Naantalissa on myynnissä erittäin harvinainen posti­merkki – pieni yksityis­kohta nostaa pelkän lähtö­hinnan 10 000 euroon

Julkaistu:

Hellman-huutokaupassa uskotaan päikkönelilön menevän kaupaksi joko Suomeen tai ulkomaille.
Naantalissa myydään ensi viikolla erittäin harvinainen postimerkki. Kahdesti vuodessa pidettävän Hellman-huutokaupan lippulaivana toimii vuonna 1882 julkaistu, 25 penniä maksanut leimattu päikkönelilö eli neljän postimerkin kokonaisuus.

Harvinaisuuden lähtöhinta on peräti 10 000 euroa. Punainen ruudukko ei näytä kauempaa katsottuna kummoiselta. Lähempää tarkasteltuna sen salaisuus aukeaa.

– Vasemman alakulman merkki on muihin nähden ylösalaisin. Eli siinä on käynyt niin, että kun aikoinaan postimerkkejä painettiin, painokehikon kuvake on mennyt väärin päin. Siinä on syntynyt tällainen kappale, mutta virhe on jossain vaiheessa huomattu ja kuvake käännetty oikein päin, Hellman-huutokauppojen toimitusjohtaja Tatu Untinen kertoo.

Lisäksi postimerkissä on vanha leima, mikä nostaa arvoa entisestään.

– Tämä on ainoa tunnettu tällainen kappale, joka on säilynyt. Jos merkki olisi oikein päin, puhuttaisiin vain joistakin kymmenistä euroista, Untinen huomauttaa.


Aiemmin vain postimerkkeihin keskittynyt huutokauppa on viime vuosina ottanut myyntiin myös muita esineitä. Tälläkin kertaa postimerkit kuitenkin muodostavat suurimman osan myyntikohteista, ja niitä on Untisen mukaan lähes 900 erikokoista laatikollista. Erään sarjakuvakeräilijän kokoelma painaa jo yksistään sata kiloa.

– Kahden päivän aikana myydään 400–500 000 euron edestä tavaraa, Untinen arvioi.

– Siellä on postimerkkipuolella useita harvinaisuuksia, esimerkiksi hauska tapaus, jossa eräästä paikasta löytyi yksittäinen albumi. Siinä oli kiinalaisia postimerkkejä 60-luvulta, joista myyjä tulee saamaan yhteensä ainakin 10 000 euroa.


Postimerkkien menekki huutokaupoissa on hyvä. Se perustuu laajaa keräilijäkuntaan.

– Olen tehnyt tätä yli 20 vuotta, ja postimerkkien keskimääräinen myyntiprosentti on yli 90. Meilläkin on asiakkaita yli 60 eri maassa.

Untinen uskoo, että myös harvinainen ja kallis päikkönelilö menee kaupaksi. Lopullista hintaa on sen sijaan hankala arvioida.

– On vaikeaa tietää, ovatko tällaisesta merkistä kiinnostuneet ostopäällä. Huutokaupassa ei tarvita kuin kaksi sellaista, jotka ovat päättäneet saada postimerkin, niin silloin vain taivas on kattona. Sen näkee kuitenkin vasta huutokauppapäivänä, sillä näihin harvinaisuuksiin tulee tarjous vasta viime hetkellä tai sitten halukas ostaja osallistuu puhelimitse.

Merkki myydään lauantaina iltapäivällä. Voi olla, että sen jälkeen siitä ei kuulla mitään pitkään aikaan.

– Harvinaisia merkkejä tulee vuosittain myyntiin, mutta tämä sama merkki voi olla seuraavan kerran tarjolla vasta 10 tai 20 vuoden päästä. Se saattaa olla hyvin pitkään pois markkinoilta, Untinen ennustaa.

– Se kiinnostaa suurella todennäköisyydellä niin kotimaisia kuin ulkomaisia keräilijöitä. On mielenkiintoista nähdä, jääkö se Suomeen vai myydäänkö ulkomaille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt