Vain joka toinen käyttää heijastinta – välinpitämättömyyttä vastaan taistellaan Turussa seinän avulla - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Vain joka toinen käyttää heijastinta – välinpitämättömyyttä vastaan taistellaan Turussa seinän avulla

Turun Hansakorttelin heijastinseinä avattiin tiistaina.

Vain joka toinen lounaissuomalainen käyttää heijastinta. Arkistokuva.­

2.10.2019 13:02

Lounais-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturva toteuttavat yhteistyössä kampanjan, jonka tarkoituksena on saada laatikoissa lojuvat heijastimet hyötykäyttöön. Ensimmäistä kertaa toteutettava Heijastinseinä-kampanja käynnistyi tiistaina, joka oli valtakunnallinen heijastinpäivä.

Kampanja toteutetaan Turussa kauppakeskus Hansassa, jonne on perustettu kahden viikon kampanja-ajaksi heijastinseinä. Se kestää 15. lokakuuta asti.

Seinän ideana on, että kuka tahansa voi ottaa mukaan ylimääräiset, kaappeihin kerääntyneet hyväkuntoiset heijastimet, ripustaa ne seinälle ja siten lahjoittaa ne muiden käyttöön. Vastaavasti seinästä voi halutessaan napata minkä tahansa heijastimen mukaansa.

Niin poliisi, Liikenneturva kuin lukuisat muutkin tahot jakavat vuosittain huomattavat määrät heijastimia. Silti vain murto-osa niistä päätyy tiellä liikkujien käyttöön.

– Seurantatilastojemme mukaan vain joka toinen lounaissuomalainen käyttää heijastinta. Se ei kuitenkaan johdu siitä, etteikö heijastimia olisi, ne vain helposti unohtuvat laatikoihin. Siellä niistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, Liikenneturvan Lounais-Suomen yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoo.

Poliisi muistuttaa, että heijastin on todellinen hengenpelastaja.

– Heijastin on merkittävä turvallisuustekijä niin maaseudulla kuin kaupungissa. Yleinen harhaluulo on, että heijastinta tarvitaan vain haja-asutusalueen pimeillä teillä. Kuitenkin se on turvallisuuden kannalta yhtä tärkeä myös valaistuilla alueilla, vanhempi rikoskonstaapeli Riku Sukari muistuttaa.

Poliisi ja Liikenneturva haluavat kampanjan avulla muistuttaa ihmisiä heijastimen tärkeydestä ja lisätä niiden käyttöä. Lisäksi toiveena on, että Heijastinseinä-ideaa kopioitaisiin ja hyödynnettäisiin esimerkiksi kouluissa, kyläyhdistyksissä ja kaupoissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?