Turkulainen sarjahuijari sai 350 000 euron arvosta tavaraa ja palveluita – aina sama yksin­kertainen toimintatapa - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turkulainen sarjahuijari sai 350 000 euron arvosta tavaraa ja palveluita – aina sama yksin­kertainen toimintatapa

Julkaistu: 2.12. 16:41

Mies oli päässyt ehdonalaiseen ennen petoksiaan. Jäännösrangaistus ja uusi tuomio tekivät yhteensä viisi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut vankeuteen 46-vuotiaan miehen, joka tehtaili kymmeniä petoksia Turun seudulla ja muualla Suomessa vuosien 2017–2019 aikana.

Mies tuomittiin yhteensä 31 petoksesta, törkeästä petoksesta tai kavalluksesta. Yksi syytteistä hylättiin. Mies myönsi niistä muutamia.

Osa petoksista koski autoja tai veneitä, osa palveluita kuten remontteja tai asunnon vuokraamista.

Yhteensä miehen aiheuttamat taloudelliset menetykset tai taloudellisen menetyksen vaarat nousivat yli 350 000 euroon.

Miehen toimintatapa oli aina samanlainen. Ostettuaan esimerkiksi veneen tai auton hän ei suorittanut maksua sovittuna ajankohtana tai hän maksoi tilille yhden euron. Myös palvelut hän jätti kokonaan maksamatta.

Osa varastetusta omaisuudesta saatiin takaisin mieheltä, mutta käytettynä, likaisena tai jopa rikkinäisenä.

Huhtikuussa 2018 mies anasti kaivinkoneen, joka oli ollut hänen kiinteistöllään tekemässä kaivuutöitä. Omistaja oli luvannut hakea kaivurin pois parin päivän kuluttua. Mies oli kuitenkin myynyt kaivinkoneen sinä aikana ja saanut vaihdossa henkilöauton ja peräkärryn.

Myöhemmin mies sai huijaamalla haltuunsa 40 000 euroa maksaneen veneen, jonka hän niin ikään myi eteenpäin. Hän sai kaupassa vastineeksi henkilöauton, pienemmän veneen ja 4 000 euroa rahaa. Myöhemmin mies myi eteenpäin myös vaihdossa saamansa auton ja veneen.

Viimeisen petoksensa mies tehtaili toukokuussa 2019. Hän vei tuolloin koiransa eläinlääkärille, mutta kun lasku olisi pitänyt maksaa, hän kertoi lompakkonsa jääneen autoon. Sitten mies oli poistunut koiransa kanssa paikalta maksamatta.

Mies oli päässyt ehdonalaiseen ennen petoksiaan. Jäännösrangaistus ja uusi tuomio tekivät yhteensä viisi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan petosten uhreille yhteensä noin 80 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Lisää aiheesta