Turun satamassa testataan uudenlaista koronakäytäntöä – kohteena Ruotsista tulevat matkustajat - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turun satamassa testataan uudenlaista koronakäytäntöä – kohteena Ruotsista tulevat matkustajat

Pilotin toivotaan auttavan koronaepidemian hillitsemisessä.

Turussa ohjeistetaan entistä paremmin Ruotsista tulevia matkustajia.­

3.9. 10:09

Turun satamassa järjestetään alkuviikosta terveysneuvontapilotti, joka kohdistuu maanantaina Viking Linen iltalaivan ja tiistaina Tallink & Silja Linen iltalaivan matkustajiin.

Terveysneuvontapisteet tehdään yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan, Tyksin, Turun Satama Oy:n sekä laivavarustamoiden kanssa.

– Illalla Turkuun tulee tietojemme mukaan enemmän matkustajia kuin aamuisin, ja tästä syystä iltalaivat ovat meille hyvä pilottikohde. Testaamme kahtena iltana tietynlaista toimintatapaa ja sen jälkeen arvioimme, miten terveysneuvonnan kohdentaminen epidemia-alueelta saapuville olisi järkevintä järjestää, asiantuntijalääkäri Jane Marttila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kertoo.

Terveysneuvonta kohdistetaan satamissa pääasiassa Ruotsista tuleville matkustajille. Ruotsi on määritelty yhdeksi koronaviruksen epidemia-alueeksi. Ruotsista saapuvien lisäksi myös muut oireilevat matkustajat ohjataan terveysneuvontapisteisiin.

Satamassa on pilotin aikana kaksi erillistä terveysneuvontapistettä, joihin ohjaudutaan rajavalvonnan jälkeen. Toinen neuvontapiste palvelee autokannen kautta poistuvia, ja toiseen, satamaterminaalissa sijaitsevaan pisteeseen, ohjautuvat kansimatkustajat. Terveysneuvontapisteissä matkustajat saavat ohjeistuksen omaehtoisesta karanteenista ja kaikille tarjotaan koronanäytteenottoa.

Rajavartiosto on ollut tarkastamassa kaikkia saapuvia matkustajia, mutta näytteenottoa ei ole aiemmin tehty satamassa.

Sataman terveysneuvontapisteiden suunnittelussa on ollut haasteita johtuen Turkuun saapuvien laivojen määrästä.

– Vuorokauden aikana Turkuun saapuu neljä laivaa, joissa Ruotsista saapuvia matkustajia on onneksi suhteellisen vähän. On kuitenkin haasteellista seuloa matkustajien joukosta Ruotsista saapuvat, sillä terveysneuvonta ei koske esimerkiksi 24 tunnin risteilyllä tai piknik-risteilyllä olevia. Tavoitteemme on myös se, että laivamatkustaminen on turvallista, Marttila muistuttaa.

Terveysneuvontapilottien avulla kerätään tietoa muun muassa siitä, miten koronavirukseen liittyvää ohjeistusta voitaisiin tarkentaa paremmin. Lisäksi pilottien avulla arvioidaan terveysneuvontapisteiden tarpeellisuutta ja vaikutusta koronaepidemian hillitsemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?