Vellun, 33, erikoinen lautta ilahduttaa Turussa – taustalla traaginen menetys: ”Rakennettu jäljelle jääneellä rakkaudella” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Vellun, 33, erikoinen lautta ilahduttaa Turussa – taustalla traaginen menetys: ”Rakennettu jäljelle jääneellä rakkaudella”

Veli-Matti Sandbergin tavoite on nyt ilahduttaa muita.

Saunalautan voi bongata Turun seudulla.­

3.10.2019 8:16

Kuinka moni pystyy istumaan saunansa lauteilla ja kalastamaan samaan aikaan? Veli-Matti ”Vellu” Sandberg voi ja on kalastanutkin – itse rakentamallaan saunalautalla. Ei muuta kuin lattialuukku auki ja koukku veteen.

– Kalaa ei ole kyllä tullut, hän myöntää.

Smuggler-nimeä kantava lautta on riemastuttanut turkulaisia kesän aikana milloin missäkin. Vellu, 33, ja hänen seuralaisensa on bongattu kylpytakit päällä muun muassa Aurajoesta. Suuri yleisö pääsi testaamaan lautan löylyjä Saunapäivänä, ja paistoipa isäntä vielä makkaratkin kylkeen.

– Tämä on aiemmin liikkunut hinaamalla, mutta täksi kesäksi löytyi sopiva moottori. Neitsytmatka oli Ruisrock-viikonloppuna. Silloin tuuli aika paljon, ja aluksi ei naurattanut yhtään. Ekan kilometrin jälkeen alettiin rentoutua, Vellu muistelee.

Smuggler oli ensimmäistä kertaa vesillä ilman hinausapua heinäkuussa.­

Lautta kulkee noin 10 km tunnissa.­

Kun lautta ei ole vesillä, se on toiminut isännän mietiskelypaikkana. Hän on monesti työpäivän jälkeen ajellut pyörällä satamaan ja lueskellut terassilla auringon paisteessa.

– On jännä, miten nopeasti linnut tottuvat ja tulevat ihan lähelle, hän nauraa.

Pieni pilke silmäkulmassa sanaileva kapteeni kertoo rakentaneensa lautan ilahduttamaan muita. Iloisen tavoitteen takana on kuitenkin suuri suru.

– Olin aikanaan rakastunut vihreäsilmäiseen karjalaisnaiseen, ja elämä näytti hyvältä. Oli ihan perushaaveita, naimisiin, lapsia ja talo. Kohtalo olikin eri mieltä, heitti noppaa eivätkä numerot olleet minun puolellani, Vellu aloittaa.

Rakkaan äkillinen poismeno syöksyi iloisen nuorukaisen elämän pois raiteiltaan.

– Ne, jotka ovat menettäneet rakkaansa, tietävät, miltä se tuntuu. Maailma kääntyy ylösalaisin. Luulin, että olin selviytyjä, mutta silloin paljastui, kuinka heikko ihminen olin.

Vellu kävi kaikki masennuksen vaiheet läpi, eikä hän muista juuri mitään tuolta ajalta. Ei ollut nälkä, jano, eikä uni tullut.

– En muista, oliko sinä talvena lunta, mutta se oli silti elämäni kylmin talvi. Jos menin unettomana ostamaan perjantaiyönä jostain Kesoililta croisantin, sain sen maanantaina syötyä.

– Mietin miksi hän teki näin ja oli syyllisyys siitä, olisinko voinut tehdä jotain toisin. Jossain vaiheessa pitää kuitenkin vain ottaa elämänsyrjästä kiinni.

Vellu on tullut lautalleen fiilistelemään myös silloin, kun se ei ole vesillä.­

Kahdeksan mustan kuukauden jälkeen alkoi helpottaa. Vellu haki opiskelemaan rakennusmestariksi ja päästyään kouluun Hämeenlinnaan myi asuntonsa, autonsa ja tavaransa. Opiskeluaika kypsytti ajatuksen lautasta.

– Minulle jäi jotain sisimpääni, ja halusin käyttää sen hyödyksi. Sitten tuli mieleen lautta, koska vesi on aina ollut minun elementtini. Aluksi ihmiset nauroivat idealle, mutta aloin silti nikkaroida sitä Kakskerrassa tutun pihalla aina, kun kävin Turussa. Ne kaverit, jotka olivat tsempanneet aiemmin, olivat mukana rakentamassa.

Raakileversio pääsi ensi kertaa veteen jo vuosi myöhemmin. Vellu kuvailee siirtoprojektia komediaksi.

– Lautta työnnettiin traktorilla veteen, ja se meni ihan päin persettä. Se tyyppi, joka työnsi traktorilla, otti vain puolet hinnasta. Hänellä oli kuulemma niin hauska iltapäivä, että hän ei veloittanut koko hintaa.

Saunan lattialuukusta on hyvä vaikkapa kalastella.­

Katossa roikkuvat makkaranpaistokoukut ovat olleet käytössä kesällä.­

Nyt Smuggler kulkee tasaista viittä solmua, ja kyydissä on Ruisrockin jälkeen ollut Vellun laskujen mukaan viisikymmentä ihmistä. Edesmennyt rakas on edelleen muistoissa, mutta nyt se jokin sisimmästä on purettu.

– Rakkaudella on ihmeellinen voima. Se voi joko saada ylittämään itsensä tai sitten se puristaa aivan voimattomaksi. Smuggler on rakennettu sillä jäljelle jääneellä rakkaudella.

– Lautta on kasvutarina, ja nyt on ensimmäinen kesä, kun nautitaan sen hedelmistä. Olen päässyt huvittamaan sillä muita ihmisiä. Motto on, että astumalla lauttaan olet jo perillä.

Vellu tunnetaan iloisena huumoriveikkona, mutta niin ei ole ollut aina.­

Vellu on kohdannut ainoastaan positiivisia reaktioita seilatessaan seuralaisineen Turun seudulla.

– Ihmiset huutelevat paljon, vilkuttelevat ja veneilijät näyttävät peukkua ja käyvät morjestamassa.

Eräs sattuma sai kanssaveneilijät suorastaan riehaantumaan.

– Yhdellä reissulla eräs kaveri oli ”onnellisessa” kunnossa. Hän oli katolla sohvalla, ja mietin, miksi (Svarte) Rudolf painaa torvea niin kovasti ja ihmiset nauravat. Kuulin jälkeenpäin, että kaveri oli näyttänyt joitain kyseenalaisia liikkeitä tuolla sohvan parissa. Mietin, että ihan niin onnellinen ei tarvitse olla. Täytyy varmaan polttaa tuo sohva, Vellu nauraa.

”Makuuhuoneen” seinällä on huiveja paikoista, joissa Vellu on käynyt.­

Katolla oli kesällä sohva, joka koki kovia kavereiden käsittelyssä.­

Vellu toivoo voivansa ilahduttaa yhä useampia ihmisiä ensi kesänä.­

Lautta viedään piakkoin talviteloille. Sille ei ole sen suurempaa suunnitelmaa kuin ihmisten ilahduttaminen jatkossakin. Yksi haave Vellulla kuitenkin on.

– Jos tuntee henkilön, joka ansaitsisi lauttamatkan, minuun voi ottaa yhteyttä. Veisin mielelläni veloituksetta eri puolelta Suomesta tulevia ihmisiä lautalla luontoon, hän sanoo.

Hän on lueskellut entisen rakkaan kirjoittamaa päiväkirjaa ja muistellut yhteisiä hetkiä. Muistoihin ei voi takertua, mutta niistä voi nauttia. Sydän on parantunut niin paljon, että sen on voinut avata uudelleen.

– Se oli kovin sulkeutunut pitkään, mutta olen saanut etuoikeuden oppia rakastamaan uudelleen. Siinä on nyt yksi sinnikäs nainen. Ja hän on hyvin emännöinyt vieraita lautalla, Vellu sanoo hymyillen.

Vellu toivoo, että ihmiset näyttäisivät läheisilleen välittävänsä.­

Surusta syntyneen, iloksi kasvaneen lautan kapteenilla on vielä yksi neuvo talven varalle.

– Halatkaa rakkaitanne vielä kuin voitte. Näyttäkää, että välitätte. Sellainen ei ole itsestäänselvyys.

Onko sinulla läheinen, jota haluaisit ilahduttaa ja joka ansaitsisi saunomisreissun Smugglerilla? Ota yhteyttä Velluun smugglersaunalautta@gmail.com.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?