Porin prikaati näyttää: Näin suomalainen sotilas selviytyy tappavasta sariinista ja sinappikaasusta

rac

Julkaistu:

Suomalaisille varusmiehille järjestetään entistä paremmat valmiudet kohtaamaan taistelukaasuja ja muita haitallisia aineita. Porin prikaatiin on valmistunut taisteluainekoulutusalue, jonka käyttöönottoa harjoiteltiin tällä viikolla.
Joulukuussa 2016 Helsinki-Vantaan lentokentän kakkosterminaali suljettiin, kun ilmaan oli päässyt tuntematonta ainetta. Aine paljastui pippurisumutteeksi, ja pahimmillaan se aiheutti oireita silmissä ja hengityselimissä. Entä, jos kyseessä olisi ollut jokin voimakkaampi, jopa tappava aine?

Jatkossa suomalaisilla on entistä paremmat valmiudet kuvatun kaltaisiin tilanteisiin. Porin prikaatiin on valmistunut taisteluainekoulutusalue, jonka käyttöönottoa harjoiteltiin maanantaista perjantaihin. Koulutus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja sitä esiteltiin tiedotusvälineille perjantaina. Koulutus antaa valmiudet tunnistaa, kerätä talteen ja tehdä vaarattomiksi aineet, joista on vaaraa ihmisille ja ympäristölle.

– Selvitykset koulutusalueen hyödyistä ja kustannuksista tehtiin pioneeri- ja suojelukoulun toimesta Keuruulla vuonna 2013, jonka jälkeen valmistui väliraportti nimellä Live Agent Training. Loppuraportti ilmestyi vuonna 2014, ja päätös koulutusalueen rakentamisesta tehtiin maavoimien esikunnassa loppuvuodesta 2016. Maarakennustyöt saatiin alkamaan 2018, Suojelun erikoisosaston johtaja Kari Pailamo taustoittaa.


Suomalaiset ovat käyneet aiemmin vastaavissa koulutuksissa ulkomailla, pääasiassa Ruotsissa, Tshekeissä ja Kanadassa, mikä on aiheuttanut kustannuksia. Tällä hetkellä kolmella Porin prikaatin työntekijällä on kouluttajan pätevyys.

Koulutuksessa on käytössä täysin aitoja taisteluaineita, sariinia ja sinappikaasua. Hermomyrkkynä pidetty sariini imeytyy ihon ja hengityselinten kautta ja lamaannuttaa hengityksen. Hyvin pieni määrä riittää tappamaan ihmisen. Jo ensimmäisessä maailmansodassa käytetty sinappikaasu vahingoittaa niin ikään ihoa ja hengityselimiä. Molemmat ovat YK:n kieltolistalla mutta sallittuja koulutuskäytössä.

Maavoimien mukaan koulutuksesta ei aiheudu vaaraa ympäristölle tai sivullisille. Harjoitusalue ei sijaitse pohjavesialueella, eikä aineita leviä suoraan maastoon.

Tappavien aineiden käsittelyssä on silti riskinsä.

– Suojeluvälineet ovat korkealaatuisia ja tähän tarkoitukseen valmistettuja. Koulutuksessa käytettävät taisteluaineet ovat heikennettyjä, ne on hyvin suunniteltu ja testattu. Kaikki riskit on minimoitu, Pailamo vakuuttaa.

Koulutusalue sijaitsee noin viisi kilometriä varuskunta-alueelta. Vierailijat viedään naruin aidattuun tilaan, ”karsinaan”, kuten Pailamo sitä nimittää. Sotilaat seisovat vain parinkymmenen metrin päässä siitä. Pailamo on hetki aiemmin kertonut, että tämän päivän esityksessä käytetään sinappikaasua. Eturiviin ei ole tunkua.

Pian alkaa tapahtua. Epäilyttävän näköinen mies lähestyy puolustusvoimien sotilaita ja heittää heitä laukulla. Seuraa laukauksien vaihtoa, jonka jälkeen vierailija makaa maassa ja toinen sotilaista ulvoo kasvojaan pidellen. Toinen sotilaista vetää nopeasti kaasunaamarin kasvoilleen ja vie toverinsa sivummalle. Pian paikalle saapuu lisää naamaripäisiä toimijoita.

– Heidän puvuissaan on aktiivihiilikerros, joka estää taisteluaineen pääsyn iholle, Pailamo selostaa.


Taisteluaineen käsittely ei ole yksinkertainen prosessi. Ensin se täytyy tunnistaa, sitten kerätä talteen ja lopulta tehdä vaarattomaksi. Tiedustelijoilla on käytössään muun muassa isopropanolia ja hypokloriittiliuosta, joka kestää myös suomalaiset 30 asteen pakkaset. Prosessi tehdään joka puolella maailmaa samalla tavalla. Siihen on syynä paitsi turvallisuus, myös jälkiseuraamukset.

– Maailmalla on oikeita esimerkkejä siitä, että joku on tappanut taisteluaineella monta tuhatta ihmistä, mutta hän pääsee oikeudessa vapaaksi, koska näytteitä ei ole kerätty täsmälleen oikealla tavalla, prikaatin apulaiskomentaja, eversti Asko Valta sanoo.


Säkylässä on tarkoitus kouluttaa varuskunnan palkattua henkilöstöä ja kriisinhallintahenkilöstöä, suojelukomppanian varusmiehiä ja suojelun erikoisosaston reserviläisiä. Koulutukset alkavat vuoden alussa.

– Järjestämme koulutusta myös ulkomaisille kumppaneille ja turvallisuusviranomaisille kuten pelastuslaitoksille ja poliisille, Pailamo luettelee.

– Tullin henkilökunnalla on tullut vastaan ampulleja, joiden sisällöstä ei ole tietoa. Olen kuullut tapauksista, joissa kaikilta olisi lähtenyt henki, jos he olisivat avanneet pakkaukset, Valta lisää.

Koulutus on tärkeää Suomelle myös Nato Response Force (NRF) -yhteistyön kannalta.

– Jos he eivät usko meidän suorituskykyymme, he eivät myöskään halua meitä. Tähän mennessä ovat halunneet, Pailamo sanoo.

Vääpeli Jani Mäkipelto esittelee koulutuksessa käytettävää laitteistoa ja välineistöä.

– Tämän analysaattorin kirjastoon on tallennettu eri aineita, teollisuuskemikaaleja ja taisteluaineita. Se vertailee näytettä eri aineisiin ja esittää lähimmät, sillä aineet eivät ole aina puhtaassa muodossa, hän kertoo.


Mäkipelto on päässyt vierailemaan vastaavilla koulutusalueilla esimerkiksi Ruotsissa ja Kanadassa.

– Meidän ei todellakaan tarvitse hävetä kalustoamme. Osa siitä on jopa parempaa kuin muualla, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt