Järkyttävät kuvat paljastavat törkeän eläinsuojelurikoksen: Takkuiset ja nälkiintyneet lampaat elivät kuolleiden keskellä Loimaalla - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Järkyttävät kuvat paljastavat törkeän eläinsuojelurikoksen: Takkuiset ja nälkiintyneet lampaat elivät kuolleiden keskellä Loimaalla

Vuosia jatkuneen kaltoin kohtelun uhrina oli yhteensä 300 lammasta.

Julkaistu: 14.11.2019 11:16

Lammastilaa pitänyt pariskunta tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Loimaalla lammastilaa pitänyt pariskunta tuomittiin ehdolliseen vankeuteen Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Rikos kohdistui parikunnan omistamaan noin 300 lampaaseen ja bordercollie-rotuiseen koiraan. Eläinten kaltoin kohtelu oli jatkunut vuosikausia.

Tilalle oli tehty eläinsuojelutarkastus elokuussa 2014, jolloin vastaajia oli neuvottu rakentamaan lampaille laitumelle pitävämpi sääsuoja ja aita, koska lampaat olivat karkailleet.

Todistajana käsittelyssä ollut tarkastaja teki seuraavan käynnin keväällä 2015. Lampaat olivat olleet kerimättä, vaikka se pitäisi tehdä vähintään kerran vuodessa. Lampaat olivat vaikuttaneet laihoilta, eikä kaikilla laitumilla ollut niille vettä. Yksi lampaista ei ollut pysynyt seisaallaan edes autettuna.

Monet lampaat olivat hyvin laihoja.

Samana syksynä tehtiin ilmoitus, jonka mukaan kaikkia lampaita ei vieläkään ollut keritty. Tarkastaja kävi tilalla marraskuussa, eikä keritsemistä ollut tuolloinkaan suoritettu.

Keväällä 2016 tarkastaja oli todennut, ettei ruokintapöydällä ollut rehua eikä kivennäisiä. Lampaita ei ollut ryhmitelty poikimisen suhteen. Tarkastaja kertoi, että hän ei ollut koskaan aiemmin nähnyt niin paljon laihoja uuhia. Rehupäädyssä oli ollut 30 kuollutta karitsaa ja ruokintapöydällä 10 lisää. Toiset lampaat olivat kuolleiden kanssa samassa tilassa. Osa lampaista oli ollut edelleen keritsemättä.

Osa lampaista oli laihoja, jotkut vähän parempikuntoisia.

Kuolleita karitsoja rehupöydän päässä.

Eläväien lampaiden joukossa oli myös raatoja.

Uusintatarkastuksessa kesäkuussa 2016 lampaat olivat lihavampia, ja niillä oli ruokaa ja kivennäisiä. Koiran sisätiloissa oli kuitenkin ollut ulostetta, eikä koiralla ollut pehmustettua makuupaikkaa.

Bordercollien makuupaikka verstaassa.

Bordercollien sääsuojasta löytyi eri ikäistä ulostetta.

Bordercollien juomavesi oli limoittunutta.

Saman vuoden marraskuussa tarkastaja oli todennut, että koiralla oli vain kylmä suoja, jossa oli betonilattia. Koiralla ei ollut siellä tuulen suojaa eikä makuualustaa. Saman käynnin aikana oli todettu, että pässeillä ei ollut tuulensuojaista paikkaa ja niiden juomavesi oli jäätynyt. Todisteina esitetyissä kuvissa näkyi, että jäätä oli yritetty kuopia.

Elokuussa 2018 tehdyssä tarkastuksessa oli ilmennyt, että lampolassa oli 25 lammasta, joiden villat olivat hoitamattomia ja jotka olivat hyvin laihoja. Ulkotarhassa ja sisätilassa oli lampaiden raatoja, jotka olivat olleet siellä pitkään. Koiran olosuhteet eivät olleet parantuneet, eikä uusintatarkastuksessakaan niille ollut tehty mitään.

Lampaiden villa oli huopaantunutta.

Tilalla oli vuonna 2011 noin 300 lammasta, kun vuonna 2018 niitä oli enää 25. Käräjäoikeus linjasi, että teko oli tehty pitkän ajan kuluessa, kohteena oli huomattavan suuri määrä eläimiä ja vaikka vastaajia oli useaan otteeseen määrätty korjaamaan puutteita tilalla, eläinten olot olivat parantuneet korkeintaan väliaikaisesti. Siksi teko katsottiin törkeäksi.

Parikunnan molemmat osapuolet tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon.

Lisäksi heidät määrättiin lampaita koskevaan eläintenpitokieltoon kymmeneksi ja koiria koskevaan eläintenpitokieltoon kolmeksi vuodeksi. Heidän omistamansa eläimet tuomittiin menetetyiksi valtiolle. Pariskunta saa itse myydä eläimet, ja luovutus on tapahduttava vuoden loppuun mennessä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovioikeuden kautta.

Lisää aiheesta