Turkulaiset huomasivat laahaavansa Tampereen ja Oulun perässä – yli 100 yritystä ryhtyi korjaamaan tilannetta: ”Henki on hämmentävä”

Uudenlainen yhteisö haluaa jopa nelinkertaistaa it-alan tekemisen Turussa.

Turkulaiset it-alan toimijat haluavat ottaa Tampereen ja Oulun etumatkan kiinni.

– Olemme pitkään seuranneet alueen kehitystä ja harmitelleet sitä, että täällä voitaisiin tehdä paljon enemmän yhteistyötä yritysten välillä, turkulaisen it-alan yrityksen Qalmarin toinen perustaja Saku Hautala aloittaa.

Hän ja yhtiökumppani Ari Varjonen ovat seuranneet tilannetta parinkymmenen vuoden ajan ja huomanneet, että Turku on jäänyt it-alalla jälkeen Tampereesta ja Oulusta.

– Meillä olisi potentiaalia tehdä nykyistä isompiakin kansainvälisiä hankkeita, kun luodaan tapa, jolla niitä voitaisiin yhdessä kehittää, Hautala sanoo.

Siitä lähti ajatus #turkuawakens-yhteisöstä, jonka tavoite on tehdä Turusta yhdessä paljon nykyistä suurempi it-alue ja jopa nelinkertaistaa alueen it-tekeminen.

– Aloimme järjestää ensimmäistä tapahtumaa lokakuussa ja kysellä yrityksiltä, olisiko tällaiselle kiinnostusta ja miten asioita voisi tehdä paremmin. Ensimmäinen tilaisuus tuli täyteen viikossa ja toinen yhtä nopeasti.

Torstai-illan tilaisuuteen oli tulossa 100 yritystä, kun halukkaita olisi ollut parhaimmillaan 150. Tilaisuus kuitenkin peruttiin hallituksen annettua linjauksensa joukkotapahtumista koronaepidemian ehkäisemiseksi.

– Tahtoa on selvästi olemassa, ja tässä ovat hyvin aktiivisesti mukana myös kaupunki, yliopisto ja korkeakoulut. Lähtökohdat koko kaupungin kokoiselle ekosysteemille ovat paikallaan, Hautala kiittelee.

#turkuawakensin toimintaa olivat esittelemässä puuhamiehet Saku Hautala (2.oik.) ja Ari Varjonen (oik.) sekä Turku City Data Oy:n toimitusjohtaja Jussi Vira (vas.) ja Awake.ai:n toimitusjohtaja Karno Tenovuo.

Yhteisön toimintamalli on se, että asiakasyritys ottaa yhteyttä kattotoimijaan, joka Hautalan mukaan on todennäköisesti yhdistyksen tyyppinen ratkaisu. Sen jälkeen yritykset, jotka ovat käyneet läpi Turun yliopiston tekemän osaamiskartoituksen ja valintaprosessin, voivat tarjota projektiin parhaiten sopivat asiantuntijansa ja tekijänsä.

– Projektit voivat olla niin isoja, ettei yhdellä yrityksellä olisi edes resursseja toteuttaa niitä. Lopullinen päätös tekijöistä on asiakkaalla, Hautala sanoo.

Yhteisö haluaa houkutella Turkuun isoja projekteja ja vahvistaa kaupungin brändiä.

– Se viesti, jonka olemme saaneet työpajoissa, on se, että tänne eivät välttämättä edes päädy kyselyt isoista hankkeista, vaan toteutukset tehdään muualla. Toinen asia on se, että täällä opiskelevien ihmisten halutaan jäävän seudulle ja löytävän mielenkiintoista tekemistä.

– Tampereella kaupungin ja korkeakoulujen suhde yrityksiin tuntuu olevan selkeämpi ja tehokkaampi. Turusta puuttuu selkeä brändikuva, eikä oikein tiedetä, millaisia osaajia täällä on.

Hautala ja Varjonen yllättyivät itsekin, kuinka suuren suosion hanke on saavuttanut.

– Olemme jo huikean pitkällä, ja henki on todella hämmentävä. Kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen ja tehneet omalla ajalla näitä hommia. Kaikki tietävät, että ongelma on todellinen ja siihen halutaan vaikuttaa, Hautala kiittelee.

Yhteisö on aloittamassa jo yhteistyön kahden eri yrityksen kanssa. Toinen on älykästä ja ympäristöystävällisempää merilogistiikkaa kehittävä Awake.ai ja toinen Turun kaupungin omistama Turku City Data, joka tuottaa teknologia- ja analytiikkapalveluita kaupunkidatan hyödyntämiseen.

– Keräämme lähes sata kiinnostunutta yritystä yhteen korkeakoulujen ja kaupungin toimijoiden kanssa, ja tuotamme yhdessä asiakkaalle palvelua, Hautala konkretisoi yhteistyötä Awake.ai:n kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?