Näin Ruotsista laivalla tulevat tarkastetaan Turun satamassa – Merjalta suorat sanat matkustajien käytöksestä: ”Toivotonta” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Näin Ruotsista laivalla tulevat tarkastetaan Turun satamassa – Merjalta suorat sanat matkustajien käytöksestä: ”Toivotonta”

Rajavartijat ovat vastassa matkustajia, mutta ihmisten oma huoleton käytös ihmetyttää.

Turun satamassa oli aamulla lähes yhtä paljon matkustajia kuin järjestystä valvovia tahoja. Rajavartiolaitos tarkisti matkustajia, poliisi heidän lastiaan.­

8.8. 7:15

Kaukana ovat ne päivät, kun risteilylaivoilta purkautui väentungos, joka muodosti pitkät taksi- ja bussijonot ja ruuhkautti autoillaan Turun satama-alueen.

Perjantaiaamuna Viking Amorellalta rantautui vain kourallinen ihmisiä, joista osa oli yön yli kestävällä risteilyllä, osa oli hypännyt kyytiin Tukholmasta.

Muutama minuutti ennen laivan saapumista satamarakennuksen eteen kaartaa Rajavartiolaitoksen auto. Neljä henkilöä siirtyy nopeasti vastaanottamaan matkustajia. Jokaisen passi ja paperit käydään läpi, sillä jos lentokenttiä ei oteta huomioon, Turun satama on yksi Suomen harvoista paikoista, joissa rajanylitys on mahdollinen.

Koronatilanteesta muistutetaan heti rakennuksen ovella.­

Parinkymmenen matkustajan joukossa vain yhdellä on maski naamallaan. Merjaksi esittäytyvä nainen asuu Ruotsissa, mutta pääsi rajavartioiden tarkastuksesta nopeasti läpi suomalaisen passinsa ansiosta.

Ruotsalaiset matkustajat joutuvat todistamaan perhesuhteensa, työmatkansa tai muun perustellun syyn, jonka perusteella he saavat tulla Suomeen.

Merja valmistautuu viettämään kahden viikon karanteenin Suomessa asuvan miesystävänsä luona. Korona on tuonut suhteeseen uusia haasteita.

– Ollaan seurusteltu kohta kuusi vuotta. Tilanne oli hankala ennen, mutta nyt se on vieläkin hankalampi. Hänkin jää nyt kotikaranteeniin, Merja sanoo.

Hän kertoo, että Ruotsin päässä matkustajille ei tehty tarkastuksia. Toimintaohjeita tuli kuulutuksina jatkuvasti. Tarkastusten poissaolo ei kuitenkaan ollut se, mikä hämmensi, vaan matkustajien käytös.

– Toivotonta. Sanoin monelle, että pitäkää turvavälit. Moni tulee niin lähelle kuin mahdollista. Vaikka on käsidesiä, ihmiset eivät käytä sitä. Näin laivalla vain yhdellä muulla suojamaskin. Ihmiset ovat niin välinpitämättömiä. Sitä on vaikea ymmärtää ja se suututtaa, Merja sanoo.

Merja oli ainoa Viking Amorellan matkustaja, joka tuli ulos maski kasvoillaan.­

Suomessa maskeja näkee vielä harvoin, mutta Merjan mukaan Ruotsissa niitä on alkanut ilmestyä ihmisille.

– Tukholmassa kuitenkin asia tuntuu unohtuvan. Minua ainakin ihan oikeasti pelottaa.

Samalta laivalta on tulossa myös Jaana Huhtala, joka oli yön yli -risteilyllä tyttärensä kanssa. Hänkin selvisi tarkastuksesta passia näyttämällä.

– Näyttivät ottavan jotain ulkomaalaisia sivuun, hän kertoo.

Hänkään ei nähnyt mitään erityisiä toimenpiteitä Tukholman päässä. Kuulutuksia kuitenkin tuli paljon, ainakin kolmella eri kielellä.

Huhtalan kokemus laivalta oli hiukan toisenlainen.

– Turvavälejä noudatettiin ihan hyvin. Ei (korona) juurikaan mietityttänyt. Me menimme illalla hyvissä ajoin nukkumaan, joten ei juurikaan oltu ihmisten seassa. Aamulla käytiin kahvilassa syömässä ja tultiin pois laivalta.

– Kyllä se silti vähän ihmetytti, miten paljon ruotsinkielisiä laivalla oli ja jäi pois Tukholmassa, hän vielä lisää.

Jaana Huhtala ihmetteli ruotsinkielisten suurta määrää.­

Myös yhdeksän aikaan lähtevän piknik-päiväristeilyn matkustajista moni puhuu ruotsia. Ainakin vielä toistaiseksi maiden välillä pääsee matkustamaan, kunhan on varautunut todistamaan matkan tarkoituksen.

Tarkastuksilta ei ainakaan Suomen päässä ole mahdollista välttyä. Viking Linen infosta vahvistetaan, että Rajavartiolaitos on jokaisen saapuvan laivan matkustajia vastassa ja tarkastuksia tehdään myös satamasta lähteviin autoihin.¨

Juttua muokattu kello 10:55: Korjattu laivan nimi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?