Aiheuttaako korona painajaisia? Tutkimus kartoittaa epidemiatilanteen vaikutusta ajatuksiin - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Aiheuttaako korona painajaisia? Tutkimus kartoittaa epidemiatilanteen vaikutusta ajatuksiin

Turun yliopisto kerää vapaaehtoisilta mielenvaeltelu- ja uniraportteja kahden viikon ajan.

Kuvituskuva.­

20.4. 11:45

Turun yliopiston psykologian ja logopedian laitoksella on käynnistynyt tutkimushanke koronaviruspandemian vaikutuksista mielensisältöihin.

Tutkimus kartoittaa muun muassa sitä, ovatko unet koronavirustilanteen aikana erilaisia kuin tavallisesti ja nouseeko mieleen erilaisia ajatuksia hiljaisella hetkellä.

Tutkimuksen toteutuksesta vastaavat psykologian tohtorikoulutettavat Ville Loukola ja Jarno Tuominen, ja tutkimusta ohjaavat dosentti Katja Valli ja professori Antti Revonsuo.

Tutkimus sisältää alkukartoituksen, jossa kerätään kyselylomakkeiden avulla taustatietoa hyvinvoinnista sekä tavasta suhtautua maailmaan ja muihin ihmisiin. Alkukartoituksen jälkeen kultakin kokeeseen osallistuvalta kerätään päivittäisiä mielenvaeltelu- ja uniraportteja kahden viikon ajan.

Tutkimus laajentaa aiemmin yliopistossa toteutuneita tutkimuslinjoja, joissa on muun muassa tarkasteltu sosiaalisen eristyneisyyden vaikutusta unisisältöihin ja kuormittavien tilanteiden vaikutusta uhkaavista tilanteista uneksimiseen.

– On kiinnostavaa nähdä, miten koronavirus muuttaa arkipäivän elämää ja vaikuttaa kokemuksiimme ja ajatuksiimme, sekä miten nämä heijastuvat unisisältöihin, tutkija Ville Loukola kertoo.

– Koronavirustilanne tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden seurata mielemme käyttäytymistä tässä erittäin valitettavassa tilanteessa, jossa arkemme on radikaalisti muuttunut, toinen tutkimuksen vastaava tutkija Jarno Tuominen lisää.

Tutkimus toteutetaan kokonaan etäosallistuen ja nimettömästi. Lisätietoa tutkimuksesta ja siihen ilmoittautumisesta löydät täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?