Timo ylitti Aurajoen 1 000 kertaa – paljastaa, millaiset vaikutukset kävelyllä on ollut: ”Yhtä tehokasta kuin sali” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Timo ylitti Aurajoen 1 000 kertaa – paljastaa, millaiset vaikutukset kävelyllä on ollut: ”Yhtä tehokasta kuin sali”

Timo Tapio on ehtinyt monenlaisiin tempauksiin, kuten ylittämään Pohjanlahden polkuveneellä ja siivoamaan pingviininä.

Timo Tapio ylitti Aurajoen 1000 kertaa 18 päivässä.­

18.10. 15:40

Suurimmalle osalle meistä saman reitin tarpominen uudestaan ja uudestaan on vastenmielinen tai vähintäänkin tylsältä kuulostava ajatus, Timo Tapiolle ei.

Tapio on kymmenen vuoden aikana kävellyt muun muassa Vaasassa, Tampereella ja viimeisimpänä Turussa, jossa hän päätti lokakuun alussa alkaneen ”1 000 kertaa Aurajoen yli” -urakkansa.

– Siinä on 500 metrin lenkki, jossa on kaksi ylitettävää siltaa. Olen kävellyt lenkin 500 kertaa, Tapio kertoo.

Sää on suosinut matkamiestä, koska lokakuu on ollut leuto ja aurinkoinen.­

Tapio pysyy laskuissa kierroksissa merkkaamalla ne tukkimiehen kirjanpidolla käsivarteensa.­

Kävelytempaukseen on kaksi syytä. Tapio haluaa nostaa omaa peruskuntoaan ja innostaa myös muita ihmisiä kävelemään. Hän on kävellyt Aurajoen lenkkiä lokakuun aikana noin kolme tuntia päivässä.

– Kolme tuntia on aika vähän vuorokaudesta. Haluan korostaa ihmisille, että se aika menee äkkiä somessa tai sohvalla telkkaria katsoen. Jollekin tämä voi olla iso tempaus, mutta ei tämä vielä mitään extremeä ole.

Ensimmäisen kävelytempauksensa Tapio teki 10 vuotta sitten. Silloin hän käveli kartalle sydämenmuotoisena piirtyvän reitin.

– Se kesti kuusi viikkoa ja 850 kilometriä. Tein sen ihan yksin, kävelin rinkka selässä ja nukuin metsässä. Kävelyyn jäi koukkuun, Tapio kertoo.

– Olen aika laiska liikkumaan ilman tavoitetta, ja tarvitsen siksi tällaisen rykäisyn.

Timo Tapion ”Sydänmatka” kesti kuusi viikkoa.­

Samalla Tapio tuli todistaneeksi, että kävely on todellakin hyvää liikuntaa.

– ”Sydänkävelyn” aikana paino ei pudonnut kuin kaksi kiloa, mutta rasvaa paloi viisi kiloa ja lihasta tuli tilalle. Mittauksen mukaan käsivarsiinkin tuli lisää lihasta, kun kannoin 20 kiloa painavaa rinkkaa.

– Kävelen sauvojen kanssa, ja joidenkin tutkimusten mukaan se on melkein yhtä tehokasta kuin salilla käyminen.

Vuonna 2015 Tapio käveli Vaasassa Palosaaren urheilukentän 1 000 kertaa ympäri ja vuonna 2018 Tampereella Sorsapuiston ympäri niin ikään 1 000 kertaa.

Tapio toteutti kävelytempauksen Vaasassa 2015.­

Mutta onpa mies ehtinyt maalta myös merelle.

– Ystäväni Antti Rapi on tehnyt sukelluksia ja kuumailmapallolentoja, ja alettiin hänen kanssaan puhua yhteisestä tempauksesta. Keksittiin, että mennään Vaasasta Uumajaan jollain keinolla. Antin työkaveri ehdotti polkuvenettä, ja loviisalainen firma sponssasi meille sellaisen, Tapio kertoo.

Kaverukset lähtivät matkaan ilman turvavenettä. Heillä oli kuitenkin pelastusliivit, hätäraketteja ja tutka.

– Siinä meni tasan viikko. Matka on vain 90 kilometriä, mutta olimme säiden armoilla. Yksi myrsky pääsi yllättämään, 15 m/s tuulta oli aika mielenkiintoinen kokemus. Siinä oli vielä saaristoa, ja aalto paiskasi meidät saaren rantaan. Istuttiin siinä yhdeksän tuntia.

Timo Tapio ja Antti Rapi matkasivat polkuautolla Pohjanlahden yli 2014.­

Reissu oli hieno kokemus, mutta paluumatka taittui perinteiseen tapaan laivalla.

– Ihmiset kyselivät, oliko reissulle jokin syy, hyväntekeväisyys tai vedonlyönti. Ei ollut, vaan tehtiin se ihan huvikseen. Siinä vaiheessa meitä pidettiin vähän kylähulluina, Tapio kertoo.

Hämmästyttävintä on, että Tapio ei kuuntele musiikkia tai äänikirjoja kävellessään. Hän kertoo kävelyn ruokkivan luovuuttaan.

20 vuotta kulttuurituottajana toimineelta freelancerilta katosivat koronan myötä elokuva- ja teatteriohjaukset sekä muun muassa sanataidekeikkakiertue hoivakoteihin ja ravintoloihin. Siksi luovuus on entistä tärkeämpää.

– Kävelyn avulla saan aivot liikkeelle ja suunnittelen silloin duuneja, joita voisin tehdä jatkossa. Teen päässäni henkisiä ranskalaisia viivoja, hän sanoo.

– Freelancerilla on aaltoliikettä hyvinäkin aikoina. Siksi tämä ei ole niin iso pudotus, eikä ole tarvinnut rasvata köyttä.

Tapio aikoo jatkaa kävelytempauksia ensi keväänä tai kesänä.­

Tulevaisuudessa Tapio haluaisi myös päästä jatkamaan toista tempaustaan, joka jäi kesken koronan vuoksi. Hän kiersi pingviinipuvussa päiväkoteja ilmaston asialla.

– Mentiin lasten kanssa putsaamaan roskia pois lähiympäristöstä. Pingviini herätti hilpeyttä, ja lapset tykkäsivät siitä. Mutta ihmisten asenteet muuttuvat järkyttävän nopeasti. Ensin tuli Ruotsista Greta, joka mullisti asian, sitten tuli ilmastoähky ja korona, ja nyt ilmastoasia on jäänyt taka-alalle. Nostan sen heti, kun tulee hyvä aika.

Pingviini on herättänyt hilpeyttä ja innostanut lapsia keräämään roskia.­

Tapio sai kävelytempauksellaan innostettua ihmisiä paitsi ylittämään Aurajokea, myös heittämään lenkkejä omilla kotiseuduillaan. Siksi hän aikoo jatkaa erikoisia tempauksiaan myös jatkossa.

– Mitään varmaa ei ole suunnitteilla. Todennäköisesti se liittyy kävelyyn, mutta menee keväälle tai alkukesään. Talvi on vähän sellaista aikaa, ettei käppäily ole inspiroivaa, hän suostuu myöntämään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?