Poliisin väkivaltainen vastustaminen tallentui tälle videolle – syyte murhan yrityksestä kaatui - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Poliisin väkivaltainen vastustaminen tallentui tälle videolle – syyte murhan yrityksestä kaatui

Virolaismies vastusti poliisia väkivaltaisesti Turussa. Teko tallentui videolle, josta näet koosteen tästä artikkelista.

15.5.2020 14:15

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 26-vuotiaan virolaismiehen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta 1,5 vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Sen sijaan syyte poliisin murhan yrityksestä kaatui. Syyttäjä oli vaatinut yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan virolaismies yritti nujakoinnin yhteydessä ottaa poliisin aseen, jolla hän myös uhkasi ampua. Poliisimiehen kertoman mukaan hän löi miestä kyynärpäällä otsaan, ettei tämä saisi asetta ja ampuisi sillä. Virolaismies kiisti, että hän olisi tavoitellut asetta. Kertomuksensa mukaan hän ei aikonut myöskään ampua poliisia. Miehen mukaan hän yritti vain kaikin tavoin päästä pois poliisin hallinnasta.

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan virolaismies yritti kylläkin tavoitella poliisin asetta. Oikeuden mukaan se jäi kuitenkin näyttämättä, että mies olisi ollut valmis käyttämään asetta poliisin murhaamiseen.

Oikeuden mukaan sitä mahdollisuutta ei voitu sulkea pois, että mies olisi tavoitellut poliisin asetta ainoastaan, jotta hän olisi päässyt tilanteesta pois ja karannut.

– Käräjäoikeus toteaa, ettei (mies) ollut ryhtynyt tapporikoksen täytäntöönpanotoimeen ja siten aloittanut tapporikoksen tekemistä, käräjäoikeus totesi.

Virolaismies syyllistyi kuitenkin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, kun hän yritti tavoitella asetta, minkä lisäksi hän potkaisi poliisia reiteen. Mies yritti myös lyödä poliisia naamaan, mutta poliisi onnistui väistämään iskun.

Poliisin ja miehen välinen paini kesti useita minuutteja, kunnes paikalle saapui lisää partioita, mutta virolaismies oli yhä ärtynyt. Kaksi poliisia ampui miestä kolmesti etälamauttimella. Kolmas poliisi käytti puolestaan kaasusumutinta. Nämäkään toimenpiteet eivät riittäneet, sillä yksi poliiseista löi miestä vielä neljästi teleskooppipatukalla reiteen, jonka jälkeen mies raudoitettiin ja laitettiin poliisiautoon. Automatkan aikana mies uhkasi tappavansa poliisit ampumalla.

Välikohtaus tapahtui Turun yliopistollisen keskussairaalan T-sairaalan pääovien edustalla 6.3.2020.

Tapaus sai alkunsa siitä, kun poliisit pysäyttivät Viron rekisterissä olleen BMW-auton. Sairaalan henkilökunta oli ilmoittanut, että sairaalassa olleet miehet olivat mahdollisesti päihtyneitä. Auton kuski pakeni paikalta, eikä häntä saatu kiinni, mutta apukuskin paikalla ollut virolaismies jäi painimaan poliisin kanssa, mikä johti hänen tekemään rikokseen.

Virolaismies joutuu maksamaan poliisimiehelle 2 000 euron kipu- ja kärsimyskorvaukset. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden perjantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä osapuolet voivat hakea hovioikeudesta jatkokäsittelylupaa.

Käräjäoikeuden päätös ei ollut yksipuolinen, vaan se syntyi äänestyspäätöksen jälkeen 2-1. Yksi tuomareista olisi tuominnut miehen murhan yrityksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?