Kaksi turkulaista humanoidi­robottia laitettiin keskustelemaan keskenään – lopputuloksena kaikkien aikojen puujalkavitsi

rac

Julkaistu:

Turun Maahanmuuttajien osaamiskeskuksen humanoidirobotit otetaan opetuskäyttöön ensi viikolla.
Miltä kuulostaisi mahdollisuus jutustella mukavia robotin kanssa ja samalla oppia vierasta kieltä? Keskustelun välissä robotti voisi hiukan tanssahdella ja ehkä jopa juhlistaa puhujan synttäripäivää laululla?

Tämä on ollut jo aiemmin mahdollista Stadin osaamiskeskuksessa Helsingissä, mutta nyt myös turkulaiset ovat saaneet omat robottinsa.

Kaksi vielä nimetöntä humanoidirobottia toimii Maahanmuuttajien osaamiskeskus -hankeen Osaamispisteellä ensi viikosta lähtien. NAO6-mallisissa roboteissa on tekoälyä hyödyntävä selainpohjainen Elias-sovellus.

– Tarkoitus on ottaa ne käyttöön tämän viikon ohjelmointityöpajan jälkeen. Toinen pysyy täällä, ja toinen kiertää henkilöstön mukana muun muassa ammatti-instituutissa. Sen voi myös tilata avuksi vaikkapa monikulttuuriselle työpaikalle, hankepäällikkö Minja Vaherkylä kertoo.


Mitä oikein robotti käytännössä tekee? Se riippuu hyvin paljon siitä, mitä sen sisuksiin on ohjelmoitu. Padilla komennettaviin turkulaisroboihin voi ohjelmoida esimerkiksi erilaisia sanastoja ja keskusteluita.

– Mitä sinulle kuuluu? Minkä ikäinen olet? Onko sinulla kivat työkaverit? kyselee medialle esiteltävä robotti.

Yksinkertaisempi harjoitus on sanojen toistaminen. Robotti sanoo ääneen esimerkiksi säätilan, jonka keskustelija toistaa. Jos sana tulee suusta oikein, robotti hyväksyy sen ja vilkuttaa valoja.

– Monet maahanmuuttajat ovat sanoneet, etteivät he voi oppia kieltä ja ovat liian vanhoja siihen. Robotti tekee opettelusta hauskempaa, ja myös sen ääntämykselle voi välillä hymyillä, Vaherkylä sanoo viitaten muun muassa robotin aksenttiin sanassa ”viipaloida”.

Se kuulostaa enemmän sanalta ”vipaaloida” eli juuri siltä, kuin ei-syntyperäisen suomalaisen lausuminen saattaisi kuulostaa.

Yksi robotti maksaa noin 7 000 euroa ja siihen tuleva ohjelmisto toisen mokoman lisää. Samanlaisen robotin voi hankkia myös omaan kotiinsa, mutta käytännössä hinta on vielä vähän liian kallis normaalille kuluttajalle.


Turun robotteja ei ole vielä nimetty, mutta kaikilla on mahdollisuus ehdottaa niille nimiä. Turun kaupunki julkaisi tiistaiaamuna Facebookissa nimikilpailun. Ensimmäisen kolmen tunnin aikana ehdotuksia oli tullut jo lähes 200.

Robotit keskustelevat sujuvasti ihmisten kanssa, mutta mitä tapahtuu, jos ne laitetaan keskustelemaan keskenään?

– Emme ole vielä kokeilleet sellaista. Emme tiedä, reagoivatko ne toisiinsa, Vaherkylä sanoo.

Osaamispisteen väki innostuu testistä. Robotit asetetaan pöydälle kasvotusten, ja sitten odotellaan, mitä tapahtuu.

– Onko sinulla tunteita? Toinen robotti avaa padilta ohjatun keskustelun.

– Joo. Olen tosi herkkä, vastaa ja purskahtaa itkuun.

Robottikaverukset eivät jää tunteisiin vellomaan, sillä jo seuraavalla hetkellä pyydetään kertomaan vitsejä ja naureskellaan niille.

Osaamispisteen väki on innoissaan keskustelusta.

– Mekin opimme niistä tänään jotain uutta! robotin toimintoja esitellyt omakielinen neuvoja Victoria Frost sanoo.

Katso pääkuvana olevalta videolta, minkä vitsin humanoidirobotti kertoi.