AKT aloitti postilakon tukitoimet – näin se näkyi maanantaina: ”Ovat samoilla sijoillaan” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

AKT aloitti postilakon tukitoimet – näin se näkyi maanantaina: ”Ovat samoilla sijoillaan”

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tukee postilaisten työtaistelua.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT tukee postilaisten työtaistelua.

Julkaistu: 18.11. 16:37

Liedon postikeskuksen liikenne hiljeni ensimmäisenä tukitoimipäivänä selvästi.

– Totesin äsken Liedon postikeskuksella, että seitsemän raskasta ajoneuvoa, jotka olivat pihalla aamulla, ovat samoilla sijoillaan. Raskaalla puolella ajoneuvot ovat pysähdyksissä, Posti Kuljetus Oy:n pääluottamusmies Risto Lintula kertoo Ilta-Sanomille puhelimitse.

Rekkojen seisahtuminen on suoraa seurausta Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n toimista, joilla se tukee postilaisten työtaistelua. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että AKT:n alaiset kuljettajat eivät aja niitä Postin kuljetuksia, jotka ovat mukana lakon piirissä, eli esimerkiksi tavallisia postipaketteja.

Lakon ulkopuolelle on rajattu esimerkiksi lääke- ja ruokakuljetukset sekä laboratoriolähetykset. Niiden kuljetukset hoidetaan.

Valtaosa Posti Kuljetus Oy:n kuskeista osallistuu tukitoimiin. Siihen on yksinkertainen syy.

– Meille tuli TES-muutos marraskuun ensimmäinen päivä, jolloin siirryimme noudattamaan AKT:n kuorma-autoalan TES:iä, Lintula kertoo.

AKT:n tukitoimet tarkoittavat sitä, että esimerkiksi Liedon postikeskukselta ei tavara liiku tai ainakin se liikkuu entistä hitaammin.

– Alihankkijat ajavat niin sanotusti pyörät soikeina, että paikallisjakelussa tavara kyllä jossain määrin liikkuu, Lintula huomauttaa.

– Raskaalla puolella kulkee kaikenlaista kappaletavaraa. Siellä voi olla mitä vaan tikkataulusta lumiauraan. Niitä ei ajeta.

Hukutaanko siis Liedon postikeskuksella ja muissa jakelukeskuksissa nyt materiaan?

– En voi oikeastaan vastata siihen, koska minulla ei ole tällä hetkellä mitään asiaa tuonne aitojen sisäpuolelle, Lintula sanoo.

Hänen mukaansa vaikutukset tulevat näkymään enemmän ensi yönä, kun niin sanotut runkovuorot eivät lähde ajamaan yöksi.

– Runkokuljetukset tarkoittavat öisin ajettavia kuljetuksia eri kaupunkien terminaalien välillä. Oletettavaa on, että jos raskaita ajoneuvoja ei lähde, niitä ei myöskään hirveästi tule tänne.

AKT:n tietyillä aloilla työskentelevät jäsenet ovat ensi yönä kello 0.00 alkaen myös ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellossa.

– Se tarkoittaa sitä, että tukitoimien piirissä olijat eivät tee ylitöitä. Työvuoroja ei saa vaihtaa eli jos vuorot on päätetty aiemmin, niihin ei saa tehdä muutoksia. Jos Pekka on lakossa, hänen vuoroaan ei saa antaa Matille, Lintula sanoo.

Keskiviikkona AKT:n tukitoimet laajenevat tarvittaessa useammalle alalle.

AKT tiedotti maanantaina, että laajenevat ensi viikolla Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin, jos PAU:n työnseisaukset jatkuvat.