Turun jokilautta Föri teki ”funikulaarit” – matkustajat odottivat apua keskellä Aurajokea - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turun jokilautta Föri teki ”funikulaarit” – matkustajat odottivat apua keskellä Aurajokea

Föri on toiminut luotettavasti viimeiset pari vuotta.

Föri on toiminut luotettavasti viimeiset pari vuotta.

Julkaistu: 21.11. 15:35

Jokilautta saatiin hinattua rantaan puolen tunnin odottelun jälkeen.

Paljon ihastusta ja vihastusta Turussa aikaan saanut funikulaari eli rinnehissi on aiheuttanut toukokuisista avajaisistaan lähtien paljon päänvaivaa.

Sen jumiutumisten ja seisahtumisten laskemiseen ei todennäköisesti riitä edes koko kaupunginhallituksenkaan sormet ja varpaat.

Juuri, kun rinnehissi on saatu kulkemaan raiteillaan suht’ kelvollisesti, uusi toimija teki ”funikulaarit” ja seisahtui selittämättömästi kesken matkanteon.

Kyseessä on ikoninen turkulaislautta Föri, joka on kuljettanut turkulaisia ”täl puol jokke” ja ”tois puol jokke” vuodesta 1904.

Torstaina kello 13 se kuitenkin päätti, että nyt riitti, ja pysähtyi keskelle jokea.

– Siinä oli vikatilanne akustossa, jonka syytä nyt selvitellään. Lautta on jo palannut liikenteeseen, Turun kaupungin ympäristötoimialan vastaava rakennuttaja Antti Aalto kertoo Ilta-Sanomille pari tuntia tapahtuneesta.

Lautalla oli pysähtymishetkellä seitsemän henkilöä, jotka joutuivat odottelemaan apua puolisen tuntia.

– Liikennöitsijä sai vara-aluksen puolessa tunnissa liikenteeseen. Matkustajat siirrettiin siihen ja lautta hinattiin rantaan.

Föri ei ole ylittänyt uutiskynnystä hetkeen, mikä tarkoittaa, että se on kulkenut häiriöttä.

– Sähköistyksen jälkeen, joka tehtiin pari vuotta sitten, ei ole tullut tällaista vikaa. Aiemminhan siinä on mennyt kettinkejä ynnä muita poikki, ja se jäi keskelle matkaa. Se ei ollut mitenkään poikkeuksellista silloin, mutta tämä on ensimmäinen kerta sähköistyksen jälkeen. Pieniä häiriöitä on toki ollut, Aalto kertoo.

Onko Föri nyt ottanut funikulaarista mallia, kun näin pääsi käymään?

– Toivomme, että ei ole ottanut. Sehän on mennyt häiriöttä viimeisen vuoden. Keskeytystunteja oli viime vuonna alle 20. Se on ollut todella luotettava peli. En vielä väitä, että se olisi verrattavissa ”Italian ihmeeseen”, Aalto naurahtaa viitaten funikulaarin kotimaahan.

– Föri on luotettavampi kuin funikulaari, ainakin vielä toistaiseksi.

Lisää aiheesta