Turun yliopisto juhli 100-vuotista taivalta Sauli Niinistön johdolla – sai 1,2 miljoonan euron lahjoituksen - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turun yliopisto juhli 100-vuotista taivalta Sauli Niinistön johdolla – sai 1,2 miljoonan euron lahjoituksen

Maailman ensimmäinen suomenkielinen yliopisto täytti perjantaina 100 vuotta.

Turun yliopisto perustettiin 28.2.1920.­

29.2.2020 15:59

Turun yliopisto juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Maailman ensimmäisen suomenkielisen yliopiston merkkivuotta juhlitaan monin tapahtumin.

Yliopisto perustettiin Kalevalan päivänä 28.2.1920 Turun Suomalaisen Yliopistoseuran toteuttaman kansalaiskeräyksen turvin. Nykyään Turun yliopistossa on seitsemän tiedekuntaa ja viisi erillistä laitosta. Opiskelijoita on kolmella kampuksella noin 20 000 ja henkilökuntaa yli 3 400.

Turun yliopiston 100. vuosijuhlaa vietettiin Logomossa perjantaina. Vuosijuhlan puheen piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Torstaina järjestettiin kaikille avoin kansanjuhla, jossa nähtiin muun muassa kulkue.­

Turun yliopiston satavuotista taivalta muistellaan uudessa historiateoksessa ja kiertävässä juhlanäyttelyssä. Näyttely avautui Turun pääkirjastossa keskiviikkona, ja historiateos julkaistiin perjantaina.

Poliittisen historian professori Vesa Vares käy kaksiosaisessa teoksessa Turun yliopiston historia 1920–2020 läpi kansalaisten lahjoitusten turvin perustetun yliopiston monivivahteiset vaiheet.

Historiikissa käydään läpi Turun yliopiston vaiheet 100 vuoden ajalta.­

Projekti syntyi neljässä vuodessa. Pari viimeistä vuotta Vares istui lähinnä yliopiston arkistoissa, ja tutkimusavustaja auttoi keräämään materiaalia esimerkiksi sanomalehdistä ja yksityisarkistoista.

– Tavoitteenani oli kuvata yliopistoa toimijana sekä sen paikkaa ja vuorovaikutusta yhteiskunnassa. Tutkin myös, mitä kulissien takana on puuhattu, Vares sanoo.

Vuosijuhlassa ensiesityksensä sai myös musiikkitieteen professorina Turun yliopistossa 1986–2005 toimineen säveltäjän Mikko Heiniön 100-vuotiaalle yliopistolle säveltämä juhlateos Syvyyden yllä tuuli. Se pohjaa kirjailija, taitelijaprofessori Lassi Nummen samannimiseen runoon.

Turun yliopiston torstaisen kansanjuhlan huipensi Yliopistonmäellä hieno laservaloshow.­

Turun Yliopistosäätiö lahjoitti juhlavuotena yliopistolle kaksi tekniikan professuuria.

Lahjoituksen arvo on 1,2 miljoonaa euroa, ja se maksetaan säätiön yleisrahastosta. Lahjoitus kattaa materiaalitekniikan ja konetekniikan professuurit viideksi vuodeksi.

Turun yliopiston vararehtori Mika Hannula johtaa yliopiston tekniikan laajennusta. Hän kertoo, että uusien diplomi-insinööriohjelmien suunnittelu on jo pitkällä.

– Yliopisto on valmis ottamaan uudet teekkarit syksyllä avosylin vastaan. Yliopisto osti viime vuonna osan Koneteknologiakeskus Turusta, ja teekkarit pääsevät jo ensimmäisenä opiskeluvuotenaan tekemisiin alan uusimman tekniikan kanssa.

Hannula kertoo, että yliopisto on sitoutunut vähintään kymmenen uuden tekniikan professorin rekrytointiin. Tähän mennessä uusia professoreita on rekrytoitu jo kolme, ja rekrytoinnit jatkuvat edelleen.

Turun Yliopistosäätiö tukee Turun yliopistoa, sen tutkijoita ja opettajia yleisrahastoista ja nimikkorahastoista vuosittain yli 1,5 miljoonalla eurolla, viime vuonna yhteensä noin 1,7 miljoonalla eurolla. Satavuotisjuhlallisuuksien yhteydessä tehty lahjoitus nostaa säätiön yliopistolle tänä vuonna jakaman tuen yhteensä noin kolmeen miljoonaan euroon.

Opetus- ja kulttuuriministeriö laajensi heinäkuussa 2019 Turun yliopiston tekniikan koulutustarjontaa antamalla yliopistolle konetekniikan ja materiaalitekniikan koulutusvastuut. Elokuussa yliopisto käynnisti koko tekniikan koulutuksensa uudistuksen. Uusiin kone- ja materiaalitekniikan koulutuksiin otetaan tänä vuonna 100 opiskelijaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?