Ovi joka aukeaa tyhjyyteen ja salaperäinen parveke – suomalaisten rakennusten oudot yksityiskohdat kummastuttavat - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Ovi joka aukeaa tyhjyyteen ja salaperäinen parveke – suomalaisten rakennusten oudot yksityiskohdat kummastuttavat

Julkaistu: 23.6. 7:55

IS selvitti tunnettujen rakennusten kummallisuuksia.

Kun rakennuksen ohi kulkee tarpeeksi monta kertaa, se muuttuu osaksi maisemaa eikä siihen välttämättä enää kiinnitä huomiota.

Joskus kuitenkin jokin yksityiskohta pomppaa silmille ja saattaa jäädä vaivaamaan. Näin kävi myös Ilta-Sanomien lukijalle, joka lähestyi toimitusta valokuvalla.

Häntä oli jäänyt mietityttämään Turun linja-autoaseman kupeessa sijaitsevan Hesehotellin takaseinä, jossa on ovi. Kuvauksessa ei muuten olisi mitään kummallista, mutta valokuva paljasti, että kyseinen ovi sijaitsee keskellä seinää usean metrin korkeudella eikä siis johda yhtään mihinkään.

Kyseessä on kuitenkin selkeästi ovi, sillä siinä on lukko.

Hesehotellin ovi ei näytä johtavan mihinkään.

Ovessa on kuitenkin lukko.

Hesehotellin vastaanottona toimivasta Hesburger-ravintolasta ei osattu vastata kysymykseen kummallisesta ovesta, mutta lopulta apuun löytyi Hesburgerin viestintäpäällikkö Petteri Pohjonen, joka saikin vastauksen selvitettyä nopeasti.

Valitettavasti kummallisen oven tarina ei ole niin mielenkiintoinen kuin voisi olettaa. Oven avulla on varauduttu tulevaisuuteen.

– Kyseessä on hotellikerroksen hissikuilun takaseinä. Jos hotellia joskus laajennetaan, samalla hissillä pääsee myös hotellin laajennusosaan, Pohjonen kertoo.

Myös tunnetuissa helsinkiläisissä rakennuksissa on omat kummallisuutensa.

Oopperatalon Helsinginkadun puoleisella seinustalla on nimittäin pieni parveke, joka on samalla seinustalla sijaitsevia ikkunoita lukuun ottamatta erillään kaikesta muusta.

Mikä on tuon parvekkeen tarkoitus? Onko se suunniteltu mattojen tai rekvisiitan pudistukseen, ehkä näyttelijöiden hermosauhuihin?

Oopperan Helsinginkadun puoleista seinää koristaa parveke.

Parvekkeen pääasiallinen tarkoitus on näyttää hyvältä.

– Sillä ei ole oikeastaan muuta funktiota kuin esteettinen. Se on Julian parveke, tuotantojohtaja Timo Tuovila kertoo.

Julialla tarkoitetaan tietysti William Shakespearen kirjoittaman Romeo ja Julia -näytelmän Juliaa, jonka uskotaan odotelleen Romeotaan veronalaisella parvekkeella. Tämä alkuperäinen Julian parveke sijaitsee 1200-luvulla rakennetussa talossa, josta on tullut yksi Veronan ja koko Italian kuuluisimmista turistikohteista.

Tuovilan mukaan Helsinginkadun päässä Julian parvekkeen kohdalla sijaitsee Oopperan iso harjoitussali.

– Toki parveketta voi käyttää myös tuuletukseen, hän lisää.

Toinen Helsingin keskustassa ihmetyttävä yksityiskohta on Lasipalatsin ovet, joita yhdistävät ulkoseinällä kulkevat portaat.

Helsingin Sanomat selvitti taannoin, että portaat ovat olleet Lasipalatsin seinässä jo vuodesta 1936, kun Bio Rex -elokuvateatteri aloitti toimintansa. Portaat ovat ainoa kulku Bio Rexin konehuoneeseen, jossa on koko elokuvatekniikka filmiprojektoreineen. Rappusten toinen pää sijaitsee teatterin aitiokäytävällä.

Omituiset ulkoportaat ihmetyttävät helsinkiläisiä.

Niillä on kuitenkin ainakin ollut joskus tarkoitus.

– Filmit olivat siihen aikaan niin paloherkkiä, että ehkä siksi niitä kuljetettiin ulkopuolella, Amos Rexin ohjelmajohtaja Kaj Martin arvioi HS:lle.

Onko lähiympäristösi rakennuksessa erikoinen yksityiskohta, joka kaipaa selitystä? Kerro siitä meille osoitteeseen: anna-maija.naakka@iltasanomat.fi

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?