Tatusta, 26, tuli Suomen nuorin kunnanjohtaja – lähettää viestin epäilijöille: ”Mieli voi vielä muuttua” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Tatusta, 26, tuli Suomen nuorin kunnanjohtaja – lähettää viestin epäilijöille: ”Mieli voi vielä muuttua”

Tatu Ujula valittiin torstaina yksimielisesti Ypäjän uudeksi kunnanjohtajaksi.

Tatu Ujula johtaa Ypäjää, joka tunnetaan ennen kaikkea hevosopistostaan.­

8.2.2020 6:55

Diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden maisteri Tatu Ujula, 26 on valittu Ypäjän kunnanjohtajaksi. Laitilasta, Varsinais-Suomesta kotoisin olevasta Ujulasta tuli torstaina Suomen nuorin kunnanjohtaja.

– Olihan se positiivinen yllätys. Kun hallitus päätti ehdottaa minua, valtuuston valinta ei ollut enää yllätys, mutta ennen sitä kyllä jännitti, yksimielisesti kunnan johtoon valittu Ujula kertoo Ilta-Sanomille.

Kustavissa sosiaalijohtajana tällä hetkellä työskentelevä Ujula aloittaa uudet työt maalis–huhtikuussa. Tarkkaa päivää ei ole vielä sovittu, mutta parin kuukauden sisällä saa joka tapauksessa täyttymyksensä haave, joka on ollut olemassa jo vuosikymmenen ajan.

Ujula tiesi jo teini-iässä haluavansa olla jonain päivänä tuossa positiossa.

– Rakensin jo silloin niitä palikoita, joilla voisin päästä kunnanjohtajaksi. Käytännössä se tarkoitti lukion ainevalintoja ja ensimmäisiä työpaikkoja. Minulle oli selvää, että haen teknilliselle puolelle opiskelemaan, mutta halusin samalla syventää kunnallisalan osaamista, joten päädyin opiskelemaan myös sosiaalipuolta.

Työkokemusta Ujula on hankkinut asiakas- ja myyntipuolelta, sosiaalityöstä ja viestinnästä – sekä journalismista että yritysviestinnän puolelta.

Harva 16-vuotias haaveilee olevansa jonain päivänä kunnanjohtaja. Miten Ujula päätyi siihen tavoitteeseen?

– Minua on aina kiinnostanut moni asia. Minulle olisi työssä tosi rajaavaa, että saisin tehdä vain yhtä juttua. Kunnanjohtajana pystyy toteuttamaan itseään niin monella tavalla: voi olla mukana kunnan markkinoinnissa ja brändäämisessä, saa olla esillä, kun tykkään esiintyä, ja saa osallistua viestintään, taloudensuunnitteluun ja johtamiseen, hän luettelee.

– Ja toinen puoli on se, että näkee oman työn konkreettisen vaikutuksen ihmisten elämään, hän lisää.

Reilun 2 000 asukkaan Ypäjä tunnetaan ennen kaikkea hevosopistostaan. Ujulan mukaan mainetta hevospitäjänä voi entisestään vahvistaa, mutta hän näkee maalaispitäjässä muutakin potentiaalia.

– Ypäjällä on mahdollisuus aidosti rauhalliseen, idylliseen perhe-elämään. Tarvittavat palvelut ovat lähellä, ja haluan pitää omalta osaltani huolen, että ne pysyvät.

– Lisäksi on valtteja, joilla houkutella matkailijoita. Maailmalla hiljaisuus ja maaseutumatkailu ovat supertrendejä. Ihmiset haluavat kaupungista maalle lataamaan akkuja. Lisäksi yhteisöllisyys on ihan toista luokkaa kuin kaupungeissa.

Poikamiehenä elelevä Ujula kertoo, että hän olisi ollut tavoitteensa vuoksi valmis muuttamaan vaikka toiselle puolelle Suomea.

– Minulla on niin vahva visio kunnanjohtajan työstä, että varmasti olisin ollut valmis muuttamaan kauemmaksikin. Toki Ypäjäkin on alueena minulle vielä vähän vieras.

Mitä Suomen nuorin kunnanjohtaja haluaa sanoa niille, jotka epäilevät hänen osaamistaan hänen nuoren ikänsä vuoksi?

– Jos joku on jo päättänyt, ettei nuori ihminen voi onnistua, ainoa keino osoittaa mielipide vääräksi on teoilla. Sanat ovat halpoja, mutta teot todistavat.

– Esittäisin asian niin, että anna vähän aikaa näyttää kynnet. Sen jälkeen voi mieli muuttua.

Tatu Ujala, Suomen nuorin kunnanjohtaja, totuttelee vielä elämään Ypäjällä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?