Murhasyyte nurin varusmies-Millan katoamis­tapauksessa – näin käräjäoikeus perusteli ex-poikaystävän alle kolmen vuoden tuomiota - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Murhasyyte nurin varusmies-Millan katoamis­tapauksessa – näin käräjäoikeus perusteli ex-poikaystävän alle kolmen vuoden tuomiota

Käräjäoikeus on hylännyt murhasyytteen Milla Arosen katoamistapauksessa.

Oikeus tuomitsi 25-vuotiaan miehen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta ja hautarauhan rikkomisesta. Kuva oikeudenkäynnistä toukokuulta.­

11.6. 14:13 | Päivitetty 11.6. 15:38

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt murhasyytteen Somerolla viime kesänä kadonneen naisen tapauksessa. Oikeus katsoi, ettei asiassa osoitettu riittävää näyttöä siitä, että entinen poikaystävä tappoi 21-vuotiaan Milla Arosen tahallaan.

Oikeus tuomitsi 25-vuotiaan Jyri Kristian Niemisen törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta, maksuvälinepetoksesta ja hautarauhan rikkomisesta. Rangaistus on kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta.

Aronen katosi kesällä kesken varusmiespalveluksen. Tutkinnan aikana Arosen entinen poikaystävänsä myönsi aiheuttaneensa naisen kuoleman ja hävittäneensä ruumiin.

Avaintekijäksi tapauksessa nousi se, että Arosen ruumista ei ole vieläkään löydetty. Ex-puoliso kertoi vieneensä Arosen ruumiin vanhempiensa kodin lähellä sijaitsevaan roskikseen.

– Uhri on riidattomasti vastaajan menettelyn seurauksena kuollut. Asiassa ei kuitenkaan ole esitetty näyttöä vastaajan uhriin kohdistamasta väkivallasta, aiheutetuista vammoista tai kuolinsyystä uhrin ruumiin jäätyä vastaajan toimesta kateisiin, käräjäoikeus linjasi tuomiossa.

Käräjäoikeuden mukaan vastaajan esittämää tapahtumankulkua ei voida sulkea pois, ja asiassa on jäänyt varteenotettava epäily vastaajan syyllisyydestä tahalliseen henkirikokseen.

– Erityisesti ruumiin hävittäminen ja kateisiin jääminen tukee käsitystä siitä, että teossa on käytetty huomattavasti vastaajan tunnustamaa voimakkaampaa väkivaltaa. Asia jää kuitenkin vaille näytön tukea, eikä riittävällä tavalla voida sulkea pois mahdollisuutta, että tapahtumat ovat kärjistyneet yhteen äkkipikaistuksissa tehtyyn nyrkillä lyöntiin, tuomiossa sanottiin.

Syyttäjän mukaan teon taustalla olivat Niemisen taloudelliset vaikeudet. Arosen tapettuaan hän haki tämän nimissä useita pikavippejä ja yritti nostaa tämän pankkikortilla tuhat euroa käteistä. Oikeus katsoi, että epätoivoinen tilanne ja rahojen saaminen Aroselta henkirikoksen motiivina perustuu oletukseen.

Nieminen määrättiin lisäksi maksamaan Arosen omaisille 24 000 euroa korvaukseksi aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Ehdottomasta vankeustuomiosta huolimatta käräjäoikeus määräsi, että Niemistä ei vangita.

– Vastaaja on ollut tutkintavankeudessa vapautensa menettäneenä lähes yhdeksän kuukauden ajan. Vaikka vastaajalle tuomittu rangaistus on yli kaksi vuotta vankeutta, käräjäoikeus katsoo, että syyksilukemiseen nähden hänen vangitsemistaan asian käsittelyn tässä vaiheessa on pidettävä kohtuuttomana hänen vankeinhoidollinen ensikertalaisuutensa huomioon ottaen.

Nieminen kiisti aluksi teon pitkään. Kesän mittaan hän kuitenkin seurasi henkirikosuutisointia ja oli googlannut muun muassa ”tappo ensikertalainen”. Hänet vangittiin epäiltynä vasta elokuun lopussa. Vuodenvaihteessa tutkinnassa tapahtui yllätyskäänne, kun Nieminen myönsikin aiheuttaneensa kuoleman.

Nieminen myönsi aiheuttaneensa naisen kuoleman lyömällä tätä kerran nyrkillä kasvoihin, mutta kiisti tappaneensa tahallaan. Hän sanoi menettäneensä malttinsa ja lyöneensä äkkipikaistuksissaan kerran, koska heille oli tullut riitaa parisuhteen päättymiseen liittyvistä seikoista.

Nieminen kertoi yllättyneensä, kun Aronen meni elottomaksi, ja päätyi lopulta nostamaan tämän takakonttiin.

– Mulla pyöri vaan päässä siinä kohtaa että mä joudun linnaan, ei niinku mikään muu, hän kertoi kuulustelussa.

Nieminen kertoi olleensa paniikissa, mutta pysähtyneensä kuitenkin kesken ajelun tekemään lainahakemuksia Arosen nimissä. Hän kertoi ajatelleensa, että tarvitsee rahaa paetakseen ulkomaille. Lainoja haettiin yhteensä 57 400 euron edestä.

Nieminen kertoi ”pakanneensa” ruumiin jätesäkeillä ja teipin paloilla ja piilottaneensa vanhempiensa pihapiirissä olevaan roskikseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?