Turku suosittelee kaikille julkisen liikenteen matkustajille maskeja – ”Emme valvo, emmekä puutu”

Muissa isoimmissa kaupungeissa odotellaan vielä THL:n kansallista kasvomaskisuositusta.

Turku suosittelee maskeja kaikille julkisessa liikenteessä.

7.8.2020 13:51

Turun kaupunki suosittelee maskin käyttöä joukkoliikenteessä kaikille matkustajille, kun koulut alkavat. Se muistuttaa tiedotteessaan myös välttämään ruuhka-aikoina matkustamista ja käteisellä maksamista joukkoliikennevälineissä.

– Jokainen meistä voi vaikuttaa suuresti siihen, miten epidemia nyt leviää vai saadaanko se yhdessä pidettyä hallinnassa, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo kaupungin tiedotteessa.

Aiotteko puuttua maskien käyttöön joukkoliikennevälineissä vai onko kyseessä vain suuntaa antava suositus?

– Tämä on nimenomaan suositus, eikä puhuta pakosta. Emme valvo, emmekä puutu, vaan toivomme, että ihmiset alkavat käyttää maskeja oma-aloitteisesti suosituksen myötä, Turun kaupungin seudullisen joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa toteaa IS:lle.

Kaupungin johtoryhmän laatima suositus astuu voimaan vasta ensi keskiviikkona koulujen alkaessa. Jorasmaa uskoo, että turkulaiset ottavat suosituksen avosylin vastaan.

– Kaupunkilaiset ovat kovasti jo kyselleet, onko tällainen suositus tulossa. Uskon, että moni ihminen ottaa tämän vastaan ilolla, koska turvallisuus erittäin tärkeä asia joukkoliikenteessä tällä hetkellä.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL odottaa THL:n antamaa kasvomaskisuositusta, eikä se ole linjannut vielä erillistä suositusta jäsenkuntiinsa.

Sellainen on kuitenkin suunnitteilla.

– Emme tiedä tarkasti, millainen suunnitelmamme tulee olemaan, sillä odotamme vielä kansallista suositusta aiheesta. Lähtökohtana on, että se on suositus kuten Turussakin, eikä varsinainen maskipakko, HSL:n viestintäasiantuntija Johannes Laitila toteaa.

HSL saattaa suositella kasvomaskien käyttöä joukkoliikennevälineissään, mikäli kansallista suositusta ei tule ennen kuin koulut alkavat ensi torstaina.

– Meidän pitää heti alkuviikolla katsoa, missä tilanteessa suosituksen kanssa ollaan. Tilanteen kehittymistä seurataan koko ajan, Laitila lupaa.

Oulussakin odotellaan edelleen THL:n linjauksia.

– Mikäli kansallinen ohjeistus tulee, pystymme tekemään oman päätöksemme hyvin lyhyellä varoitusajalla. Meilläkin olisi kyse suosituksesta: matkustajat saisivat itse päättää, käyttäisivätkö he maskeja vai eivät, Oulun joukkoliikennejohtaja Edwin ’t Lam sanoo.

Isoista kaupungeista myöskään Tampere ei ole vielä antanut maskisuositusta joukkoliikenteeseen. IS ei tavoittanut Tampereen kaupungin joukkoliikennejohtajaa Mika Periviitaa tai muita seudun joukkoliikenteestä vastaavia toimihenkilöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?