PAU:n lakkovahdit ja Postin vartijat joutuivat sanaharkkaan kohureiän äärellä Liedossa – lakkovahdit löysivät avun Liedon kunnan maakaistaleesta - Turun seutu - Ilta-Sanomat

PAU:n lakkovahdit ja Postin vartijat joutuivat sanaharkkaan kohureiän äärellä Liedossa – lakkovahdit löysivät avun Liedon kunnan maakaistaleesta

Liedon postikeskuksen lakkoaamu sujui pääosin rauhallisesti.

11.11.2019 16:58

Postilaisten lakko alkoi maanantaiaamuna kello kuusi, ja se voi jatkua jopa kuukauden päivät, mikäli sopua ei saada syntymään.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoi sunnuntaina, että lakko saattaa kestää 8. joulukuuta saakka. Lakko kattaa noin 10 000 työntekijää.

Lakkouutisoinnin kärkiaiheeksi on noussut maanantaina Liedon pakettikeskuksen aitaan tehty reikä, josta vuokratyöntekijät menivät sisään aamulla.

Lue lisää: PAU:lta kova väite: Tästä Postin aitaan leikatusta reiästä livahti töihin 20 vuokratyöntekijää

PAU:n mukaan reiän tarkoitus on estää lakkovahtien kanssakäyminen työntekijöiden kanssa, Postin mukaan ajankohta ei liity lakkoon vaan ”matka sisätiloihin on uutta kulkureittiä pitkin huomattavasti aiempaa lyhyempi”.

PAU:n toimijat eivät usko selitykseen.

– Sen jälkeen, kun muutettiin Lietoon 2015, on keskusteltu, voisiko parkkipaikan puolelta olla kulkureitti. Se on kielletty moneen otteeseen liian vaarallisena, koska kohdassa on paljon raskasta liikennettä. Ilmeisesti se ei ole enää liian vaarallinen, Postin Varsinais-Suomen osaston pääluottamusmies Tommi Tienpää kommentoi Ilta-Sanomille.

Lue lisää: Posti vastaa PAUn väitteeseen Liedon pakettikeskuksen tapahtumista: ”Aidan purkaminen on normaali, mutta kuitenkin melko harvinainen toimenpide”

Hän oli itse paikalla aamulla kuuden aikaan, kun vuokratyöntekijöitä saapui töihin. Verkkoaitaan tehty reikä ei tullut yllätyksenä.

– Olin toki saanut jo vihjeitä, että sellainen on tekeillä.

Tienpään mukaan tilanne sujui rauhallisesti, vaikka pientä sanaharkkaa paikalla käytiinkin.

– Siellä oli paikalla vartijoita, jotka kuvittelivat, että he voivat häätää lakkovahdit pois Postin tontilta. Aidan ja parkkipaikan välissä kulkee kuitenkin kaistale Liedon kunnan maata, jossa on kevyen liikenteen väylä, Tienpää huomauttaa.

– Itseasiassa Posti käyttää sitä pyörätietä parkkipaikkana, joten he voivat itse joutua siitä hankaluuksiin.

Lakkovahdit eivät ole paikan päällä Liedossa koko aikaa vaan useammassa vuorossa. Tienpää aikoo itse mennä paikalle tiistaina.

– Meiltä lähtee ihmisiä Helsinkiin mielenosoitukseen. Itse en pääse lähtemään, joten menen aamulla Lietoon. Koetan jeesata, jos joku esimerkiksi haluaa tulla juttelemaan ja kyselemään syitä lakkoon.

Lue lisää: PAUn aktiivit järjestävät mielenosoituksen vastustaakseen Postin työehtosuunnitelmia

Tienpään mukaan tarkoitus on jatkossakin toimia rauhallisesti ja asiallisesti, toisin kuin Posti on antanut ymmärtää.

– Olen kuullut sieltä tulleen sellaistakin viestiä vartijoille, että ”Pitää olla tarkkana, etteivät lakkovahdit hyökkää kenenkään kimppuun”.

– Lähinnä siellä seuraillaan, kuinka paljon työvoimaa tulee, sillä muutkin liitot ovat kiinnostuneita asiasta.

Lakkovahteja on tarkoitus pitää paikan päällä niin kauan kuin lakko kestää.

– Toivottavasti saadaan mahdollisimman pian ratkaisu asiaan.

– Olen itse ollut Postilla kirjoilla 33 vuotta. Viime aikoina henkilöstöpolitiikka on mennyt tosi matalaksi, ja ilmapiiri on hirvittävä. Vapaaehtoisia lähtijöitä on paljon, ja nyt alkaa itselläkin tulla mitta täyteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?