Vuoden poliisi tulee Turusta – toiminut 15 vuotta Varissuon alueella: ”Karusta ulkomuodosta on hyötyä”

Julkaistu:

Vuoden poliisi on vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen.
Vuoden Poliisiksi 2019 on valittu vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta.

Jauhiainen, 62, on työskennellyt erilaisissa kenttätehtävissä lähes 40 vuotta. Tällä hetkellä hän toimii Turun pääpoliisiasemalla kenttävalvontaryhmässä, jonka pääkohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat nuoret. Hän on mukana myös Jouha-toiminnassa (joukkojenhallinta), toiminut voimankäyttökouluttajana, moottoripyöräpoliisina sekä radikalisoitumiseen pureutuvassa Rad-työryhmässä.

Lisäksi Jauhiainen pyrkii säännöllisesti vierailemaan Turun alueen vastaanottokeskuksissa, erityisesti nuorten ryhmäkodeissa.

Alalle hakeutumiseen vaikuttivat työn kiinnostavuus ja lyhyehkö opiskeluaika.

– En ole koskaan ollut mikään lukumies. Ollessani armeijassa äitini kertoi minulle, että nyt olisi poliisikouluun haku. Hän sitten keräsi kaikki tarvittavat paperit kasaan, ja sain laitettua hakemuksen poliisikouluun, Jauhiainen kertoo.


Poliisin ammatista on tullut Jauhiaiselle kutsumusammatti. Hän olisi päässyt eläkkeelle jo neljä vuotta sitten, mutta innostus kantaa edelleen jatkamaan työssä

– Tämä on erittäin palkitsevaa työtä, jossa näkee työn tuloksen. Tällä työllä tosiaan on merkitystä, Jauhiainen sanoo viitaten erityisesti lähipoliisityöhön.

Aluepoliisiksi Varissuolle

Kun Turun Varissuota alettiin rakentaa, Turun poliisilaitoksen johto päätti sijoittaa sinne kaksi korttelipoliisia 70-luvun lopulla. Parhaimmillaan heitä oli kolme.

Virat lakkautettiin 2005, mutta poliisilaitos päätti nimetä lähiöön oman aluepoliisin.

Tehtävä lankesi nuorison kanssa hyvin toimeentulevalle Jauhiaiselle. Tämä työ jatkuu edelleen, vaikka toimintaa oltiin joitakin vuosia sitten keventämässä. Alueen aktiiviset asukkaat kutsuivat tuolloin päällystövastaavan Yhdyskuntatyöryhmän kuultavaksi, ja kevennystoimista luovuttiin.

Jauhiainen on ollut virkauransa alusta lähtien poliisin ennalta estävän toiminnan puolestapuhuja.

– Poliisityön ydinajatus Varissuolla on poliisin kasvollisuus. Poliisi on se sama henkilö, jonka nuori kohtaa elämänsä eri vaiheissa. Hän on tuttu ja turvallinen. Nuoret tietävät, että minä tiedän. Salassa eivät asiat juurikaan pysy. Läheiskontrolli säilyy, Jauhiainen sanoo.

Varissuolla on noin 9 000 asukasta, joista noin puolet on ulkomaalaistaustaisia. Nuorissa ikäluokissa vieraskielisten osuus on 70 prosenttia. Tämä vaikuttaa Jauhiaisen työhön, koska varsinkin aikuisilla ulkomaalaistaustaisilla henkilöillä on hyvin erilaisia käsityksiä poliisista.

– Ulkomaalaistaustaiset nuoret arvostavat vanhempaa ihmistä, joten tässä työssä yli 60 vuoden iästä ja karusta ulkomuodosta on selvästi hyötyä, Jauhiainen sanoo.

Vuoden Poliisi valittiin nyt 44. kerran. Valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus.