Turun Logomoon rakentuu massiivinen erikoisnäyttely – idean isänä toimi Markus Selin: ”Kaikkien aikojen suurin” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turun Logomoon rakentuu massiivinen erikoisnäyttely – idean isänä toimi Markus Selin: ”Kaikkien aikojen suurin”

Logomo valmistui Turun ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2011.

Logomo valmistui Turun ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2011.

Julkaistu: 21.11. 5:43

Toisessa näyttelyssä esitellään Selinin Solar Filmsin 25-vuotista taivalta.

Turun tapahtumakeskus Logomo tunnetaan muualla ennen kaikkea Voice of Finlandin ”kotipesänä”, mutta väkeä on riittänyt muutenkin. Kahdeksan vuoden aikana vierailijoita on ollut noin 2,6 miljoonaa.

Logomo on laaja kokonaisuus, joka yhdistää taiteilijayhteisöjä, liiketoimintaa ja tapahtumatiloja. Rakennus on valmistunut eri vaiheissa, mutta syntymäpäivää on päätetty viettää 22. marrakuusta – eli tulevana perjantaina – koska sillä päivämäärällä otettiin käyttöön rakennuksen Logomo-sali.

Logomon toimijat esittelivät synttäreiden kunniaksi maistiaisia ensi vuoden suunnitelmista, joissa ovat vahvasti mukana elokuvatuottaja Markus Selin ja taidemaalari Johanna Oras, joka juhlii ensi vuonna 50-vuotispäiviään. Selinin tuotantoyhtiö Solar Films taas viettää 25. syntymäpäiväänsä.

Selinin yhtiö vastasi Voice of Finlandin ensimmäisestä kaudesta, ja yhteistyö Logomon kanssa on ollut hedelmällistä sen jälkeenkin. Seliniltä lähti muun muassa idea järjestää Hanoi Rocks ja David Bowie -aiheinen näyttely Logomon tiloissa kesällä 2016.

– Siksi soitinkin hänelle kysyäkseni, olisiko hänellä jotain ideaa tulevaksi kesäksi. Hän oli pohtinut asiaa, joten soitin tosi hyvään aikaan, Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä kertoo.

Markus Selinin Solar Films täyttää ensi vuonna 25 vuotta.

Markus Selinin Solar Films täyttää ensi vuonna 25 vuotta.

Ideoinnin lopputuloksena järjestyi suomalaisen elokuvan historiasta kertova julistetaiteen näyttely yhdessä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja ylistarolaisen elokuvateatteri Matin-Tuvan kanssa. Sillä on arkistossaan tiettävästi Suomen suurin elokuvajulisteiden kokoelma.

– Kokoelman suuruus on 20 000–30 000 julistetta, joista vanhimmat ovat 1910-luvulta, kertoo Anssi Luoma Matin-Tuvalta.

Logomon näyttelyyn on kaavailtu noin tuhatta julistetta, kaikki kotimaisista elokuvista.

– Siitä tulee tiettävästi kaikkien aikojen suurin elokuvajulistenäyttely Suomessa, Rytsä kommentoi.

Luvassa on myös toinen näyttävä kokonaisuus, sillä Logomoon pystytetään kesällä Solar Filmsin vaiheista kertova näyttely.

Julisteet tuodaan elokuvateatteri Matin-Tuvalta. Kuva vuodelta 2012.

Julisteet tuodaan elokuvateatteri Matin-Tuvalta. Kuva vuodelta 2012.

Elokuvat ovat muutenkin näyttävästi esillä ensi kesänä.

– Näytämme Teatro-salissa parhaita koko perheelle sopivia elokuvia, ja luvassa on myös syksyn kotimaisten perheleffojen ennakkonäytöksiä, juuri ennen esittelytilaisuutta sairastunut Selin kommentoi tiedotteessa.

Päivi Rytsän mukaan lapset ja nuoret ovat yksi ensi vuoden teemoista, jonka vuoksi elokuvat on suunnattu perheen pienimmille. Näin halutaan samalla vahvistaa Turkua perhematkailukohteena.

Turkulaislähtöinen taidemaalari Johanna Oras juhlistaa pyöreitä vuosia näyttelyllä, jossa on esillä maalausten lisäksi veistoksia ja designia.

– Aion paljastaa huhtikuussa täysin uudenlaisen aluevaltauksen design-maailmasta. En kerro vielä, mitä kaikkea se tulee sisältämään. Uskon, että se tulee olemaan menestys, Oras kertoo salaperäisesti.

– Olen ensi vuonna tehnyt taidetta yli 28 vuotta ja ottanut inspiraatiota milloin mistäkin. Nyt se ja ammatillinen intohimo kulminoituvat tähän hankkeeseen.

Turkulaislähtöinen taiteilija Johanna Oras aikoo maalata livenä Logomossa.

Turkulaislähtöinen taiteilija Johanna Oras aikoo maalata livenä Logomossa.

Luvassa on erilaisia workshopeja ja keskustelutilaisuuksia. Yleisö pääsee katsomaan paikan päällä, kun Oras tekee taidetta.

– Siirrän ateljeeni näyttelytilaan ja maalaan täällä livenä. Nuorille ja lapsille annetaan mahdollisuus tulla näyttämään omia teoksiaan ja saamaan ammatillista palautetta.

– Järjestämme myös Saimi Hoyerin ja kirjailija Laura Paloheimon kanssa tilaisuuksia eri teemojen puitteissa.

”Aito turkulainen” eli Heidekenillä syntynyt Oras halusi tuoda näyttelyn nimenomaan synnyinkaupunkiinsa.

– Haluan, että tietty turkulainen mielentila nostetaan arvoonsa. Se on mahtava voimavara, samoin kuin Turun murre. Turku on aina lähellä sydäntäni, hän myöntää.

Lisää aiheesta