Kakolan kuuluisassa vankilassa rakkaus roihusi – ex-vartija paljastaa, mihin työssään törmäsi: ”Saattoi sellissä tai suihkussa tapahtua”

rac

Julkaistu:

Uudessa Tositarinoita Kakolasta -podcastissa paljastetaan tapahtumia vankilan seinien sisältä.
Kivenheiton päässä Aurajoen rannasta sijaitseva Kakolanmäki oli puolen vuosisadan ajan Suomen pahamaineisimpien vankien koti.

Vangit siirrettiin Kakolasta vuonna 2007, mutta paikan kylmäävä lumo ei ole kadonnut mihinkään. Kakolanmäelle on muuttanut ravintoloita ja kahviloita ja vankilarakennusten tiloja saneerataan asunnoiksi, mutta paikalla järjestetään edelleen tutustumiskierroksia, joiden aikana voi kuulla legendaarisia tarinoita kiven sisästä.
  • Katso yllä olevalta videolta esittelyä Kakolan vankilasta.
Nyt noita tarinoita – ja myös harvinaisempia legendoja – on mahdollista kuulla maanantaina julkaistavassa Tositarinoita Kakolasta -podcastissa. Storytel-äänikirjapalvelussa julkaistavan podcastin on tuottanut Suomen Podcastmedia.

Kahdeksanosaisen sarjan juontajana toimii Kakola Yhtiöillä työskentelevä Anu Salminen, joka tunnetaan myös Kakola: Vankilan tarina -kirjan toisena kirjoittajana.

Salmisella on vastaus siihen, miksi Kakola kiehtoo ihmisiä edelleen.

– Se oli 150 vuotta kielletty, mystinen maailma, eikä kukaan tiennyt, mitä siellä tapahtui. Kakola vain pamahti tasaisin väliajoin uutisiin, esimerkiksi silloin, kun sieltä karkasi porukkaa. Siellä ovat olleet ne legendaarisimmat vangit, hän pohtii Ilta-Sanomille.

– Ihmisiä aina kiinnostaa salaperäinen ja kielletty. Se oli oma maailmansa keskellä Turkua.


Salmisen kanssa on keskustelemassa ihmisiä, jotka ovat jollain lailla kytköksissä Kakolaan. Joka jaksolla on oma teemansa. Käsittelyssä ovat muun muassa kuuluisat pakotarinat mutta myös aiemmin vähemmälle huomiolle jääneet ilmiöt kuten kiviseinien sisäpuolella tapahtuneet rakkaussuhteet.

Vangit aloittivat usein yksinäisyyttä lievittääkseen kirjeenvaihdon jonkun vapaaehtoiseksi itsensä ilmoittaneen naisen kanssa. Kirjoittelu saattoi johtaa avioliittoon, sillä ilman sitä ei päässyt kaksin perhehuoneeseen kerran kuussa.

– Yksi mies kertoi, että hän lusi 10 vuotta Kakolassa ja ehti kuusi kertaa naimisiin kirjekavereiden kanssa, Kakolan entinen vanginvartija Ari Uusitalo kertoo podcastissa.

Uusitalo vahvistaa keskusteluissa Salmiselle, että myös miesvankien väliset suhteet olivat yllättävänkin yleisiä.

– Sitä yritettiin pitää vähän piilossa, mutta kyllähän vartija monesti törmäsi tällaisiin tilanteisiin, että oli kahden miehen välinen rakastelukohtaus menossa, Uusitalo kertoo.

– Yleensä he pyrkivät samaan kahden hengen selliin, mutta jos se ei ollut mahdollista, saattoi ovien auki ollessa jossain sellissä, WC:ssä tai suihkussa tapahtua. Saunapäivinä näihin välillä törmättiin.

Uusitalon mukaan kyse ei ollut pelkästään seksistä, maksullisista palveluksista tai hyväksikäytöstä. Aitojakin tunteita syntyi.

– Varmaan siinä oli sitäkin, että nuoret pojat hakivat turvaa isähahmosta, ja vanhemmat vangit tykkäsivät, kun siinä oli nuorempi mies, hän miettii.


Podcastissa kuullaan minä-muodossa myös erään vanginvartijan tarina. Hän ihastui Sarita-nimiseen vankiin, joka istui tuomiota veropetoksesta.

– En ole koskaan nähnyt mitään niin lumoavaa kuin Sarita, vartija paljastaa.

– Sarita ei ole ensimmäinen, joka pyytää minua välittämään hänelle palkkioita miesvangeilta. Toisaalta tekisin mitä vain, että Saritalla on hyvä olla, vaikka se tarkoittaisi muutaman tupakan kuljettamista miesten osastolta.

Sarita lupaa vastineeksi huolehtia vartijan fantasioista, jos tämä kuljettaa palkkiot, jotka Sarita on saanut strippaamisesta. Yleisönä ovat miesvangit, joihin hänellä on etäisyyttä kaksi ikkunaa ja kalterit.

– Tapaamme luokkahuoneessa. Ojennan askin, mutta Sarita ei kiirehdi tarttumaan siihen. Sen sijaan hän laskeutuu polvilleen eteeni ja alkaa avata vyötäni, vartija kertoo.

Tapaamisia on joka maanantai, kunnes tarina saa ikävän lopun.

– Suljen silmät ja tartun Saritaa hiuksista. Yhtäkkiä ovi aukeaa. Sen jälkeen minulla ei ole ollut asiaa vankilaan, vartija kertoo.

– Vasta vuosia myöhemmin rakastuin uudelleen ja ymmärsin, että minun ja Saritan väliset tunteet olivat täysin yksipuolisia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt