Mikko, 54, säpsähti hereille Turun bussissa, kun ulkoa kuului kopsahdus – ”Ajattelin ensin, että oliko auto osunut peuraan” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Mikko, 54, säpsähti hereille Turun bussissa, kun ulkoa kuului kopsahdus – ”Ajattelin ensin, että oliko auto osunut peuraan”

Tulipalo näytti aluksi uhkaavalta.

Tulipalo näytti aluksi uhkaavalta.

Julkaistu: 14.12.2019 19:46

Tampereelta kohti Turkua matkalla olleen bussin takarengas syttyi tuleen lauantaina. Autossa oli noin 58 matkustajaa.

Tampereelta Turkuun linja-auton kyydissä matkannut turkulainen Mikko Vento, 54, koki elämänsä bussimatkayllätyksen lauantaina. Auto oli lähtenyt matkaan kello 13.45.

– Torkuin, kun bussi oli lähestymässä Turkua, kun kuulin jonkinlaisen kopsahduksen. Ajattelin ensin, että oliko auto osunut peuraan, hän kertoo.

Pian hänelle selvisi, että kyse oli jostain ihan muusta.

– Auto hiljensi ja pysähtyi. Kuljettaja kuulutti, että bussiin takarengas oli syttynyt tulee ja että kaikkien oli poistuttava autosta, Vento kertoo.

Kuljettajan nopea toiminta pelasti väen

Hän kuvailee, miten kaikki oikein tapahtui.

– Kaikki sujui yllättävän hyvin ja rauhallisesti. Me pääsimme kaikki ripeästi ulos, ilman pulinoita bussin kahdesta ovesta. Muistan, miten otin kännykän pois latauksesta ja poistuin autosta, hän sanoo.

Ulkona matkustajat näkivät sateen tihuuttaessa auton palavan renkaan ja sen, miten kuljettaja aloitti sammutuksen. Liekit iskivät aluksi kovalla voimalla auton kylkeä kohti.

– Autoa kuljettanut mies toimi nopeasti ja rauhallisesti. Hän aloitti takarenkaan sammuttamisen ja pian noin kymmenessä minuutissa palokuntakin oli paikalla, Vento kertoo.

Hän kertoo, että myös poliisi tuli paikalle.

– Kuljettaja sai tilanteen nopeasti haltuun ja palo ei päässyt leviämään. Pelastuslaitos opasti meitä tulemaan tarkastettavaksi, jos joku meistä olisi hengitellyt savua. Kuljettaja huolehti lisäksi siitä, että korvaava kuljetus oli pyydetty paikalle, hän kertoo.

Vento kertoo, että noin 40–50 minuutin kuluttua toinen bussi tuli paikalle.

– Oli mielenkiintoista seurata kuljettajan ja pelastajien osaavaa seurantaa. Kukaan matkustajista ei loukkaantunut ja kaikki pääsivät perille Turkuun, hän kertoo.

Pelastuslaitos: Hienosti toimittu

– Turkuun matkalla olleen bussin rengas syttyi tuleen kesken ajon valtatiellä 9 Moision rampin lähellä. Ilmeisesti laakerit olivat kuumenneet, päivystävä palomestari Mika Lankinen varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa kuljettajan toiminnan merkitystä. Kaksikerroksisen Onnibussin kuljettaja toimi nopeasti.

– Hienosti toimittu kuljettajalta. Maailmalta on ikäviä esimerkkejä bussipalosta. Kuljettaja ohjasi kyydissä olleet 58 matkustajaa tien pientareelle. Kuljettaja taltutti paloa jauhesammuttimella ja pelastuslaitos huolehti jälkisammutuksesta sekä jäähdytyksestä, Lankinen sanoo.

Tuoreimmat osastosta