautetta ihmisiltä tulee, projektissa mukana ollut informaatikko Aki Pyykkö sanoo.

Verkkopalvelu perustuu yleiseen anonyymiin lainausdataan. Kun Åbokin käyttäjä ”swaippaillee” mieluisia teoksia kirjakoriin, algoritmi vertailee valintoja lainadataan. Sitä mukaa, kun valintoja tehdään, alkaa taustalla oleva suositusalgoritmi tarkentaa suosittelujaan käyttäjän mieltymysten mukaisiksi.

Åbokin suosittelujen takana on valtava massa vuosien varrella kertynyttä dataa lainauksista. Tämä data on käsitelty täysin anonyymisti, eli kenenkään tunnistettavia henkilötietoja ei prosessissa käsitellä. Sen sijaan algoritmi haistelee teosten välisiä yhteyksiä esimerkiksi sen perusteella, että lainataanko kirjan X kanssa samaan aikaan useammin kirja Y kuin kirja Z.

Kirjaston henkilökunnalle verkkopalvelu tuottaa myös hyödyllistä, visualisoitua tietoa. Åbokin kautta tulee muun muassa lämpökartta siitä, mikä aineisto kirjastossa liikkuu. Näin kirjasto saa uusia tietojohtamista tukevia välineitä kokoelmien hallintaan ja sen pohtimiseen, miten ”kylmien hyllyjen” aineistot saadaan paremmin lainaan.

Kirjaston kokoelmista vastaava palvelupäällikkö Kaisa Hypén toivoo, että Åbok antaisi kirjastolle välineitä arvioida suosittelujen ja aineistojen sijoittelun vaikutuksia lainaamiseen ja lukemiseen:

– Kunhan palvelu on ollut jonkin aikaa käytössä, voidaan lainatilastojen avulla pohtia, onko siinä annetuilla suositteluilla ollut vaikutuksia lainaukseen. Tai ovatko asiakkaat löytäneet uutta luettavaa niistä hyllyistä, joiden ohi ovat aiemmin kävelleet.

Kirjatinderiä pääsee kokeilemaan täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?