Kesän matkailutrendi heijastui vahvasti Turkuun – ”Loman ja arjen raja on hämärtynyt” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Kesän matkailutrendi heijastui vahvasti Turkuun – ”Loman ja arjen raja on hämärtynyt”

Kotimaan matkailu kasvatti suosiotaan koko maassa.

Turku houkutteli matkailijoita erityisesti elokuussa.­

9.10.2019 9:46

Turun kulunut matkailukesä oli vahvasti myönteinen, Visit Turku tiedottaa.

Kesällä 2019 rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat edellisestä vuodesta 3,7 prosenttia. Yhteensä Turussa yöpyi kesäkuukausina 310 447 matkailijaa, joista lähes 80 prosenttia oli suomalaisia.

– Yöpymiset lisääntyivät elokuussa kuusi prosenttia viime vuodesta. Suomalaisten yöpyjien osuus kasvoi peräti yhdeksän prosenttia, mikä kertoo kotimaan matkailubuumin heijastuneen myönteisesti myös Turkuun, Visit Turun matkailujohtaja Anne-Marget Hellén kertoo.

Hellén muistuttaa, että kesän todelliset yöpymisluvut ovat rekisteröityjä suuremmat, sillä Turussa matkailevat turvautuvat usein myös Airbnb-majoitukseen. Esimerkiksi elokuussa koko asuntoja oli tarjolla 350, mikä oli kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Koko asuntojen käyttöaste oli elokuussa huimat 79,6 prosenttia.

Kotimaan matkailu on vahvassa nosteessa. Lokakuun alussa Turussa järjestetyssä Vastuullisuus matkailussa -seminaarissa tiedotettiin, että kotimaan yöpymiset ovat kasvaneet kuusi prosenttia edellisvuodesta.

Elokuun tilastoista Hellén nostaa huomionarvoisena lukuna myös Turkuun saapuneet 22 900 lentomatkustajaa. Heistä 82,3 prosenttia saapui ulkomailta ja 17,7 prosenttia Suomesta.

– Elokuun lentomatkat Turkuun lisääntyivät peräti 64 prosenttia edellisestä vuodesta, hän kertoo.

Visit Turku haluaa ravistella perinteistä sesonkiajattelua ja nähdä erityisesti kotimaan matkailun mahdollisuudet ympärivuotisina.

– Tapahtumien ja luontomatkailun avulla kesäsesonkia on mahdollista jatkaa pitkälle syksyyn. Suomalaiset matkailevat muutoinkin yhä enemmän perinteisten lomakausien ulkopuolella, sillä he kaipaavat lyhyitä minilomia kesän ja talven väliin, Héllen toteaa.

– Kahden loman taktiikka ei ole enää tätä päivää, joten matkailubisneksen kannattaa hakea kestävää kasvua myös vilkkaimman sesongin ulkopuolelta. Matkailun vuosittainen rytmi jakautuu entistä tasaisemmin eri vuodenaikojen kesken.

Turun linna on yksi Turu suosituimpia turistikohteita.­

Lähimatkailun suosio ja kotikulmille keskittyvä ”staycation”-trendi kertovat matkailun ja lomailun murroksesta. Viikko lomaa talvella ja neljä kesällä eivät riitä, kun halutaan palautua arjen pyörityksestä.

– Ennen loma ja arki nähtiin vastakohtina toisilleen, mutta nykyään raja on hämärtynyt myönteisellä tavalla. Myös arjesta voi löytää pieniä lomahetkiä, matkailututkija Juulia Räikkönen kertoo.

Räikkösen mukaan tiukasta sesonkiajattelusta irtautuminen on tervettä ja tarpeellista. Yleisesti ottaen perinteisiä lomakausia pyritään pidentämään, mutta matkailun sesonkiluonteisuudella on toki myös myönteisiä vaikutuksia luonnolle ja jossain määrin yrittäjille.

– Esimerkiksi syrjäseuduilla matkailu on monille yrittäjille elämäntapa, joten hengähdystauko kiihkeän sesongin jälkeen voi tulla tarpeeseen, varsinkin jos elanto ei ole vain matkailun varassa. Kaupungeissa tilanne on vähän toinen, kun ravintolat ja hotellit lähtökohtaisesti varautuvat palvelemaan matkailijoita ympäri vuoden.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?