Aamuinen näky Liedon postikeskuksen aitaan tehdyllä aukolla harmitti lakkovahteja – ”Selvää, että heille on annettu ohjeistus” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Aamuinen näky Liedon postikeskuksen aitaan tehdyllä aukolla harmitti lakkovahteja – ”Selvää, että heille on annettu ohjeistus”

Julkaistu: 12.11.2019 8:54

Ketään ei käännytetty tällä kertaa pois uudelta sisäänkäynniltä.

Mittari näyttää nollaa, mutta Turun seudun koleassa aamussa saattaisi hyvin olla pakkasasteitakin.

Liedon postikeskuksen lakkovahdit Tommi Tienpää ja Petteri Syväkari eivät näytä palelevan. Siinä vaiheessa, kun kuvaaja ja toimittaja pakenevat hetkeksi autoon lämmittelemään, lakkovahdit jatkavat partiointia – tosin turvallisen matkan päässä paikasta, jossa sijaitsee Suomen tämän hetken kuuluisin ”reikä”.

Postikeskuksen parkkipaikan puoleisessa aidassa on edelleen aukko, josta töihin kutsutut vuokratyöläiset saapuvat vuoroonsa.

Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n edustajat ovat olleet sitä mieltä, että aukko tehtiin, jotta lakkovahdit eivät pääsisi jututtamaan työntekijöitä. Postin mukaan uusi kulkureitti on avattu, koska se lyhentää matkaa työpaikalle parkkipaikalta.

Varsinais-Suomen osaston pääluottamusmiehenä toimiva Tienpää kertoi maanantaina Ilta-Sanomille, että sisäänkäyntiä on yritetty saada parkkipaikan viereen vuodesta 2015, mutta kieltoa on perusteltu turvallisuussyillä.

Lakkovahdit . Petteri Syväkari (vas.) ja Tommi Tienpää aloittivat vuoronsa aikaisin aamulla.

Lakkovahdit ovat löytäneet uudelle oviaukolle, mutta aivan sen viereen he eivät pääse.

– Emme saa olla Postin tontilla, mutta tässä menee Liedon kunnalle kuuluva pyörätie, he osoittavat jalkojensa alla olevaa kaistaletta, joka kulkee keskellä parkkipaikkaa.

Ensimmäinen työntekijöiden rypäs saapuu ennen kuutta, seuraavaa saadaan odotella varttia vaille seitsemään asti.

Isommalla parkkipaikalla olisi lääniä pysäköidä, mutta vuokratyöläiset ajavat lähes poikkeuksetta autonsa lähelle aukkoa – lakkovahtien harmitukseksi.

– Se on aivan selvää, että heille on annettu ohjeistus ajaa tuohon, jotta me emme pääse juttelemaan heidän kanssaan, Syväkari puuskahtaa.

Sen parempi onni ei ole toimittajallakaan. Työntekijät harppovat kiireen vilkkaa sisäänkäynnille, ja ainoa vastaus on tyly ”En kommentoi”.

Kuljettaja pääsi sisään

IS uutisoi maanantai-iltana, että aukolla päivystävällä vartijalla on käytössään työntekijöiden nimilistat ja että aukolta on käännytetty pois muita kuin lajittelukeskuksen työntekijöitä, vaikka Postin mukaan se on tarkoitettu kulkureitiksi kaikille.

Postin poikkeustilannejohtajan mukaan kyse oli väärinymmärryksestä.

– Kyllä se reitti on tarkoitettu ihan kaikille työntekijöille, joilla on henkilökortti mukanaan. Tästä informoidaan vartijoita välittömästi, Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja sanoi.

Vartija kaivoi autostaan nimilistan jokaisen tulijan kohdalla.

Nimilistat näyttävät olevan käytössä myös tiistaiaamuna. Jokainen sisään menevä työntekijä viettää useamman minuutin vartijan edessä, ennen kuin heidät päästetään etenemään. Myös oranssitakkinen herra keskustelee tovin vartijan kanssa ja saa sitten jatkaa matkaansa.

– Tuo oli AKT:n kuski, Syväkari sanoo.

Voisi siis päätellä, että viesti ”kaikkien kulkureitistä” on tavoittanut vartijat.

Ei vajausta aamuvuorossa

Vuokratyövoiman käyttö on kuumentanut tunteita, ja esimerkiksi Ilmailualan Unioni IAU käynnisti omat tukitoimensa maanantaiaamuna. Myös Merimiesunioni ja Kuljetusliitot ry ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy, että Posti rikkoo laillista työtaistelua vuokratyöntekijöiden käytöllä. Liitot ovat kertoneet harkitsevansa tukitoimia.

Postin mukaan vuokratyövoiman käyttö laillisen lakon aikana ei ole vastoin kansainvälisiä tai kotimaisia sopimuksia. Yhtiö on ilmoittanut, että se ei lisää vuokratyöläisten määrää lakon aikana.

Eniten vuokratyöläisiä saapui ennen seitsemää.

Liedon lakkovahdit laskivat, että aamuvuoroon tuli tiistaina yhteensä parikymmentä ihmistä, minkä lisäksi yksi esimies, kaksi ryhmävastaavaa ja yksi valvomotyöntekijä.

Sen verran työvoimaa tulee tavallisestikin aamuvuoroon, mutta yleensä kyseessä ovat vakituiset työntekijät.

– Ihan normaalikokoisella tiistaiaamun miehityksellä ollaan tänään liikkeellä, he vahvistavat.

Lisää aiheesta