Ylinopeutta päin punaisia – törmäys virkaveljiin toi tuomion turkulaispoliisille - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Ylinopeutta päin punaisia – törmäys virkaveljiin toi tuomion turkulaispoliisille

Turun keskustassa tapahtui harvinainen kolari. Arkistokuva.

Julkaistu: 19.5. 14:39

Hälytysajossa ollut poliisi törmäsi risteyksessä toiseen poliisiautoon.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli maanantaina erikoista kolaria, jonka osapuolina oli kaksi poliisiautoa.

Vastaajana ollut poliisi oli kuljettanut virka-autoa Turun keskustassa öiseen aikaan lokakuussa 2018. Hän oli hälytysajossa mutta käyttänyt ainoastaan hälytysvaloa, ei sireeniä.

Poliisi oli ajanut 50km/h nopeusrajoituksen alueella 60 km/h ja mennyt päin punaisia valoja. Juuri sillä hetkellä risteyksestä vasemmalta tuli toinen poliisiauto, joka oli ylittämässä risteystä vihreillä valoilla.

Tapahtumakuvaus Turun keskustasta.

Punaisia päin ajanut poliisiauto oli osunut toista poliisiautoa oikeaan keulaan, ja molemmat autot olivat vaurioituneet tilanteessa. Toisessa autossa matkustajana ollut poliisi loukkaantui lievästi kyynärpäähän.

Punaisia päin ajanutta poliisia syytettiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisiauton keula meni ruttuun tilanteessa.

Vastaaja tunnusti menetelleensä teonkuvauksessa mainituin tavoin mutta kielsi syyllistyneensä rikoksiin. Hän kiisti käyttäneensä olosuhteisiin nähden liian suurta tilannenopeutta tai jättäneensä noudattamatta olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Poliisi kertoi jättäneensä sireenin pois, koska poliisiauto oli ollut hälytyksen tullessa keskellä kaupunkia öiseen aikaan, eikä muuta liikennettä tolloin ollut.

Käräjäoikeus linjasi, että tehtävän kiireellisyys oli edellyttänyt erityisen nopeaa paikalle pääsyä, minkä vuoksi vastaaja oli sinänsä ollut oikeutettu käyttämään lievää ylinopeutta. Hänen ei kuitenkaan voitu katsoa lähestyneen risteystä olosuhteisiin nähden riittävän alhaisella tilannenopeudella, jotta vaara ja vahinko olisi vältetty.

Vastaaja tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 25 päiväsakkoon, joka tekee 875 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?