Lääkäri aiheutti myrkytyksen iäkkäälle potilaalleen – hovioikeus kumosi silti mittavat sakot - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Lääkäri aiheutti myrkytyksen iäkkäälle potilaalleen – hovioikeus kumosi silti mittavat sakot

Julkaistu: 14.1. 16:27

97-vuotias potilas menehtyi kuukauden kuluttua lääkärin virheestä.

Turun hovioikeus päätti, että syyllisyydestään huolimatta iäkkäälle potilaalle väärän annoksen lääkettä antaneen lääkärin ei tarvitse maksaa tuhansien eurojen sakkoja.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut lääkärin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 45 päiväsakkoon, joka vastaajan tuloilla teki yhteensä 4 275 euroa.

Lääkäri oli vuonna 2015 määrännyt 97-vuotiaalle potilaalleen Gabapentiini-nimistä lääkettä. Lääkeannos oli ollut normaalikokoinen, vaikka potilaalla oli ollut vaikea munuaisten vajaatoiminta. Potilaalle on määrätty lääkettä suurimmillaan 1 800 mg vuorokaudessa, vaikka oikea annoskoko olisi hänen tapauksessaan ollut korkeintaan 300 mg.

Potilaalle oli ehditty antaa neljän päivän annostus, ennen kuin toinen lääkäri oli huomannut annostusvirheen. Syynä huomioon oli ollut potilaan selvästi heikentynyt terveydentila ja tajunnanmenetys. Vastaaja kertoi tarkistaneensa potilastiedot mutta myönsi, että munuaisarvot olivat jääneet häneltä jostain syystä huomaamatta.

Potilas menehtyi kuukautta myöhemmin. Kuolinsyylausunnon mukaan kuolema johtui Gabapentiini-myrkytyksestä, mutta sekä vastaaja että todistajina kuullut lääkärit pitivät todennäköisempänä, että potilaan huonontunut terveydentila ja kuolema johtuivat hänen vaikeasta infektiostaan. Potilaalla oli myös useita pitkäaikaissairauksia.

Hovioikeus päätyi alentamaan rangaistusseuraamusta. Se perusteli ratkaisuaan korkeimman oikeuden tapauksella, jossa lääkäri oli jättänyt antamatta sydäninfarktipotilaalle hoito-ohjeiden mukaisen lääkkeen ja lähettänyt potilaan sairaalaan usean tunnin viiveellä. Potilas oli kuollut, ja lääkäri tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoon.

Hovioikeus linjasi, että tässä tapauksessa oli kyse lievemmästä menettelystä. Koska teko ei ollut tahallinen eikä lääkärin todettu aiheuttaneen potilaansa kuolemaa, hovioikeus piti rikosta vähäisenä ja jätti lääkärin tuomitsematta rangaistukseen. Syyksi luettu rikos sen sijaan pysyi ennallaan.

Yksi kolmesta tuomarista jätti asiasta eriävän lausunnon. Hän tuomitsi lääkärin 15 päiväsakkoon.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta