Tyksin uudelle sairaalalle nimikilpailu – rakennuksessa seikkailevat muun muassa hirvi, karhu ja liito-orava

Julkaistu:

Rakennus valmistuu loppuvuodesta 2021.
Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) uudisrakennuksen nimestä kerätään parhaillaan ehdotuksia.

Sairaanhoitopiirin lippulaivaksi nousevalle uudelle sairaalalle annettu T3-nimi halutaan jättää taakse, kun rakennus valmistuu loppuvuodesta 2021. Sille halutaan nimi, jonka asiakkaiden on helppo muistaa ja joka kuvastaa modernin uudisrakennuksen saaristohenkistä ilmettä.

– Haluamme, että sairaala saa arvoisensa nimen. Haluamme saada kaikki varsinaissuomalaiset mukaan ideoimaan sitä. Inspiraatiota antaa sairaalan saaristohenkinen tarina ja siihen liittyvät eläimet, sairaalan hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo.

Yleisö saa myös valita suosikkinsa sairaalaan tulevista saariston eläimistä.


Kaikille uuden sairaalan osastoille ja poliklinikoille on valittu oma tunnuseläin. Eläimet tuovat lämpöä ja sympaattisuutta sairaalaympäristöön. Ne myös auttavat potilaita pois sairauden ajattelemisesta sekä opastavat perille.

– Sairaalan seiniltä ja esimerkiksi katon paneeleista kurkistavat eläimet tarjoavat mukavaa ajateltavaa asiakkaillemme. Eläimet on valittu Suomessa elävistä lajeista ja esitetty luonnonmukaisesti. Uskomme, että ne tarjoavat kiinnostavaa katsottavaa kaiken ikäisille, Aaltonen sanoo.


Kahdeksankerroksisessa sairaalassa kunkin kerroksen eläimet liittyvät toisiinsa. Yhden kerroksen teemana ovat esimerkiksi kalat, toisen linnut. Tunnuseläimet ovat Tyksissä uusia, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Joutsen poikasineen oli jo aiemmin otettu keskolan tunnuseläimeksi. Myös haikara synnytysosaston tunnuksena oli helppo valinta. Esimerkiksi lasten ja nuorten päivystys, joka on uusi toimintamuoto Tyksissä, saa hylkeenpoikasen, Aaltonen kertoo.


Nisäkkäistä mukana ovat esimerkiksi hirvi, karhu, kärppä, mäyrä ja liito-orava.

Sairaalaan tulevan eläinkuvaston on piirtänyt sairaalan visuaalisesta suunnittelusta vastaava arkkitehti Mikko Sinervo Arkkitehtiryhmä Reino Koivulasta.

Uuden sairaalan saaristohenkinen tarina näkyy myös sairaalan rakenteissa. Esimerkiksi sairaalan sisääntulon suunnittelun lähtöajatuksena oli vene. Sairaalan katolle rakennettava konehuone valaisee ympäristöä – kuin majakka saaristossa laivojen öistä matkaa.