Uudet kuvat ja video – delfiinit pomppivat ja uivat lähelle Taalintehtaalla - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Uudet kuvat ja video – delfiinit pomppivat ja uivat lähelle Taalin­tehtaalla

22.5.2020 13:10

Läntisellä Suomenlahdella Taalintehtaan edustalla keskiviikkona nähdyistä harvinaisista pullokuono­delfiineistä on tullut useita uusia havaintoja.

– Ajoimme pikkuveneellä Taalintehdasta kohti, kun havaitsimme edessäpäin vedessä liikettä, joka tuli väylää pitkin meitä kohti. Lähemmäksi kun pääsimme, niin ne näyttivät delfiineiltä, salolainen Mika Korpela kertoo.

Kello oli varttia vailla aamuyhdeksän, veden pinta lähes tyyni. Pintaan hengittämään tulleet merinisäkkäät oli helppo havaita jo matkan päästä.

Etäisyyttä veneen ja harvinaisen vieraslajin välillä oli lyhimmillään noin 50 metriä.

– Niitä oli kolme, joista yksi ui kauempana ja kaksi ihan lähekkäin. Me ajoimme veneellä lähemmäksi kuvasimme niitä hetken, mutta ihan kiinni emme ajaneet, että ne eivät häiriinny.

Matkaa rantaan oli noin 300 metriä. Korpea luonnehtii kohtaamista hienoksi kokemukseksi.

– Ei tällaista montaa kertaa tule koettua.

Tiettävästi ensimmäisen kerran laji tavattiin Suomen vesillä 1905, silloinkin samalla suunnalla eli Tammisaaren vesillä. Edellinen havainto on 70 vuoden takaa.

Korpela oli ystävänsä kanssa lähtenyt lähistöltä sijaitsevalta Salon navigaatio­seuran saarelta ostoksille Yanmarin 425 R veneellä Taalintehtaalle. Veneen perässä oli 40 hevosvoimainen Suzuki-ulkolaitaperä­moottori. Se kulki kevyesti delfiinien vierellä.

– Sanoisin, että vauhtia oli noin kahdeksan solmua (15 km/h), kun ne uivat vieressä.

Pullokuonodelfiini on yleinen laji valtamerissä, mutta harvemmin niitä nähdään Itämerellä. Tiettävästi nyt havaittujen yksilöiden vierailu on kolmas kerta Suomen aluevesillä.

Korpela arvelee, että niillä on ruokaa riittävästi.

– Vedet ovat kirkkaat ja silakkaa pitäisi olla näissä vesissä ihan hyvin.

Hetken tapaamisen jälkeen delfiinit lähtivät uimaan Hankoon päin, Korpela ajoin kaverinsa kanssa Taalintehtaan satamaan. Harvinaisesta kohtaamisesta vesillä jäi muistoksi videoklippi kännykkään.

  • Katso video jutun pääkuvana.

Myös aivan Taalintehtaan vieressä asuva Janne Vehviläinen näki harvinaiset vierailijat heti aamutuimaan. Vehviläinen oli lukenut delfiineistä lehdestä ja lähti veneellään katsomaan, vieläkö niitä voisi nähdä. Ei mennyt aikaakaan, kun kolme pullokuonodelfiiniä ilmestyi näköpiiriin.

– Niiden uiskentelua pystyi seuraamaan lähempää ja kauempaa melkein 40 minuuttia. Välillä ne olivat ihan 6–7 metrin päässä veneestä, Vehviläinen kertoo.

Myös hänen mielestään delfiinien näkeminen oli ihmeellinen kokemus.

– En aluksi uskonut uutisia siitä, että täällä olisi delfiinejä pomppimassa vedessä. Oli se kyllä hieno elämys.

Yksi delfiineistä on Vehviläisen mukaan tummempi kuin kaksi muuta. Hän arvioi delfiinin olevan noin 3 metriä pitkä.

Vehviläinen korostaa pysytelleensä veneellä paikoillaan ja mahdollisimman kaukana delfiineistä, jotta ne saisivat olla rauhassa. Delfiinit itse uiskentelivat välillä vierelle.

– Nythän on toivottukin, että niiden annetaan olla rauhassa, hän muistuttaa.

– Toivotaan, että ne viihtyvät täällä eivätkä jää mihinkään verkkoihin kiinni. Paikalliset ovat jo toivoneetkin, että verkot pidettäisiin poissa alueelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?