Lokakuinen ilta sai karmean lopun Kaarinassa – 29-vuotias mies murhasi isäpuolensa 61 veitseniskulla: ”Ei se tuossa enää kauan elä” - Turun seutu - Ilta-Sanomat

Lokakuinen ilta sai karmean lopun Kaarinassa – 29-vuotias mies murhasi isäpuolensa 61 veitseniskulla: ”Ei se tuossa enää kauan elä”

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi torstaina 29-vuotiaan Mikael Dan Eric Forsbergin (oik.) elinkautiseen vankeuteen isäpuolensa murhasta.

Julkaistu: 26.9.2019 19:47

29-vuotias mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen isäpuolensa murhasta. Oikeuden mukaan katkeruutta lapsuuden tapahtumista ei voitu pitää lieventävänä asianhaarana.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi torstaina 29-vuotiaan Mikael Dan Eric Forsbergin elinkautiseen vankeuteen isäpuolensa murhasta Kaarinassa vuosi sitten lokakuussa.

Mies tuli käymään äitinsä ja isäpuolensa luona yllättäen lokakuisena iltana. Hän meni asunnon olohuoneeseen ja iski siellä istunutta isäpuoltaan mukanaan tuomallaan kääntöveitsellä päähän ja eri puolille kehoa yhteensä 61 kertaa.

Syytteen mukaan mies oli jo lopettanut väkivallan, kun hän huomasi isäpuolen olevan vielä elossa ja yrittävän nousta lattialta. Silloin hän palasi uhrin luokse ja iski tätä vielä lukuisia kertoja selkään kääntöveitsellä. Oikeuden mukaan mies halusi näin varmistaa, että uhri on kuollut.

Lyönti ulompaan kaulalaskimoon aiheutti vaurion, josta seurasi isäpuolen kuolemaan johtanut verenvuoto.

Oikeus totesi, että uhri tarvitsi liikkumiseen apuvälineitä, eikä hänellä ei tämän vuoksi ollut minkäänlaista mahdollisuutta väistää, paeta tai muutoin puolustautua tilanteessa.

Teon aikaan syyntakeinen – ”altis hallitsemattomiin raivonpuuskiin”

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi 29-vuotiaan maaliskuussa mielentilatutkimukseen.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli teon aikaan syyntakeinen, eli ymmärsi tekonsa seuraukset. Lausunnossa hänen todettiin kuitenkin olevan myös altis hallitsemattomiin raivonpuuskiin.

Oikeudessa miehen puolustus kertoi isäpuolen pahoinpidelleen häntä lapsena. Todistajien kertoman mukaan isäpuoli oli ankara kasvattaja ja mies oli kokenut, että häntä oli kohdeltu perheessä eriarvoisesti.

Oikeuden mukaan miehen katkeruus lapsuusajan tapahtumista saattoi selittää hänen käytöstään, muttei antanut aihetta arvioida sitä lievemmin.

– Uhrin ei voida tuossa tilanteessa katsoa antaneen aihetta kysymyksessä olevaan suhteettomaan, kuolemaan johtaneeseen väkivallan käyttöön – teko on kohdistunut liikuntarajoitteeseen ja sen vuoksi lähes puolustuskyvyttömään uhriin tämän omassa kodissa. Teko on toteutettu poikkeuksellisen voimakasta ja raakaa väkivaltaa käyttäen, oikeus totesi tuomiossaan.

Tuomitun äiti kertoi kuulusteluissa, että mies oli saapunut asunnolle yllättäen ennen iltakymmentä. Äidin mukaan mies oli työntynyt ovesta sisään, mennyt suoraan olohuoneeseen, jossa uhri istui selin tulijaan, ja alkanut iskeä tätä saman tien veitsellä.

29-vuotias varmisti isäpuolen olevan kuollut jäädessään asuntoon puoleksi tunniksi teon jälkeen. Hän oli sanonut äidilleen, että ”istun täällä niin kauan, kunnes tuo psykopaatti kuolee”. Äiti kertoi todistuksensa aikana poikansa sanoneen myös, että ”katsotaan, kun se vuotaa kuiviin” ja ”älä siinä yritä, ei se siinä kauan elä, kun vedin kaulavaltimon poikki”.

Mies väitti tilanteen kärjistyneen isäpuolen provosoinnin ja toiminnan takia.

Tuomittiin myös muista rikoksista – heitti äitinsä takkaa päin

Vierailun aikana mies oli oikeuden mukaan väkivaltainen myös äitiään kohtaan. Kun äiti yritti estää häntä tappamasta isäpuolta, hän heitti äitinsä takkaa päin, repi tätä hiuksista ja piti veistä tämän kurkulla.

Käräjäoikeudessa esitettiin todisteena äidin hätäpuhelu sen jälkeen, kun mies oli poistunut asunnosta. Äiti ei uskaltanut kertoa puhelun aikana miehen nimeä, koska tämä oli uhannut tappaa hänen koko perheensä.

Mies oli pitänyt veistä hänen kurkullaan ja sanonut aloittavansa velipuolesta, jolta hän ”leikkaa ensin sukuelimet ja sitten korvat”.

Oikeus katsoi miehen myös aikaisemmin muun muassa pahoinpidelleen ja uhkailleen yhtä velipuoltaan väkivallalla. Lisäksi mies oli vuonna 2017 tunkeutunut äitinsä asuntoon kiipeämällä ikkunasta sisään ja tuhonnut valokuvia.

Murhan lisäksi Mikael Dan Eric Forsberg tuomittiin muun muassa kolmesta pahoinpitelystä, kahdesta kotirauhan rikkomisesta, kolmesta vahingonteosta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Hän myönsi tappaneensa isäpuolensa mutta kiisti murhan. Hän kiisti tehneensä teon vakaasta harkinnasta ja toimineensa erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Hän kiisti myös osan muista syytteistä, muun muassa äitinsä pahoinpitelyn.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?