Postikeskuksessa ihmeteltiin pakettien katoamista – valvontakamerasta paljastui härski rikosketju - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Postikeskuksessa ihmeteltiin pakettien katoamista – valvontakamerasta paljastui härski rikosketju

Kuvituskuva.

Julkaistu: 25.2. 11:32

Lajittelijana toiminut nainen jäi kiinni työvuorolistojen ja videonauhojen avulla.

Liedon Postikeskuksessa käsitellään satoja lähetyksiä viikoittain. Kenties tekijät luottivat siihen, että yksittäisiä kadonneita lähetyksiä ei osattaisi kaivata. Toisin kävi, ja tekijät jäivät nalkkiin muun muassa videotallenteiden ansiosta.

Postikeskuksessa lajittelijana toiminut nainen anasti syytteen mukaan ensimmäisen lähetyksen joulukuussa 2017. Paketti sisälsi uuden, yli 1 000 euron arvoisen matkapuhelimen. Nainen toimitti puhelimen toiselle vastaajalle, joka myi sen tori.fissä.

Seuraavien kuukausien aikana naisen haltuun päätyi Postikeskuksesta useita täysin uusia matkapuhelimia, joiden arvo vaihteli muutamasta sadasta eurosta yli tuhanteen euroon. Nainen toimitti puhelimet eteenpäin rikoskumppanilleen, joka myi tai yritti myydä ne eteenpäin.

Pian lähetysten katoaminen huomattiin Postikeskuksessa ja havaittiin, että yksi tietty lajittelija oli aina työvuorossa katoamisajankohtana. Tapausta selvitettiin valvontakameratallenteiden, työvuorolistojen ja toimitusten aikaleimojen perusteella.

Todistajana Varsinais-Suomen käräjäoikeuden käsittelyssä olleen esimiehen mukaan jokainen lähetys saa yksilöllisen viivakoodin, jonka perusteella sen kulkua on mahdollista seurata. Kullekin lähetykselle muodostuu aikaleimoja, mikä auttaa selvittämään sen hetken, kun lähetyksen kulku on katkennut. Lajittelija myös skannaa jokaiseen lähetykseen sähköisen linkitysmerkinnän.

Yhdellä valvontakameratallenteella näkyi, että lajittelija otti rullakosta paketin, jonka jälkeen hän käveli todistajan mukaan ”käsittämättömään suuntaan” paketin kanssa. Henkilö meni taukotiloihin, vaikka hänellä ei sillä hetkellä ollut taukoa. Myöhemmin henkilö käveli takaisin työpisteelleen ilman pakettia.

Muilla myöhemmin kuvatuilla valvontakameratallenteilla näkyi, että lajittelija oli oppinut varovaisemmaksi. Tallenteella näkyi, kuinka lajittelija riisui fleecepuseronsa, viikkasi sen ja asetti luiskalla olleiden pakettien päälle. Sen jälkeen hän pakkasi jotain fleecen sisään ja vei lopuksi nyytin pois taukotiloihin.

Tori.fistä löytyvistä myynti-ilmoituksista selvisi, että toinen vastaaja oli myynyt siellä samanlaisia puhelimia, joita oli kadonnut Postikeskuksesta. Osa puhelimista löytyi vastaajien asuntoihin tehdyissä kotietsinnöissä. Puhelimet myyneen henkilön asunnosta takavarikoitiin myös kahdeksan kannabiskasvia ja marihuanaa.

Käräjäoikeuden mukaan varkaudet ja rahanpesut muodostivat tiiviin tekokokonaisuuden, jossa kummankin vastaajan menettely mahdollisti rikosten toteuttamisen ja jatkamisen. Useiden samankaltaisten rikosten toteuttaminen lyhyellä ajanjaksolla osoitti vastaajissa erityistä syyllisyyttä.

Lajittelijana toiminut nainen tuomittiin 10 varkaudesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon. Puhelimia myynyt mies tuomittiin kahdeksasta rahanpesusta ja huumausainerikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Lisää aiheesta