Jethro Rostedt havitteli Turun korkeinta rakennusta – asiassa yllätyskäänne: ”Homma lähti harkitsemattomasti liikkeelle”

Pääskyvuoren linkkitornilla oli viisi potentiaalista ostajaa. Myyjä kuitenkin muutti mielensä.

Pääskyvuoren linkkitorni ei saanut vieläkään uutta omistajaa.

12.2.2020 16:04

On kulunut nyt puoli vuotta siitä, kun Turun Pääskyvuoressa sijaitsevasta 135-metrisestä linkkitornista tuli valtakunnallinen ilmiö.

Kaikki lähti siitä, kun Telia Towers Finland Oyj:n kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi heitti puolitosissaan paikallislehdelle, että yritys voisi vaikka myydä 55 vuotta vanhan tornin pois.

– Ei meillä ole tarvetta jäädä siihen ollenkaan. Voisimme rakentaa antennia varten 40 metrin pylvään johonkin lähialueelle, Suomi kertoi Ilta-Sanomille viime elokuussa.

Turussa on kaupan 130-metrinen torni – tämän verran maksaa kaupungin korkein rakennus

Mutkikkaan asiasta teki se, että tontin vuokrasopimus on voimassa vain 2030-luvun puoleen väliin asti, ja vuokrasopimuksessa on purkuvelvoite. Se ei kuitenkaan tuntunut haittaavan potentiaalisia ostajia.

Koko kansan mielenkiinnon torni sai viimeistään siinä vaiheessa, kun sen ostamisesta innostuivat kyläkauppias Vesa Keskinen ja turkulainen kiinteistökuningas Jethro Rostedt. Hän innostui käymään katsomassa tornia jopa paikan päällä.

Vesa Keskinen haluaa ostaa Turun korkeimman rakennuksen, jota kukaan ei halua – nyt tonttipäällikkö täräyttää tiskiin karut faktat

Jethro Rostedt kuuli Vesa Keskisen aikeista ostaa Turun korkein rakennus ja päätti panna paremmaksi – kipusi tornin huipulle punomaan suunnitelmaa

Keskisen mielenkiinto kuivui kasaan, mutta IS:n tietojen mukaan Rostedt oli tornin ostossa liikkeellä tosimielellä.

Suunnitelmat jäihin

Ilta-Sanomat uutisoi syyskuun puolivälissä, että tornilla on viisi ostajaehdokasta.

– On ollut suunnitelmia mainoskäyttöön, kaukoputkien linssinhiomistestaukseen, seikkailutoimintaan, kiipeilyseinäksi...ihan laidasta laitaan, Kimmo Suomi kertoi tuolloin ostajaehdokkaiden sunnitelmista.

– Ostajan on haettava tontin käyttötarkoituksen muutosta, joten he joutuvat tekemään pohjatyötä kaupungin suuntaan. Jos kaupunki sanoo ei, ostaminen ei onnistu.

Suomi sanoi tuolloin, että realistinen aikataulu tornin omistajan vaihdokselle olisi alkuvuodesta 2020.

Vesa Keskisen ja Jethro Rostedtin havittelemalla tornilla 5 ostajaehdokasta – näihin tarkoituksiin sitä kaavaillaan

Kuka sitten lopulta sai tornin omakseen? Vastaus on: ei kukaan – ainakaan toistaiseksi.

Telia päätti panna myyntiprojektin kokonaan jäihin.

– Me rauhoitimme tilanteen. Ei ole tapahtunut yhtään mitään, emmekä ole tehneet ollenkaan tarjouspyyntöjä. Asiassa ei siis ole mitään uutta kerrottavaa, Ilta-Sanomien tavoittama Kimmo Suomi kertoo.

– Meillä on ollut niin paljon muita kiireitä, eikä tämä ole millään lailla prioriteettien kympin joukossa meidän toiminnassamme.

Suomen mukaan koko myyntiprosessi lähti laukalle täysin vahingossa.

– Se homma lähti vähän harkitsemattomasti liikkeelle muiden kuin meidän aloitteesta, hän myöntää.

Toistaiseksi Pääskyvuoren linkkitornissa ei siis ole muuta kuin Telian radiotoimintaa. Suomi ei kuitenkaan täysin tyrmää ajatusta myymisestä.

– Ei se mitenkään mahdotonta ole, että se tulisi vielä myyntiin. On kuitenkin montaa mutkaa matkassa, ennen kuin tornin voi myydä. Asia täytyy tutkia paremmin.

Suomen mukaan ostajat olivat loppuun asti kiinnostuneita tornivanhuksesta.

– Oli siellä muutama potentiaalinen ostaja, joka olisi tehnyt tarjouksen, jos olisimme sellaisia pyytäneet.

Millä aikataululla torni tulee mahdollisesti uudestaan myyntiin?

– En uskalla sanoa tähän mitään. Meillä on nyt ihan muita fokuksia toiminnassa, Suomi ilmoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?