Turun kirjamessut alkoivat vilkkaasti – ohjelmassa näkyy presidenttiparille tärkeä aihe - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Turun kirjamessut alkoivat vilkkaasti – ohjelmassa näkyy presidenttiparille tärkeä aihe

Pääteeman teatterin ohessa messuilla on paljon muita pienempiä teemoja.

Turun kirjamessuilla on mukana yli 900 eri esiintyjää.­

4.10.2019 19:29

Turun kirjamessut alkoivat perjantaina vilkkaasti. Jo ennen virallisia, klo 13 pidettyjä avajaisia Turun messukeskuksessa oli paikalla runsaasti kaikenikäistä väkeä.

Kolmen päivän aikana Turun messukeskuksen lavoilla nähdään noin 900 esiintyjää ja 460 ohjelmanumeroa. Samaan aikaan järjestetään Ruoka- ja viinimessut, joihin pääsee samalla lipulla.

Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio paljasti syyskuun alussa messujen pääteeman olevan teatteri.

– Siirrymme teemamaaperinteestä kokonaan uudenlaiseen tapaan teemoitella messuohjelmisto. Siirrymme poikkitaiteellisten pääteemojen sarjaan. Tänä vuonna teemana on teatteritaiteet, hän kertoi tuolloin.

Myös toinen tärkeä teema on nähtävissä messujen ohjelmassa. Sekä Haukio että hänen puolisonsa presidentti Sauli Niinistö ovat nostaneet ilmastonmuutoskysymykset viime aikoina usein tapetille.

Haukio esimerkiksi twiittasi luonnon monimuotoisuudesta viime marraskuussa.

– Luonnon monimuotoisuus ei ole vain itseisarvo; jokaisella lajilla on oma, tärkeä roolinsa yhteisessä ympäristössämme, Haukio kirjoitti.

Hän on ottanut sosiaalisessa mediassa kantaa myös esimerkiksi tarhaeläinten tilanteeseen.

Jenni Haukio on ohjelmajohtajana vastuussa koko kirjamessujen ohjelmasta.­

Niinistö on nostanut ilmastoaiheen usein puheensa kärkeen. Jo uudenvuodenpuheessaan 2017 Niinistö kutsui ilmastonmuutosta keskeiseksi riskiksi elinolosuhteiden heikkenemiseen laajoilla alueilla.

Viime aikoina Niinistö on ottanut kantaa muun muassa ruokahävikkiin.

Ilmastonmuutos onkin mukana messuissa yhtenä sen teemoista. Ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset -teeman alla on viikonlopun aikana ainakin 15 eri esiintyjää tai ohjelmanumeroa.

Kirjamessut jatkuvat koko viikonlopun ajan.­

Erityisesti perjantain messupäivä oli täynnä ilmastoaiheita. Jo aamulla klo 11 pohdittiin, kuinka kertoa ilmastonmuutoksesta lapsille, ja iltapäivällä sitä, miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen.

Haukio tunnetaan myös runoilijana ja runouden ystävänä, ja heti lauantaiaamuna Suomen kirjailijaliiton keskustelussa pohditaan ilmastonmuutoksen heijastumista runouteen.

Haukio itse nähtiin lavalla myös toisessa roolissa, kun hän haastatteli näyttelijälegenda Seela Sellaa tämän elämän tärkeimmistä kirjoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?