Maija kuuli kovan pamauksen ja ryntäsi tallille – kun Sulo-hevonen löytyi, oli jo liian myöhäistä - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Maija kuuli kovan pamauksen ja ryntäsi tallille – kun Sulo-hevonen löytyi, oli jo liian myöhäistä

Sulon omistaja Maija Mehtonen toivoo, että ihmiset noudattaisivat lakia rakettien ampumisessa.

Merimaskussa asuva Sulo koki surullisen kohtalon Pyhäinpäivänä.­

2.11.2020 15:21

Valokuvasta katsovat lempeät silmät. Kuva on viimeinen, joka Sulo-ruunasta otettiin, eikä uusia muistoja enää tule. Varsinais-Suomessa Merimaskussa elelleen 13-vuotiaan Sulo-ratsun elämä päättyi täysin odottamatta lauantai-iltana.

Sulon omistaja Maija Mehtonen oli käymässä perheen rakennustyömaalla, jonka vieressä kolmen hevosen lauma asusti. Ne oli laitettu juuri iltavalmiuteen ja ruokittu.

– Tulin sisälle käymään ja olin juuri saanut kengät pois, kun kuulin jostain raketin paukahduksen. Se kuului tosi kovaa ja läheltä. Lähdin heti takaisin tallille, mutta kun pääsin pihaan, hevoset olivat menneet menojansa aidoista ja aitalangoista läpi.

Kolme hevosta paineli säikähtäneinä aidasta läpi.­

Yksi raketti, muutama poksahdus, riitti säikäyttämään kolme hevosta.

Mehtonen nappasi riimut mukaansa ja lähti hevosten perään pellolle. Ne eivät onneksi olleet ehtineet tielle asti. Helpotus kuitenkin vaihtui pian suruun.

– Yksi hevosista oli loukkaantunut vakavasti ja liikkui kolmella jalalla hyppimällä. Eläinlääkäri diagnosoi nopeasti, että jalassa on murtuma. Tiesin oikeastaan heti tilanteen. Hevoset eivät pysty elämään kolmella jalalla, eikä niille voi laittaa lastaa niin kuin ihmiselle. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa hevonen. Jalka oli siinä kunnossa, ettei hevosta olisi voinut siirtää edes kuljetusautoon.

Sulo viimeisessä valokuvassa ennen lopettamista.­

Suomen lain mukaan ilotulitusvälineitä saa käyttää vain uutenavuotena kuusi tuntia ennen vuodenvaihdetta ja kaksi tuntia sen jälkeen. Joillain paikkakunnilla raketit ovat sallittuja tiettyinä päivinä, esimerkiksi kesänpäätösjuhlissa. Pyhäinpäivä ei kuulu näihin päiviin.

Lain sallimien päivien aikana hevosten omistajat osaavat varautua paukutteluun.

– Jos hevosten lähellä on vähänkään asutusta, omistajat ottavat ne uutena vuotena sisälle ja pyrkivät sulkemaan tilaan, jossa ne ei eivät vauhkoonnu. Monet teippaavat jätesäkkejä tallin ikkunoihin, panevat radion päälle ja ovat itse vahdissa, Mehtonen kertoo.

– Tähän ei pystynyt varautumaan. Jos olisin tiennyt, että joku ampuu raketteja, olisin pitänyt hevoset sisällä.

Sulo oli Mehtosen oma ratsu, joka tuli hänelle vajaat kaksi vuotta sitten. Omistajan äänessä on haikeutta ja surua, kun hän puhuu hevosestaan.

– Olihan se minun elämäni hevonen, ei siitä mihinkään pääse, ja on varmasti ollut sitä monelle muullekin. Se tuli minulle tamperelaisesta ratsastuskoulusta, ja tiedän, että moni jäi sitä siellä kaipaamaan. Se oli täydellinen kaikin puolin: mieletön persoona, symppis ja niin kiltti. Kenet tahansa lapsenkin uskalsi laittaa sen selkään. Vaikea nähdä, että mistään löytäisi samanlaista pakettia, Mehtonen sanoo.

Sulo oli kaikkien kaveri, niin pienten kuin isojen ratsastajien.­

Hän myöntää, että hevosen omistaja joutuu aina varautumaan siihen, että vahinkoja voi sattua ja loukkaantumisia tapahtua. Silti Sulon kohtalo tuntuu epäreilulta.

– Jotenkin tuntuu niin turhalta ja väärältä, että täysin terve hevonen, jolla olisi helposti 7–8 vuotta jäljellä hyvää elämää ratsuna, menee tuollaisen asian takia.

Tragediasta huolimatta Mehtonen ymmärtää, että ihmiset haluavat ampua raketteja.

– Toivoisin, että toimittaisiin lakien ja säätöjen puitteissa, jolloin eläinten omistajilla olisi edes mahdollisuus varautua raketteihin.

Mehtonen toivoo, että tuomalla Sulon kohtalon julkiseksi samanlaisilta tilanteilta ehkä vältyttäisiin tulevaisuudessa.­

Laista piittaamattomuus voi johtaa tilanteisiin, joissa myös ihminen on vaarassa, eivät ainoastaan eläimet.

– Olin ollut vain hetki aiemmin Sulon selässä. Tuli sellainen kauhun tunne, kun tajusin, että itsellekin olisi voinut käydä huonosti, jos raketti olisi paukahtanut silloin. Ei tulisi mieleenkään mennä ratsastamaan uutena vuotena tai sen jälkeen. Ihmisillä on edelleen raketteja, ja vaikka niitä ei saisi ampua, niitä ammutaan silti.

Mehtonen aikoo tehdä tapauksesta lähiaikoina rikosilmoituksen. Hän ei kuitenkaan usko, että raketin ampujalla on ollut pahat mielessään.

– En usko, että kukaan on tahallaan yrittänyt lietsoa hevosia mihinkään. Tässä on kyse ihan vain tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta. Yhtä rakettia ei nähdä niin merkittävänä asiana. Haluaisin tiedon lisääntyvän, jotta ensi kerralla jätettäisiin ehkä se raketti ampumatta, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?