Aviopari havahtui hyytävään näkyyn Kemiönsaarella – pihaan tunkeutui kahdeksan sutta

Petoyhdyshenkilö Mikael Sundbergin mukaan lauma on saanut alkunsa sisarparista. DNA-testien perusteella tapaus on toinen laatuaan koko Suomessa.

Kuvan otti kotipihastaan kemiönsaarelainen Lenita Nyman.

10.10.2019 6:36

Kahdeksanpäinen susilauma tunkeutui lauantaiaamuna Kemiönsaaressa Ralf Nymanin ja Lenita Nymanin asuinpihalle. Sudet kuvanneen Lenita Nymanin mukaan pedot liikuskelivat pihassa kymmenen minuuttia ennen kuin jatkoivat matkaansa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Åbo Underrättelser.

– Mieheni huomasi ensimmäisen suden noin kymmenen metrin päässä talosta katsoessaan ulos ikkunasta. Loput sudet seurasivat ensimmäistä paikalle peräkkäin, ja yhtäkkiä niitä oli tontilla kahdeksan, Nyman kertoo.

– Jälkeenpäin tuli sellainen olo, että mitä jos joku olisi täällä. Meillä käy täällä usein lapsenlapsia, ja heillä on koiria. Miehen kanssa katsomme jatkossa entistä tarkemmin ennen kuin menemme ulos.

Kemiönsaaren riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Mikael Sundberg vahvistaa, että susihavaintoja on tehty Kemiönsaaressa tänä vuonna useampia. Kaiken kaikkiaan havaintoja on kirjattu 150 kappaletta.

Merkillisimpänä Sundberg pitää tapauksessa sitä, että lauman on synnyttänyt sisarpari.

– Susisisarukset lisääntyvät hyvin harvoin keskenään. DNA-testien perusteella tämä on toinen tapaus Suomessa. Outoa on myös, että Varsinais-Suomessa pareista ei pitäisi olla pulaa. Sadan kilometrin säteeltäkin löytyy muutama lauma.

”Sudet liikkuvat samoissa paikoissa, joissa lapset odottavat linja-autoa.”

Sundberg kertoo, että sisarukset ovat saapuneet Kemiönsaareen kaksi vuotta sitten Rengosta, Hämeenlinnan ja Forssan väliltä. Perheenlisäyksen jälkeen paikallisväestö on törmännyt tulokkaisiin toistuvasti. Eniten yhteydenottoja Sundberg saa pikkulasten vanhemmilta ja isovanhemmilta.

– Sudet liikkuvat samoissa paikoissa, joissa lapset odottavat linja-autoa. Joitakin asukkaita susi on kävellyt metsätiellä vastaan. Viime talvena Kemiön keskustan aurattuja pyöräteitä pitkin juoksenteli useampia susia, Sundberg kertoo.

Tänä vuonna Kemiönsaaressa on tehty useita susihavaintoja.

Vahingontekoja sudet ovat aiheuttaneet tähän mennessä yhden, joka ei kuitenkaan vielä riitä kaatoluvan hakemiseksi vahinkoperustein.

– Yksi koira, terrieri, on menettänyt henkensä. Omistajat päästivät sen illalla tarpeille, ja susi sattui kävelemään pimeässä viereistä kylätietä pitkin. Koira juoksi rähisemään sudelle, ja siinä kävi huonosti.

Sundberg muistuttaa, että ihmiselle susi aiheuttaa tilastojen valossa harvoin hengenvaaraa. Viimeisin tapaus sijoittuu vuosien 1880-1881 Turkuun, jossa todennäköisesti raivotaudista kärsinyt susi surmasi puolentoista vuoden aikana kaksikymmentäkaksi lasta.

Vaikka tapauksesta on kulunut aikaa, pitää Sundberg vanhempien huolta ymmärrettävänä.

– Jos tulee häirikkösusia, jotka eivät poistu asuinalueelta, vastaa asiasta poliisi. Yleensä poliisi toimii näissä asioissa nopeasti, Sundberg sanoo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?