Turussa kokoontuu joka viikko valtava keltainen ”veljeskunta” – ryhmään yksi pääsyvaatimus: ”Tämä pitää poissa terveyskeskuksista”

Aarnen talli on toiminut lähes 50 vuotta.

Kupittaalla kokoontuu joka keskiviikko satoja keltapukuisia miehiä.

26.9.2019 14:33

Kupittaalla tunnustetaan keskiviikkoisin väriä. Ei, se ei ole mustavalkoinen, niin kuin Turun ytimessä kuvitella saattaisi, vaan pirteä keltainen. Väri on yhtä eloisa kuin tunnelma kello yhdeksän, kun ”talliveljet” saapuvat pikkuhiljaa paikalle.

– Osa tulee tänne jo seitsemältä ja menee kuntosalille tai kävelemään lenkkiä. Minä soudan aina puoli tuntia, Reijo Lehkonen, 82, kertoo.

Jukolan viestin aikanaan Parman Liedon riveissä voittaneella Lehkosella on päässään mikrofoni, ja syykin selviää pian, kun monisatapäinen mieskatras – tarkalleen ottaen 359 jumppaajaa – levittäytyy pitkin hallia. Alkuverryttely käynnistyy polvennostoilla.

Lehkonen ohjeistaa miehet tottuneesti taivutuksiin, ojennuksiin ja nostoihin. Parinkymmenen minuutin jumppa päättyy lankutuksiin ja punnerruksiin. Joukossa on suorituksia, joille kalpenisi jopa 50 vuotta nuorempien tekeminen.

Reijo Lehkonen ohjaa alkuverryttelyn.

Lankku on yksi alkuverryttelyn liikkeistä.

Tämä ”keltainen kultti”, eli Aarnen talli on yhtä vanha kuin Kupittaan hallikin, sillä molemmat ovat olleet pystyssä vuodesta 1972. Tuolloin lenkkiporukoita vetänyt Aarne Haahtela toi ryhmänsä hallille treenaamaan. Muutamassa vuodessa miesjoukon koko kasvoi kahteensataan, ja toimittaja Reino Linkosaaren Aarnen talliksi ristimä ryhmä sai oman harjoitusvuoron.

– Meillä on täällä kolme sääntöä: ei kiroilla, ei puhuta politiikkaa ja toisten arvoja kunnioitetaan. Pääsyvaatimus on 60 vuoden ikä, tallimestari Markku Sariola kertoo.

Markku Sariola toimii Aarnen tallin tallipäällikkönä.

Nykyään seurassa on noin 700 jäsentä, kirvesmiehistä professoreihin. Parhaimmillaan treeneissä on ollut yhtä aikaa yli 500 miestä. Muutama vuosi sitten oli niin täyttä, että uusiksi jäseniksi päätettiin ottaa vain turkulaisia. Nykyään myös ympäryskuntien asukkaat hyväksytään taas.

Nuorimmat jäsenistä ovat täyttäneet juuri 60, vanhin on peräti 97. Keskiviikkona paikalla on yksi nestoreista, 95-vuotias Antti Heikkilä.

– Hän ohjasi vielä muutama vuosi sitten täällä jumpparyhmiä, Sariola kertoo.

Antti Heikkilä, 95, on yksi vanhimmista jäsenistä. Hänen edesmennyt vaimonsa sanoitti aikanaan Aarnen tallin tunnuslaulun.

Alkuverryttelyn jälkeen joukko jakaantuu seitsemään eri ryhmään oman kuntonsa ja intonsa mukaan. Ykkösryhmä hölkkää rivakkaa tahtia ratakierroksia, seiskaryhmä kävelee rauhallisesti. Ryhmien väliin mahtuu monia eri kuntotasoja ja ikähaarukkaa lähes neljä vuosikymmentä. Kävelyn lomassa ehtii vaihtaa kuulumisia.

Monille Aarnen tallin jäsenille tämä voikin olla ainoa hetki viikosta, kun he pääsevät kunnolla liikkumaan ja porisemaan samanikäisten kanssa.

– Tämä on se, mikä pitää meidät parhaiten poissa terveyskeskuksista, entinen tallimestari Pekka Mäntsälä, 82, tiivistää.

Kävelijöillä ja hölkkääjillä on valittavana seitsemän eritasoista ryhmää.

Jokaisen olo tehdään tervetulleeksi. Ennen kierroksia veljet kokoontuvat katsomoon, ja pyöreitä vuosia täyttävät palkitaan. Tänään kunnian saavat 85 vuotta täyttävä Altti Nurminen ja 80 vuotta täyttävä Tuure Tamminen.

Sen jälkeen estradille kutsutaan uusi tulokas Charles Stenroth, joka kertoo nimensä ja ikänsä veljille.

– Mitäs tehdään? tallimestari Sariola kysyy

– Joo! kuuluu yhdestä suusta, ja Stenroth toivotetaan tervetulleeksi veljeskuntaan.

Altti Nurminen ja Tuure Tamminen saavat syntymäpäiväonnittelut Markku Sariolalta.

Kun seuran jäsenten keski-ikä on 75, luonnollinen poistuma on suuri. Siksi jäsenmäärä kasvaa maltillisesti.

– Laskin omalla tallimestarikaudellani, että jäseniä tuli 60 ja lähti 40, Mäntsälä sanoo.

Osa ei pysty enää fyysisen kunnon puolesta osallistumaan, osa muuttaa kotoa esimerkiksi hoitokotiin.

– Syöpä on yksi iso syy. Se on yleistynyt mutta johtuu suoraan siitä, että elämme nykyään pidempään. Ja se on tietysti hyvä asia, koska se tarkoittaa, että ihmiset liikkuvat ja pitävät itsestään huolta, Lehkonen lisää.

Keskiviikkotreenien kylkeen on syntynyt myös muuta toimintaa, muun muassa hiihtoporukan vuosittainen reissu Ylläkselle.

– Siellä hiihdetään ja jos sen jälkeen jaksetaan, mennään tanssimaan Riemuliiteriin, veljet kertovat.

Katsomossa on hyvä vaihtaa kuulumisia.

Talli on porskuttanut vahvasti jo lähes 50 vuotta, eikä jäsenmäärä ole pudonnut. Yksi huolenaihe heillä tällä hetkellä silti on. Kupittaan alueen monille harmaita hiuksia aiheuttanut parkkitilan vähyys kismittää myös talliveljiä.

– Kärsimme pysäköintiongelmasta. Porukka on viime keväästä pudonnut noin 80:lla. Olen kuullut monelta, että he kääntyvät takaisin, kun ei ole enää parkkitilaa, Sariola harmittelee.

– Käymme kaupungin kanssa neuvotteluja, voisiko asialle tehdä jotain.

Se on kuitenkin pieni takaisku Aarnen tallin vuosikymmeniä vahvana jatkuneessa toiminnassa. Veljien tietojen mukaan missään muussa kaupungissa ei ole yhtä laajamittaista toimintaa.

– Asiasta on keskusteltu ja ollaan lähetetty vinkkiä muihin kaupunkeihin, mutta muualla ei ole saatu tällaista aikaan, vaikka kiinnostusta on kyllä ollut. Tähän vaaditaan vahvoja vetäjiä, veljet ilmoittavat.

Tällä kertaa mukana oli noin 350 jumppaajaa. Ennätys on yli 500.

Laskuri näyttää, kuinka monta jäsentä on saapunut. Samalla voi tarkistaa oman osallistumisprosenttinsa.

Alkujumpan jälkeen on vuorossa ratakierrokset.

350 jäsenen joukosta saa kasaan monta ”toriparlamenttia”.

Tila ei lopu kesken, vaikka liikkeet ovat laajoja.

Aarnen tallin treeneissä panostetaan lihaskuntoon, tasapainoon ja liikkuvuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?