Tässä ovat vuoden virkakoirat: Tuisku löytää ”jemmat” Turun vankilassa, Lex teki historiaa Puolustusvoimissa - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Tässä ovat vuoden virkakoirat: Tuisku löytää ”jemmat” Turun vankilassa, Lex teki historiaa Puolustusvoimissa

Tuisku (vas.) ja Lex.

Tuisku (vas.) ja Lex.

Julkaistu: 21.11. 18:16

Palkittujen koirien roduissa oli tänä vuonna yllätyksiä.

Tänä vuonna Vuoden virkakoiran arvonimen vastaanottavat poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena, vankilakoira Tuisku ja sotakoira Lex.

Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos, ja Puolustusvoimat.

Kaikki Vuoden virkakoirat ovat osoittaneet erinomaisuutensa tehtävässään ihmisen apuna. Valittuja koiria yhdistää niiden valtava työtarmo ja kyky oppia nopeasti uusia asioita, joiden avulla ne ovat edenneet urallaan.

– Tämänvuotisissa palkittavissa koirissa kiinnittää huomiota niiden rodut: kaksi kultaistanoutajaa, yksi labradorinnoutaja ja vain kaksi perinteistä palveluskoirarotua, yksi belgianpaimenkoira malinois ja saksanpaimenkoira. Tämä korostaa koirarotujen monipuolisuutta ihmisen palveluksessa, kommentoi Kennelliiton hallituksen ja hyötykoiratoiminnan puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Poliisikoirat ja tullikoirat ovat suurelle yleisölle tuttuja tekijöitä, mutta vankilakoira saattaa olla tittelinä oudompi. Suomessa kuitenkin työskentelee reilut parikymmentä vankilakoiraa ja suurimmissa vankiloissa, kuten Turku, Riihimäki ja Kerava, jopa kaksi nelijalkaista.

Vankilakoira Tuiskun bravuuri ovat korkeat paikat.

Vankilakoira Tuiskun bravuuri ovat korkeat paikat.

Vuoden vankilakoira 2019 on labradorinnoutaja Vesipedon Iso-Malla ”Tuisku”, joka on raadin mukaan osoittautunut tasapainoiseksi ja sinnikkääksi työkoiraksi. Tuisku työskentelee ohjaajansa, vanginvartija Vesa Laakson kanssa Turun vankilassa.

– Olen työskennellyt ennen Turun vankilassa ja tunnen Vesan ja koiran. Tuisku on aktiivinen ja hyvin oppivainen. Kyseessä ei ole Veskun ensimmäinen koira, hänellä on myös aiempaa kokemusta. Tuisku ei ole kovin kookas naaras, ja erityisesti korkeiden tilojen haisteleminen on sen bravuuri, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Aki Saarinen kertoo.

Vankilakoirat ovat työpaikalla aina, kun heidän ohjaajansa on työvuorossa. Tuiskun pääasiallinen tehtävä on tunnistaa ja ilmaista yleisimmät huumeet. Se haistelee tavarat, autot ja ihmiset, ja sen kanssa tehdään tilatarkastuksia.

– Se on pääsääntöisesti koulutettu huumausaineiden etsintään. Kun mietitään, mitä muuta voidaan koiran avulla etsiä, kenttä laajenee. Rikosseuraamislaitoksella ei kuitenkaan ole toistaiseksi sen suurempaa käyttöä, vaikka koiran avulla voidaan tietysti etsiä myös aseita, räjähteitä, kännyköitä, Saarinen sanoo.

Amerikkalaisissa vankilasarjoissa, kuten Kylmä rinki tai Orange is the new black, huumeita virtaa seinien sisäpuolelle milloin mistäkin ja suuriakin määriä. Aivan niin työllistetty Tuisku tai sen kollegat eivät Suomessa ole.

– Olen aina sanonut kavereille, että Kylmä rinki on huono esimerkki, sillä suomalainen vankeinhoito on täysin päinvastainen. Aika paljon vähemmän on touhuamista, ja korruptio on vahvasti esillä. Ne määrät, mitä vankiloissa liikkuu huumeita Suomessa, ovat tosi pieniä. Kilokaupalla ei löydy tavaraa mistään, Saarinen sanoo.

– Mielenkiintoisia paikkoja toki voi olla. Vankilassa on aikaa tapettavana, ja siellä on siviiliyhteiskunnan tapaan myös fiksuja ihmisiä. Heillä on ajatuksia, ideoita ja jemmoja. Varmasti on kätköjä, joiden tekemiseen on nähty paljon vaivaa.

Tuisku on mukana esimerkiksi silloin, kun vankilaan saapuu vierailijoita. Se ilmoittaa heti, jos se haistaa jotain epäilyttävää.

– Tarkastuksia voidaan tietysti kohdistaa mihin paikkaan ja mihin kellonaikaan vain. Jos olisi tarve, koiran kanssa voidaan tarkistaa sellitkin. Silloin tila tyhjennetään ja koira saa rauhassa tutkia.

Valitsijoiden mukaan Laakso on osannut tuoda hienosti Tuiskun vahvuudet esille ja viedä määrätietoisesti koiraa eteenpäin. Tuisku voitti tänä vuonna vankilakoirien mestaruuskilpailut jo toista vuotta peräkkäin.

Katso videolta Tuiskua tositoimissa:

Vuoden poliisikoira

Vuoden poliisikoira 2019 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Viktor ”Viksu”. Viksu työskentelee ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Toni Tarkiaisen kanssa Mikkelin poliisilaitoksella. Viksu on koulutettu henkilöetsintään, esine-etsintään, jäljestykseen, tottelevaisuuteen, ja suojeluun. Erikoisosaamisalueena Viksulla on vainajan etsintä ja rikospaikkaetsintä.

Poliisikoira Viksu on koulutettu henkilöetsintään, esine-etsintään, jäljestykseen, tottelevaisuuteen, ja suojeluun.

Poliisikoira Viksu on koulutettu henkilöetsintään, esine-etsintään, jäljestykseen, tottelevaisuuteen, ja suojeluun.

Tarkiainen ja Viksu löysivät tänä kesänä edellisenä yönä kadonneen ja maastossa liikuntakyvyttömäksi menneen vanhuksen varsin pian etsinnän aloituksesta. Vasta kolmevuotias Viksu voitti poliisin partiokoirien suomenmestaruuden tänä syksynä jo toiseen kertaan.

Vuoden tullikoira

Vuoden tullikoira 2019 on kultainennoutaja Fenni ”Aino”. Suomen Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä kesäkuussa 2018 Suomen itärajalla Nuijamaan tulliasemalla. Käytännössä koirakon työkenttänä on koko Suomi. Ainon ohjaaja on tullitarkastaja Seija Kontunen.

Valitsijoiden mukaan ruokakoira on osoittautunut tehokkaaksi, taloudelliseksi ja näkyväksi tavaksi ennaltaehkäistä ja paljastaa liha- ja maitotuotteiden maahantuontia sekä estää eläintautien leviämistä kolmansista maista EU:n alueelle.

Aino on Suomen Tullin ensimmäinen ruokakoira.

Aino on Suomen Tullin ensimmäinen ruokakoira.

Aino on koulutettu tunnistamaan eri tavoin pakattuja tuoreita sekä prosessoituja maito- ja lihatuotteita. Kuluvan vuoden heinäkuun loppuun mennessä Ainon avulla on paljastettu jo yli 1 200 kiloa näitä elintarvikkeita. Aino on ollut merkittävässä osassa, kun Suomen viranomaiset ovat tehostaneet elintarvikkeiden valvontaa EU:n ja Venäjän rajalla mm. afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi.

Vuoden rajakoira

Vuoden rajakoira 2019 on saksanpaimenkoira Stoneman’s Garnet ”Cena”. Se työskentelee ohjaajansa vanhemman merivartija Rasmus Vikströmin kanssa Länsi-Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla.

Rajakoira Cena on tehnyt useita merkittäviä huumausainelöytöjä.

Rajakoira Cena on tehnyt useita merkittäviä huumausainelöytöjä.

Merivartiokoira Cena on koulutettu henkilöetsintään, jäljestämiseen, huumausaine- ja esine-etsintään sekä ruumisetsintään merialueella. Cena on tehnyt useita merkittäviä huumausainelöytöjä, ja ulkomaan komennuksilla Cena on löytänyt myös ajoneuvoihin kätkeytyneitä ihmisiä. Cena osallistuu tarvittaessa pelastusetsintöihin.

Vuoden sotakoira

Vuoden sotakoira 2019 on kultainennoutaja Njord ”Lex”, jonka ohjaaja on ylikersantti Jan Ekholm Upinniemen rannikkoprikaatista. Lex on Puolustusvoimien ensimmäinen kultainennoutaja, ja se on jalostettu metsästyskäyttöön. Se on valitsijoiden mukaan ominaisuuksiltaan erinomainen juuri niihin tehtäviin, joihin se on koulutettu, eli räjähteiden, aseiden ja niiden osien etsintään.

Lex on Puolustusvoimien ensimmäinen kultainennoutaja.

Lex on Puolustusvoimien ensimmäinen kultainennoutaja.

Puolustusvoimien ensimmäinen virkatehtäviin koulutettava kultainennoutaja antaa jatkuvasti uutta tietoa rodun soveltuvuudesta sotakoiran tehtäviin sekä sen kasvatuksen vaatimista koulutusmetodeista.

Suomen Kennelliitto palkitsee Vuoden virkakoirat Koiramessuilla 7. joulukuuta 2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Lisää aiheesta