Suomalaisista julkkiksista alastonkuvia ottanut mies vangittiin – pakoili vuosikausia: ”Ei antautunut vapaaehtoisesti” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Suomalaisista julkkiksista alastonkuvia ottanut mies vangittiin – pakoili vuosikausia: ”Ei antautunut vapaaehtoisesti”

Valokuvaaja ja hänen vaimonsa määrättiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa pidettäviksi vangittuina.

Valokuvaajapariskunta saapui Varsinais-Suomen käräjäoikeuden istuntoon tiistaina.

19.11.2019 16:32

Turun käräjäoikeus määräsi tiistaina julkisuuden henkilöiden alastonkuvakohuun liittyvän valokuvaajapariskunnan pidettäviksi vangittuina.

Pariskuntaa on yritetty saada käräjäoikeuteen useita kertoja, mutta käsittelyt on jouduttu peruuttamaan, koska vastaajia ei ole tavoitettu.

Pariskunta vangittiin poissaolevana Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tämän vuoden syyskuussa. Näin ollen poliisilla oli oikeus ottaa heidät kiinni missä päin Eurooppaa tahansa.

Heidät kuitenkin tavoitettiin Suomessa.

– Tietojeni mukaan heidät saatiin kiinni Turun seudulla. He eivät antautuneet vapaaehtoisesti poliisille, vaan heidät otettiin kiinni, syyttäjä Kristian Lehtola kertoi Ilta-Sanomille ennen käsittelyä.

Pariskunta saapui käräjille poliisien saattamana. Mies liikkui vaivalloisesti keppiä apunaan käyttäen, ja pariskunta pysytteli lähekkäin saapuessaan käräjäsaliin. Molemmat suojasivat kasvonsa huomatessaan valokuvaajat.

Valokuvaajana toiminut mies tuli tunnetuksi projektista, johon hän pyysi mukaan tunnettuja suomalaisnaisia. Hän otti heistä alastonkuvia, jotka vuotivat nettiin vastoin kuvattavien suostumusta vuonna 2014. Alastonkuvia on ollut netissä nähtävillä myös sen jälkeen.

Näyttelijöiden mukaan kuvat ottanut valokuvaaja oli julkaissut ne luvattomasti omilla kotisivuillaan. Tutkintapyynnön tekivät tuolloin näyttelijät Laura Birn, Elena Leeve ja Linda Zilliacus. Mustavalkoisissa valokuvissa poseerasivat myös muun muassa entinen Salatut elämät -tähti Mia Ehrnrooth, Miss Suomi 2012 Sara Chafak, näyttelijät Manuela Bosco ja Laura Malmivaara sekä rakkaustohtorina tunnettu Emilia Vuorisalmi.

Valokuvaaja katosi pian rikosilmoituksen jälkeen, minkä vuoksi istunto siirtyi. Istunto oli tarkoitus järjestää taas loppuvuodesta 2017, mutta se siirtyi jälleen, kun vastaajia ei tavoitettu.

Valokuvaajaa ja hänen vaimoaan epäiltiin tuolloin kolmesta rikoksesta: Törkeästä petoksesta, yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja tekijänoikeusrikkomuksesta. Epäillyt rikosnimikkeet ovat edelleen samat sillä erotuksella, että syyttäjän mukaan tekijänoikeusrikkomus on rikoksena vanhentunut.

Pariskunta on odottanut käsittelyä Turun poliisivankilassa, johon heidät vietiin takaisin vangitsemiskäsittelyn jälkeen. Pariskunta poistui käräjäoikeudesta toisiinsa tukeutuen.

Tarkkaa käsittelypäivää ei ole vielä määrätty.

– Varsinainen oikeudenkäynti on todennäköisesti joulukuussa, syyttäjä arvioi istunnon jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?