Harvinaisesta suomalaisesta postimerkistä tuli todellinen tarjouskilpa – ”Hinta oli positiivinen yllätys”

Julkaistu:

Naantalissa myytiin viikonloppuna huutokaupassa todella harvinainen postimerkki.
Naantalissa viikonloppuna pidetyssä Hellman-huutokaupassa oli myynnissä todellinen harvinaisuus.

Vuonna 1882 julkaistu, 25 penniä maksaneen päikkönelilön eli neljän postimerkin kokonaisuuden lähtöhinta oli peräti 10 000 euroa. Harvinaiseksi sen teki pieni yksityiskohta: Vasemman alakulman merkki on muihin nähden ylösalaisin.

Merkissä on myös aikakauden leimat, mikä tekee siitä entistä arvokkaamman.

– On vaikeaa tietää, ovatko tällaisesta merkistä kiinnostuneet ostopäällä. Huutokaupassa ei tarvita kuin kaksi sellaista, jotka ovat päättäneet saada postimerkin, niin silloin vain taivas on kattona. Sen näkee kuitenkin vasta huutokauppapäivänä, sillä näihin harvinaisuuksiin tulee tarjous vasta viime hetkellä tai sitten halukas ostaja osallistuu puhelimitse, Hellman-huutokauppojen toimitusjohtaja Tatu Untinen arvioi Ilta-Sanomille ennen viikonloppua.


Postimerkin hinta nousi lopulta 21 000 euroon. Sillä oli useita kiinnostuneita ostajia.

– Itse huutokauppasalissa oli kaksi, jotka yrittivät ostaa merkin, mutta tämä joka voitti, oli jättänyt ennakkotarjouksen. Viisi eri tahoa jätti tarjouksen, sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ostajia, Untinen kertoo.

– Hinta oli positiivinen yllätys. Tietysti silloin, kun puhutaan harvinaisuudesta, hinta olisi yhtä hyvin voinut olla 30 000 euroa.

Sen verran hän voi ostajasta paljastaa, että harvinainen postimerkki jäi kotimaahansa, eli se päätyi suomalaisen keräilijän haltuun.

Untinen arvioi huutokaupan kokonaistuotoksi ennen tilaisuutta 400–500 000 euroa.

– Tuotto oli hiukan yli puoli miljoonaa, hän vahvistaa.

Pieniä yllätyksiäkin Naantalissa nähtiin.

– Olen viimeisen vuoden aikana huomannut, että puukoista kilpaillaan. Lähtöhinta voi olla parikymppiä, ja ne myydään muutamalla sadalla eurolla. Niillä on todella aktiivisia keräilijöitä.

– Myös sarjakuvat kiehtovat ihmisiä. Tex Willeristä oli nyt ensimmäistä vuosikertaa myynnissä, hinta oli 50 eurosta yli 500 euroon.

Jos harvinainen postimerkki ei ole vielä saapunut uudelle omistajalleen, hän voi odotella sitä pikapuoliin.

– Tavarat menevät kuriiripalveluna omistajille. Pakkaaminen on koko ajan menossa, ja kaikki materiaali lähtee talosta ulos kahden päivän sisällä, Untinen kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt